RSS

Λυρική από… χώμα και νερό

27 Jan

Μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο, το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα εκτείνεται σε 166.000 τ.μ., θα κοστίσει 450 εκατ. ευρώ και θα είναι έτοιμο το 2015.

Ενα… «καράβι» θα προσαράξει στο Φαληρικό Δέλτα σε έξι χρόνια από σήμερα. Τουλάχιστον έτσι μοιάζει το σκίτσο της προμελέτης για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το οποίο θα στεγάσει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος».

Από τα 166.000 τ.μ. του Κντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τα 20.000-25.000 τ.μ. θα καταλαμβάνουν η ΕΛΣ και η Βιβλιοθήκη, τα οποία θα χουν χαρακτήρα ενιαίο

Από τα 166.000 τ.μ. του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τα 20.000-25.000 τ.μ. θα καταλαμβάνουν η ΕΛΣ και η Βιβλιοθήκη, τα οποία θα έχουν χαρακτήρα ενιαίο

Παρότι το έργο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, εντυπωσιακή ήταν η παρουσίασή του που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (το αρχιτεκτονικό γραφείο του οποίου «Renzo Piano Building Workshop» είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό), παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Λυρική από... χώμα και νερό

Σε μία έκταση 166.000 τ.μ., περίπου αντίστοιχη με του Εθνικού Κήπου, στην καρδιά ενός (κατασκευασμένου) λόφου, μια στέγη που θυμίζει πανί ιστιοφόρου και μία εύκαμπτη αντένα-ανεμολόγιο, θα είναι ορατές από απόσταση, χωρίς να μαρτυρούν το μέγεθος των εγκαταστάσεων.

Αλλωστε, ο Ρέντσο Πιάνο δηλώνει λάτρης της μεσογειακής και «μη επιθετικής» αρχιτεκτονικής, υποστηρικτής των λειτουργικών κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον και όχι των επιβλητικών οικοδομημάτων. Γι’ αυτό επέλεξε, απ ό,τι φαίνεται, μία κατασκευή ήπια, καθόλου υπερφίαλη σε σχέση με τον χώρο.

Στην παρουσίαση της προμελέτης του ΚΠΙΣΝ υπήρξε αναλυτικός, πληθωρικός, ομιλητικός, επεξηγηματικός, άμεσος, πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις. Νερό, χώμα, πέτρα, γυαλί είναι τα βασικά υλικά από τα οποία θα κατασκευαστεί το ΚΠΙΣΝ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί το 2015, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 450 εκ. ευρώ, ενώ το έργο θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο προς χρήση με την ολοκλήρωσή του.

Από 166.000 τ.μ., τα 20.000-25.000 τ.μ. θα καταλαμβάνουν η ΕΛΣ (αριστερά) και η Βιβλιοθήκη (δεξιά), τα οποία θα έχουν χαρακτήρα ενιαίο («θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των λειτουργιών των δύο κτιρίων… θα συνεργάζονται αλλά δεν θα συγχέονται»). Θα ενώνονται και θα επικοινωνούν με δύο στοιχεία, την Αγορά (στο κέντρο) με την «αρχαιοελληνική έννοια του όρου ως τόπου συνάντησης, συνάθροισης και συμμετοχής», με στόχο να γίνονται εκεί και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, και τη διάφανη στέγη-επιστέγαση των εγκαταστάσεων (10.000 τ.μ.).

Πρόκειται για σειρές αλλεπάλληλων και διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών κυψελών, οι οποίες θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος.

Ενα στοιχείο που επαναπροσδιορίζεται και ενσωματώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού είναι η θάλασσα («η θάλασσα είναι το πρώτο Ιντερνετ. Μας ενώνει όλους», υποστήριξε ο κ. Πιάνο). Με αυτό το σκεπτικό θα δημιουργηθεί ένα κανάλι, μήκους 600 μ. και πλάτους 30 μ. που νοητά θα καταλήγει στη θάλασσα, παράλληλα με το μήκος του λόφου, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία για σχετικές με τη θάλασσα δραστηριότητες. Κάτω από το επικλινές σημείο του λόφου θα λειτουργεί υπόγειο πάρκινγκ (15.000-20.000 τ.μ.).

Η Λυρική σχεδιάζεται να έχει δύο σκηνές, μία κεντρική 1.400 θέσεων και μία πειραματική. Το κύριο χαρακτηριστικό της Βιβλιοθήκης είναι το αναγνωστήριο, «χώρος διαφανής και συμβολικός, μαγικός», που θα βρίσκεται στα 30 μ. ύψος, στην κορυφή του λόφου («για να υπεριπτάμεθα της πόλης») και θα βλέπει τη θάλασσα και όλη τη θέα. Τη μη δομημένη έκταση θα καλύπτει το Πάρκο, «κέντρο ιερό για την αστική ζωή με την έννοια του ελεύθερου χρόνου, το πώς κάποιος διαχειρίζεται τον ελεύθερο χρόνο του». Ο χώρος κάνει τρία «δώρα», σύμφωνα με την αρχιτέκτονα τοπίου Ντέμπορα Νέιβις: «Παιδεία, φύση και το στοιχείο του μοντέρνου». Θα φυτευτούν φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και που ευδοκιμούν στο ελληνικό έδαφος (στην επιλογή τους θα προσπαθήσουν να περνάει η ουσία της χλωρίδας της Μεσογείου).

ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΠΑΝΟ
Κατάμεστη η αίθουσα των Φίλων της Μουσικής (δεκάδες που δεν χώρεσαν έμειναν απέξω) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών χειροκρότησε το Σάββατο το απόγευμα την ομιλία του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Αμέσως μετά τη λήξη της, μία ομάδα φοιτητών της Αρχιτεκτονικής διέσχισε την αίθουσα με ανοιχτό κόκκινο πανό που έγραφε με λευκά και μαύρα γράμματα «Οχι άλλο τσιμέντο. Καμία παραχώρηση δημοσίων χώρων στην ιδιωτική εκμετάλλευση. Κατάληψη φοιτητών Αρχιτεκτονικής».

Το κοινό αντέδρασε έντονα με ρυθμικά «έξω… ουουουου… Είστε γελοίοι». Το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση όλων από την αίθουσα.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 26/01/2009

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: