RSS

Αλλαγή πλεύσης στο ΥΠΠΟ

27 Jan

Ο νέος υπουργός προσανατολίζεται στην ακύρωση του διαγωνισμού για τα εγκαίνια του Νέου ΜουσείουΤης Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, 23/01/2009

Ευτυχώς το «σεμνά και ταπεινά» φαίνεται ότι το έλαβαν κάποιοι σοβαρά υπόψη τους. Οι προκλητικές πρωτοβουλίες για το κοινό αίσθημα του πρώην υπουργού Πολιτισμού φαίνεται πως επανεξετάζονται σοβαρά από τη νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ. Προβληματισμένος ο κ. Αντώνης Σαμαράς για τις εξαγγελίες υψηλού κόστους του απελθόντος υπουργού Μ. Λιάπη, προσανατολίζεται μέρες τώρα στην ακύρωση του διαγωνισμού που έγινε σχετικά με το ποια εταιρεία θα αναλάβει το συνολικό πρότζεκτ των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Σχέδιο για το οποίο ο κ. Λιάπης είχε πει ότι θα δοθούν 6 εκατ. ευρώ. Η είδηση τότε είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο δεδομένης της οικονομικής ένδειας των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ αλλά και της γενικότερης συγκυρίας καθώς η διεθνής κρίση, έχει ήδη χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες επανεξετάζει την υπόθεση με το επιτελείο του και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι απολύτως σύμφωνοι με την κίνηση ψαλιδίσματος του υπέρογκου αυτού ποσού. Αλλωστε είναι τόσες και τέτοιες οι ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν επιτρέπουν διασπάθιση χρήματος καθώς τα χρέη του, σε φορείς και εποπτευόμενους οργανισμούς, ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Οφείλουν ακόμη και οδοιπορικά…

Φαίνεται επίσης ότι στην υπόθεση ελήφθη σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι ένα νέο μουσείο όπως αυτό, δεν χρειάζεται τέτοια μαξιμαλιστικά σχέδια για την προβολή του καθώς από μόνο του έχει ήδη προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα ακούγεται ότι τα εγκαίνια μάλλον θα μεταφερθούν αργότερα από τον Μάρτιο όπως είχε αρχικά ειπωθεί, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και σε ό,τι αφορά το κτιριολογικό και σε ό,τι αφορά το μουσειολογικό πρόγραμμα. Ακόμη και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου υπάρχουν ελλείψεις αφού δεν έγιναν πολλά, έξω από κάποιες φυτεύσεις. Ενημερωτικές πινακίδες για παράδειγμα, οι οποίες υποδεικνύουν στους επισκέπτες τα ευρήματα και κυρίως τους πληροφορούν για όσα βλέπουν κάτω από τα γυάλινα μέρη στην είσοδο του μουσείου.

Αναβολή εγκαινίων

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού ξεναγήθηκε στον χώρο, είδε το νέο μουσείο και τις ελλείψεις του και ενημερώθηκε για τη μουσειολογική μελέτη η οποία κατατέθηκε στο ΥΠΠΟ όχι όμως στο Συμβούλιο Μουσείων που οφείλει να εξετάσει το θέμα. Ακόμη όμως κι αν αυτό συμβεί τις επόμενες ημέρες, είναι μάλλον αδύνατον να έχουμε εγκαίνια τον Μάρτιο. Στο εξωτερικό μιλούν ήδη για Μάιο. Προβληματισμός υπάρχει όχι μόνο για τα 6 εκατ. αλλά και για τον ετήσιο μισθό του γενικού διευθυντή του μουσείου που είναι 112.000 ευρώ. Γεγονός που έχει εξοργίσει τόσο τους γεν. διευθυντές του ΥΠΠΟ όσο και τους διευθυντές των μουσείων που δεν αμείβονται ούτε με το 1/5 των χρημάτων αυτών.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού άνοιξε με το επιτελείο του πολλά μέτωπα. Ενημερώνεται και προχωρά. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης το πήρε ζεστά από την πρώτη ημέρα. Οχι στο επίπεδο της κοσμικής φιέστας αλλά να μη συνδεθεί με σπατάλες. Οταν θα αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει θα δώσει και την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που αναμένεται να είναι σύντομα.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: