RSS

«Πράσινες» Λυρική και Βιβλιοθήκη

27 Jan

Το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, σε τομή, με εστιατόριο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ένα τμήμα του πάρκου και το υδάτινο κανάλι

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Η οικολογική πρόταση του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα. Θα κοστίσει τελικά 450 εκατομμύρια ευρώ

της μαρίας θερμού | το βήμα, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Φως, νερό και αέρας. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία της φύσης, συνδεδεμένα άμεσα με τη Μεσόγειο, τα οποία ενέπνευσαν τον μεγάλο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο στον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου: συγκεκριμένα στον σχεδιασμό των νέων κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και του μεγάλου πάρκου. Χθες στις 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο σε μια επίσημη εκδήλωση και λίγο αργότερα, στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το ευρύτερο κοινό ο ίδιος ο αρχιτέκτονας παρουσίασε για πρώτη φορά τα σχέδια, αλλά και τη φιλοσοφία του μεγάλου έργου, το οποίο δεν έρχεται μόνον να καλύψει τα τεράστια κτιριολογικά κενά της πρωτεύουσας, αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για την απόκτηση ενός σύγχρονου έργου αρχιτεκτονικής.

Στα 450 εκατομμύρια ανέρχεται, όπως έγινε γνωστό, ο προϋπολογισμός του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» αντί των 300 εκατ. ευρώ που ήταν η πρώτη εκτίμηση, ανεβάζοντας έτσι κατά πολύ τον πήχη. Το έργο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων, πρόκειται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στο ελληνικό Δημόσιο και τα εγκαίνιά του, το 2015, αναμένεται να προωθήσουν τον ελληνικό πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο συντελώντας παράλληλα δημιουργικά στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου της σύγχρονης Αθήνας.

Μια υπερσύγχρονη κατασκευή, η οποία θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τις πλέον απαιτητικές παραστάσεις διεθνούς παραγωγής θα είναι το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με όπερα και θέατρο μπαλέτου υψηλού επιπέδου. Η συλλογή και η διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς αποτελούν τον στόχο εξάλλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στις νέες εγκαταστάσεις της προκειμένου να εκπληρώσει απρόσκοπτα την παραδοσιακή αποστολή της. Σημαντικός όμως θα είναι ο ρόλος και του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Πάρκου «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ένας ζωντανός χώρος πρασίνου και ταυτοχρόνως διοργάνωσης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

«Η γειτνίαση του Κέντρου Πολιτισμού με το νερό,το μελτέμι και το φως της Αθήνας ήταν πραγματική πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διάσημος αρχιτέκτονας, γνήσιος άνθρωπος της Μεσογείου, ο οποίος γνωρίζει να απολαμβάνει και να εκτιμά τις ιδιαιτερότητες αυτής της γωνιάς του πλανήτη. «Μεγάλωσα κι εγώ στις ακτές της Μεσογείου,της λίμνης του πολιτισμού μας.Κάποιοι έχουν τις ρίζες τους στη γη.Αλλοι έχουν σκαρί για να τρέχουν στο νερό» λέει.

Σημαντικό στοιχείο λοιπόν που επαναπροσδιορίζεται και ενσωματώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού είναι η θάλασσα, η οποία έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά και προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για εξερεύνηση. Με το σκεπτικό αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κανάλι παράλληλα με την Εσπλανάδα, το οποίο θα βρίσκεται εντός του χώρου του Κέντρου Πολιτισμού, προσφέροντας τα πλεονεκτήματα του υδάτινου στοιχείου, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό έργο. «Ηταν εμφανές από την αρχή ότι έπρεπε να εκμεταλλευτούμε όλα τα στοιχεία της περιοχής,ώστε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο με μηδενικές εκπομπές,το οποίο θα έχει κίνηση και ενέργεια» είπε ο αρχιτέκτονας διευκρινίζοντας ότι βασικό στοιχείο του σχεδιασμού υπήρξαν οι «πράσινες» κτιριακές προδιαγραφές. Σειρές αλλεπάλληλων και διασυνδεδεμένων

Μακέτα των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο πρώτο (αριστερά) διακρίνονται η σκηνή της όπερας και μια δεύτερη αίθουσα συναυλιών και στο δεύτερο (δεξιά) το αναγνωστήριο

φωτοβολταϊκών κυψελών, οι οποίες θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος αξιοποιώντας τις πράσινες πηγές ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα αποτελούν την επιστέγαση των εγκαταστάσεων.

Το Κέντρο Πολιτισμού άλλωστε προβλέπεται να πιστοποιηθεί από το σύστημα αξιολόγησης κτιρίων LΕΕD (Leadership in Εnergy and Εnvironmental Design) που αφορά όλες τις μορφές κτιριακής δόμησης και δίνει βαρύτητα σε στρατηγικές που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη του οικοπέδου, την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, την ενεργειακή απόδοση, την επιλογή υλικών και φυσικών πόρων, καθώς και την περιβαλλοντική ποιότητα των εσωτερικών χώρων. Το Πολιτιστικό Κέντρο Georges Ρompidou στο Παρίσι, το κέντρο Ρaul Κlee στη Βέρνη, η αναδιάρθρωση και επέκταση της βιβλιοθήκης Μorgan Library- την οποία επίσης είχε χρηματοδοτήσει το «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος»-, η αναγέννηση του παλιού λιμανιού της Γένοβας και της Πλατείας Πότσδαμ στο Βερολίνο, ο σταθμός επιβίβασης και αποβίβασης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κansai στην Οσάκα περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων στα έργα του Ρέντσο Πιάνο. Δύο από τα πλέον πρόσφατα εξάλλου είναι τα νέα γραφεία των «Νew Υork Τimes» στη Νέα Υόρκη και η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας.

Ας σημειωθεί ότι η επιλογή του γενοβέζου αρχιτέκτονα με την παγκόσμια φήμη, αλλά και το ασυμβίβαστο βλέμμα εφήβου, έγινε από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» τον Μάρτιο του 2008, ενώ το μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί με την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2007.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: