RSS

Category Archives: Ιδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ”». Κυβερνητικοί «τεμενάδες» στο κεφάλαιο

[Ριζοσπάστης, Σάββατο 27 Ιούλη 2013] «Μέλι» έσταζε το στόμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το κεφάλαιο στη χτεσινή επίσκεψή του στα έργα κατασκευής του «Κέντρου Πολιτισμού “Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”» στο Φάληρο, ενώ η κυβέρνηση διαλύει μεθοδικά ό,τι απέμεινε από τις δημόσιες πολιτιστικές δομές.

«Είδαμε σήμερα ένα όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Είναι η μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα δωρεά του Ιδρύματος (…) Είναι μια πολλαπλή, ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον. Θα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη, μια σύγχρονη Εθνική Σκηνή και ένα διεθνώς πρωτοποριακό, βιοκλιματικό πάρκο (…) Αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 566 εκατ. ευρώ, σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ευεργετών, που σε δύσκολες στιγμές πάντα βοηθούσαν την πατρίδα (…)», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δεν είπε, όμως, ότι ο Οργανισμός που θα διαχειρίζεται το «Κέντρο Πολιτισμού», άρα και την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα είναι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο (3785/09), «δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του Δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα (…)».

Επιπλέον, παρότι το Ιδρυμα εμφανίζεται να «αποχωρεί» από το ΔΣ του Οργανισμού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα έχει «δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου όλων των βιβλίων και στοιχείων του Οργανισμού οποτεδήποτε (…)» και ο Οργανισμός θα παρέχει στο Ιδρυμα «οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με πράξεις του Ε.Δ. (σ.σ. Ελληνικού Δημοσίου), του Οργανισμού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (…)», και για «μεταβολή των χρήσεων, των όρων δόμησης, των υποδομών και λειτουργιών της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλλιθέας, των οδικών αξόνων και τεχνικών έργων που περιβάλλουν το ” Κέντρο Πολιτισμού”)»!

Ακόμη και η εσωτερική λειτουργία και διαχείριση του «Κέντρου Πολιτισμού» – «κοινωφελές» υποτίθεται – απαιτεί αμοιβή για τις τεχνικές υπηρεσίες και τη συντήρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της ΕΛΣ! Μάλιστα, ο Οργανισμός θα μπορεί να καταγγείλει το συμφωνητικό εάν Βιβλιοθήκη και ΕΛΣ δεν τηρούν τους όρους του «και ιδιαίτερα εάν δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 αμοιβή του».

Ο αγοραίος χαρακτήρας του «Κέντρου Πολιτισμού» προκύπτει και από τις διατάξεις για τη χρήση εστιατορίων, κυλικείων και γκαράζ, από τα οποία η Βιβλιοθήκη και η ΕΛΣ δεν δικαιούνται έσοδα…

 

Αρχίζουν τα έργα στο Δέλτα Φαλήρου

Εντός της εβδομάδος οι εργασίες εκσκαφής για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δημητρης Ρηγοπουλος, Η Καθημερινή, 20/12/2011

ΠΟΛΗ. Aρχίζει. Το μεγάλο έργο της ανάπτυξης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Εντός της εβδομάδας ξεκινούν εργασίες εκσκαφής που θα προετοιμάσουν το έδαφος (κυριολεκτικά) για το κυρίως κατασκευαστικό έργο που αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη του 2012. Εφόσον όλα πάνε καλά, το ΚΠΙΣΝ θα μπορεί να εγκαινιαστεί το 2015 μαζί με τις πολύτιμες υποδομές του: τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα περιβάλλονται από ένα χώρο πρασίνου υψηλών προδιαγραφών έκτασης 170 στρεμμάτων. Το σύνολο της μητροπολιτικής ανάπλασης υπογράφει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ενώ το κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού, προϋπολογισμού 566 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα Νιάρχου. Με την ολοκλήρωσή του θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο για δημόσια χρήση. Read the rest of this entry »

 

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η νέα Λυρική Σκηνή

Η μακέτα της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία θα ανεγερθεί στο Φαληρικό Δέλτα, μας δίνει μια πρόγευση του αρχιτεκτονήματος του Ρέντσο Πιάνο. Το μείζον αυτό έργο, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, περιλαμβάνει επίσης τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και μεγάλο πνεύμονα πρασίνου με υδάτινο κανάλι. Το έργο, που θα αρχίσει το 2011, έλαβε προχθές έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

  • «Πράσινο φως» για Βιβλιοθήκη – Λυρική
  • Το ΚΑΣ ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το μεγάλο έργο πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα
  • Της Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 7 Oκτωβρίου 2010

KAΣ. Πολιτισμός και ανάπτυξη συχνά συνοδοιπορούν, άλλοτε πάλι αντιμάχεται το ένα το άλλο. Το έχουμε δει κατ’ επανάληψη σε μεγάλα έργα (Μετρό, ΠΑΘΕ, Εγνατία κ.α.), ότι το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις.

Στην περίπτωση της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, όπου θα χωροθετηθούν η νέα Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη -τον σχεδιασμό των οποίων υπογράφει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέτζο Πιάνο-, έχουμε να κάνουμε με ένα αναγκαίο έργο για την πόλη, το οποίο ενδέχεται να «χτυπήσει» πάλι σε αρχαία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σκαπάνη μπορεί να βρεθεί σε ευρήματα αφού εκεί κοντά είχε ανασκαφεί στις αρχές του 20ού αιώνα νεκροταφείο γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σπουδαιότητα του έργου (το χρηματοδοτεί το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος») και μάλιστα σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση η βιασύνη μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προχθές, να εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς να έχουν γίνει δοκιμαστικές τομές επί καθαρού εδάφους για τον εντοπισμό ή μη αρχαιοτήτων. Αυτό τουλάχιστον ζητεί η αρμόδια εφορεία.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, τονίστηκε πως αν βρεθούν αρχαία «ίσως κάποιοι τάφοι», θα είναι στην πλευρά όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κανάλι και η εσπλανάδα. Η κ. Νικολέτα Βαλάκου υπογράμμισε πως στα πλαίσια των εκσκαφών για τη γεωτεχνική έρευνα στον χώρο και σε βάθος μεγαλύτερο των 3 μ., δεν προέκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα. «Δεν βρέθηκε ούτε κεραμική» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΚΣΤ ΕΠΚΑ δεν είναι ότι έχει αντίρρηση για το έργο. Ζητεί μόνο να γίνουν δοκιμαστικές τομές (δηλαδή το αυτονόητο), στον χώρο θεμελίωσης των δύο κτιρίων που ενδέχεται κατά την άποψή της, να βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο.

Η εισήγηση ωστόσο δεν διαβάστηκε στη συνεδρίαση παρά μόνο η παρατήρηση της εφορείας ότι: «η περιοχή του έργου είναι εντόνου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος».

Τελικά, το πράσινο φως δόθηκε με την ομόφωνη έγκριση των μελών για το έργο το οποίο θα απαλλάξει την περιοχή του Παλιού Ιπποδρόμου από τα σκουπίδια και θα δώσει νέα πνοή ζωής στη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Χρόνος ολοκλήρωσής του το 2015.

Μέχρι και λαχανόκηπος

Στην έκταση των 243 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν Δημοτικό Πάρκο, πολιτιστικό με την επωνυμία της ιδρύματος, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ένα κανάλι και εσπλανάδα.

Η κατασκευή όλων θα γίνει βάσει των αρχών της αειφόρου αρχιτεκτονικής και της εξοικονόμησης ενέργειας. Πάρκο και εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονται σαν ενιαίο σύνολο, η ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η ανύψωση τμήματος του πάρκου και η δημιουργία ενός ομαλού λόφου προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Η είσοδος σε αυτά θα γίνεται από την Αγορά, θα υπάρχει κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων με ισόγειο και τρεις υπερκείμενους ορόφους.

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ηλίας Μαριολάκος κυρίως για το σημείο με το κανάλι. «Μου θυμίζει μια βιομηχανική περιοχή στο Ρότερνταμ» παρατήρησε τονίζοντας πως η ευθύγραμμη διάταξη που έχει, δεν είναι χαρακτηριστικό του αττικού τοπίου. Η ανησυχία του Δημήτρη Μικρού (Αρχιτέκτονας Μηχανικός στον Ν. Οργανισμό της Αθήνας) είχε να κάνει με Φαληρικό τείχος το οποίο όμως είχε αποδομηθεί στην αρχαιότητα για άλλα οικοδομικά έργα.

Οι εκπρόσωποι του ιδρύματος είπαν ότι θα ξαναγίνει η περιοχή Καλλιθέα, ότι στον λόφο θα δεσπόζει το πράσινο κι όχι το δίκτυο των λεωφορειοδρόμων που καταλαμβάνουν τώρα το καταθλιπτικό οπτικό πεδίο, εξήγησαν πως θα υπάρχουν γεωτρήσεις για να μη χρησιμοποιείται νερό της ΕΥΔΑΠ για τις φυτεύσεις. Για το κανάλι προτείνεται παροχή νερού από βαθιά γεώτρηση και η δεύτερη λύση είναι να πάρουν νερό από τη θάλασσα μέσω σωλήνων που θα διέλθουν από τμήμα της εσπλανάδας και θα επιστρέφει πάλι.

Θα φυτευθούν από φυτά του αττικού τοπίου, δέντρα που ευδοκιμούν γενικότερα στη Μεσόγειο, ακόμη και λαχανόκηπος!

 

Πάρκο έως τη θάλασσα για το Κέντρο Πολιτισμού

23.500 τετραγωνικά θα είναι η συνολική επιφάνεια της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»  

23.500 τετραγωνικά θα είναι η συνολική επιφάνεια της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Εκεί όπου σήμερα ο διαβάτης βλέπει «τα σπαγκέτι των δρόμων» μέχρι το 2015 θα αντικρίζει ένα «πράσινο τοπόσημο». Εναν λόφο από τον οποίο θα έχει θέα στη θάλασσα του Φαλήρου. Εκεί όπου ξεβράστηκαν ξύλα από τα πλοία των Περσών, μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το όραμα του Ρέντζο Πιάνο για το «Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι να δημιουργηθεί στο φαληρικό δέλτα ένα πάρκο με ενταγμένα δύο κτίρια: της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στόχος, να γίνει και πάλι η περιοχή «Καλλι-θέα», σύμφωνα με το λογοπαίγνιο των συνεργατών του.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε προχθές και ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί αρχαία στις πολλές δοκιμαστικές τομές που έχουν γίνει στο 243 στρεμμάτων οικόπεδο, αλλά σε παρακείμενο χώρο είχε εντοπισθεί νεκροταφείο. Αν βρεθεί κάτι, πάντως, θα είναι στο υπό διάνοιξη κανάλι νερού.

Στα 213 στρέμματα έχουν χωροθετηθεί τα δύο κτίρια και ένα γκαράζ χωρητικότητας περίπου 1.000 οχημάτων που εντάσσονται στο πάρκο. Στα υπόλοιπα τριάντα θα γίνουν εγκαταστάσεις για αθλοπαιδιές.

Τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής δομούνται ως ενιαίο συγκρότημα, με παράλληλη διατήρηση της βασικής λειτουργικής τους αυτονομίας. Σε κάποιο σημείο του δημιουργείται ένας εξωτερικός χώρος, η Αγορά.

Η Βιβλιοθήκη θα έχει συνολική επιφάνεια 23.500 τετραγωνικά και εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες της για την επόμενη πεντηκονταετία.

Η Λυρική θα έχει εμβαδόν 28.000 τετραγωνικά, κεντρική σκηνή δυναμικότητας 1.400 θέσεων και δεύτερη σκηνή με 400 θέσεις. Το κτίριο θα διαθέτει 900 χώρους, άλλους προσβάσιμους και άλλους όχι στο κοινό. Και τα δύο θα διατίθενται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα γίνονται εκεί, όπως και στο πάρκο, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Από τα κτίρια μονάχα της Λυρικής θα εξέχει. Στο δώμα της θα έχει φωτοβολταϊκά, που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες. Στα άλλα δώματα θα γίνει φύτευση. Το πάρκο θα φτάνει μέχρι το όριο του οικοπέδου στη θάλασσα και σε δύο σημεία θα περιβάλλεται από τοιχία αντιστήριξης εν είδει γκρεμού. Θα έχει επίσης εσπλανάδα και ένα κανάλι που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό. Θα ποτίζεται από γεωτρήσεις και θα διαθέτει μέχρι και λαχανόκηπο. Κεντρική ιδέα σχεδιασμού του είναι η αναφορά στο αττικό και μεσογειακό τοπίο. Θα είναι ελεύθερης πρόσβασης. Εχουν ληφθεί μέτρα για ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το ΚΑΣ συμφώνησε με τον καθηγητή Π. Βαλαβάνη ότι το έργο θα έχει «ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα αναβαθμίσει την περιοχή, το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 07/10/2010

 

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η περιβαλλοντική μελέτη για την νέα Εθνική Βιβλιοθήκη

Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Πολιτισμού – «Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σχετικά με την ανέγερση κτιρίων για τη νέας Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.

Η μελέτη αφορά συνολική έκταση 243 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθεί το πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιφέρεια του πάρκου, που θα φέρει το όνομα «Σταύρος Νιάρχος».

Στο Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα της ανεύρεσης αρχαίων, κατά την διάρκεια των εργασιών, οπότε έγινε σαφές ότι αν αποκαλυφθούν ευρήματα θα υπάρξει μέριμνα και συνεργασία με την αρμόδια εφορεία.

Σημειώνεται ότι η περιοχή, όπου θα ανεγερθεί το συγκρότημα, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το 1912 σε κοντινή ακτίνα ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο της αρχαϊκής – γεωμετρικής περιόδου, με περισσότερους από εκατό τάφους, όχι ιδιαίτερα σημαντικούς.

Ωστόσο, έπειτα από πολλές τοπικές εκσκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της γεωτεχνικής έρευνας στον χώρο του έργου και σε βάθος μεγαλύτερο των τριών μέτρων, υπό την παρακολούθηση αρχαιολόγων και τεχνιτών από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, δεν προέκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι εργασίες κατασκευής και ανέγερσης θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2011 και η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για το 2015, οπότε θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Η συνολική αξία κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ.

 

Και αρχαιολογικό «ναι» στην εκχώρηση στο κεφάλαιο

  • ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΝΙΑΡΧΟΣ»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενάντια στην εκχώρησή της
Eurokinissi

Τυπική, όπως αναμενόταν, ήταν η έγκριση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, της «μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» των έργων που θα γίνουν στον παραδομένο, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ και με την συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., χώρο του πρώην ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Πρόκειται για τη γνωστή, μεγάλη εκχώρηση στο κεφάλαιο των δύο κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών του τόπου μας, καθώς και μιας τεράστιας, ελεύθερης, δημόσιας έκτασης, ανυπολόγιστης αξίας, αντί πινακίου φακής 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το Ιδρυμα για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», όπου θα στεγαστούν Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή, ενώ θα γίνει και πάρκο που θα «βαφτιστεί» με το όνομα του… «μέγα ευεργέτη».

Αν και το ΚΑΣ ήταν αρμόδιο να γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της μελέτης αποκλειστικά με κριτήριο το αν τα έργα θα βλάψουν αρχαιότητες, ωστόσο, το κλίμα της συνεδρίασης ήταν υπέρ του δέοντος «πανηγυρικό» υπέρ του ιδρύματος, με ένα μέλος του συμβουλίου να φτάνει στο σημείο να δηλώνει ότι πρέπει να… «ευγνωμονούμε» το ίδρυμα! Ακόμη και μια «διαφωνία» που ακούστηκε είχε να κάνει μόνο με την αρχιτεκτονική πλευρά του θέματος.

Κι όμως, όπως είχε τονίσει εξαρχής το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη σύμβαση εκχώρησης στο Ιδρυμα Νιάρχου και καταψηφίζοντας το σχετικό νόμο, «είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί ευεργεσία και ότι αφορά δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο από το Ιδρυμα Νιάρχου. Στην πραγματικότητα, το Δημόσιο παραχωρεί στο ίδρυμα μια περιοχή “φιλέτο” και τη διαχείριση δύο πολιτιστικών οργανισμών στον οργανισμό “Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ΑΕ”. Πρόκειται για παραπέρα ιδιωτικοποίηση φορέων καλλιτεχνικής δημιουργίας και ελεύθερων χώρων. Οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ερευνητές θα βρεθούν στην ομηρία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θα επιβάλει ο νέος οργανισμός ΑΕ που δημιουργείται».

Στο Ιδρυμα «Νιάρχου» παραχωρείται για 100 χρόνια η τεράστια έκταση – φιλέτο 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, έναντι των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δώσει το Ιδρυμα, εμφανίζοντάς τα ως «εθνική δωρεά», για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού όπου θα στεγαστούν Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή. Κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μια Ανώνυμη Εταιρεία, ο Οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», θα έχει τη διαχείριση όλου του πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των δύο παραπάνω μεγάλων πυλώνων παραγωγής πολιτισμού.

Εκτός από τις φοροαπαλλαγές προς το ίδρυμα, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλείται να καταβάλλει βαρύ ενοίκιο και να λειτουργεί με το διαρκή φόβο ενδεχόμενης έξωσης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του Κέντρου Πολιτισμού. Παρ’ όλα αυτά, η αίθουσά της θα ονομάζεται «Σταύρος Νιάρχος»…

Για την ιστορία, να συμπληρώσουμε ότι σε ανασκαφές που έγιναν, μεταξύ του 1910 – 1915, στην περιοχή είχε ανακαλυφθεί αρχαίο νεκροταφείο με δεκάδες τάφους, αλλά οι δοκιμαστικές ανασκαφές που έγιναν πρόσφατα στο τμήμα του χώρου που θα γίνουν τα κτίρια δεν «έδειξαν» αρχαιότητες. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010]

 

Ετοιμα τα σχέδια, ακολουθούν οι άδειες

  • Για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στον χώρο του παλιού Ιππόδρομου
  • Δημητρης Pηγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Παραδίδεται από ημέρα σε ημέρα η οριστική μελέτη του Ρέντσο Πιάνο για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου. Απομένουν λεπτομέρειες για το κλείσιμο ενός ακόμα κρίσιμου κεφαλαίου στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου για τη χώρα και την Αθήνα.

Τα τελικά σχέδια θα παρουσιαστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά σε ένα χρόνο από σήμερα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα με στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2015.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011 θα έχουν αρχίσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Κέντρου Αθλησης και Αναψυχής του Δήμου Καλλιθέας (30 στρέμματα), φυσικής συνέχειας του πάρκου, επίσης με πόρους του Ιδρύματος Νιάρχου και σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα. Θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2013.

Το πάρκο εκτείνεται σε έκταση 169 στρεμμάτων και ενσωματώνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Ρέντσο Πιάνο αξιοποιεί έναν λόφο ύψους 32 μέτρων, με ήπια κλίση και θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη που θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.

Αλέες από σκιερά δέντρα θα παρέχουν στους επισκέπτες ένα δροσερό καταφύγιο, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο Μεσογειακός Κήπος πρόκειται να διαθέτει ενδημικά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά. Ενα τεράστιο φωτοβολταϊκό στέγαστρο θα υπερίπταται 46,5 μέτρα πάνω από την Αγορά, παράγοντας ενέργεια για το κτίριο και συμβάλλοντας στον στόχο των μηδενικών εκπομπών.

Ενας εμβληματικός πύργος από βιβλία θα λειτουργεί ως σύμβολο προσβάσιμης γνώσης της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη, συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ., θα αποτελέσει μια τεχνολογικά προηγμένη παρακαταθήκη της ελληνικής γραπτής και προφορικής παράδοσης, καθώς και σύγχρονο κέντρο συνδεσιμότητας, ανοιχτό σε όλους. Ο χώρος υποδοχής της Λυρικής Σκηνής θυμίζει λατομείο, όπου επιβλητικές στήλες από πέτρα, εντυπωσιακές στο φως της ημέρας, διακριτικές και μυστηριώδεις τη νύχτα, προδιαθέτουν το κοινό για τις παραστάσεις που εκτυλίσσονται πάνω στη σκηνή. Το κτίριο της Λυρικής θα διαθέτει δύο αίθουσες (η κεντρική, 1.400 θεατών, και μια μικρότερη, πειραματικού χαρακτήρα, δυναμικότητας 400 ατόμων) και θα είναι κατά 6.000 τ.μ. μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Βιβλιοθήκης.

 
 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers