RSS

Το πρόγραμμα του «Μegaron Plus»

27 Jan

Το πρόγραμμα του «Μegaron Plus»

«Από το 2005 που ξεκίνησαν οι δραστηριότητες του Megaron Plus, όλοι όσοι πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι αφηρημένο, που το καταλαβαίνουμε λίγοι, αλλά τρόπος ζωής, που μπορούμε να τον βιώσουμε όλοι. Αποκτήσαμε ένα σημείο αναφοράς, μια απτή απόδειξη για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να εξελιχθεί σε ζωτική λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης και μιας σύγχρονης κοινωνίας» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, στην παρουσίαση των εκδηλώσεων «Megaron Plus 2009», στο Μέγαρο Μουσικής.Στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων «Megaron Plus», που αποτελεί πρωτοβουλία του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας,οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Φαρνό και ο Γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Σούλτσχαϊζ, καθώς επίσης και άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης.

«Σε αυτή την περίοδο οικονομικών, χρηματοπιστωτικών, κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων και προκειμένου να προσεγγίσουμε τις διεξόδους που υπάρχουν, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κριτική σκέψη και την αναζήτηση» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», Γιάννης Μάνος, που παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

  • Πρόγραμμα «Megaron Plus» για το 2009

Ειδικότερα, τη διάλεξη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, η οποία άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεων για το 2009, ακολουθούν: Η συζήτηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Παύλου Μάτεσι με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το θέατρο και την ελληνική κοινωνία (27/1) και η διάλεξη του Γιώργου Βέλτσου, με τίτλο «Απόλογος, Η ποιητική στροφή του Γιώργου Βέλτσου» (29/1).

Ο Φεβρουάριος περιλαμβάνει τη διάλεξη του Γιάννη Βαρβέρη στα πλαίσια του ποιητικού κύκλου διαλέξεων «Η ποιητική γενιά του ’70» (11/2), την έναρξη της έκθεσης του εικαστικού παιδικού εργαστηρίου του Κλοντ Κορτκουίζ «Η μεταμόρφωση των αντικειμένων» (16/2-5/4) και τη διάλεξη του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη για τον Νίτσε, στα πλαίσια των διαλέξεων «Η φιλοσοφία στη σκηνή» (24/2).

Στις εκδηλώσεις του Μαρτίου εντάσσονται οι διαλέξεις των: Λευτέρη Πούλιου, στα πλαίσια της «ποιητικής γενιάς του ’70» (10/3), Νταβίντ ντε Ροτσίλντ, του Γάλλου τραπεζίτη και προέδρου του Ομίλου Ρότσιλντ, με τίτλο «Τι μας δίδαξε η οικονομική κρίση» (16/3), σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, εταίρου της Βρετανικής Ακαδημίας, με τίτλο «Σε αναζήτηση του νέου και των νέων: Μια επισκόπηση ζωτικών θεμάτων της εποχής μας» (19/3), και Ίρβιν Γιάλομ, ψυχοθεραπευτή, με τίτλο «Με το βλέμμα στον ήλιο: Ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου» (31/3).

Ο Απρίλιος περιλαμβάνει τη διάλεξη του δρος Ζακ Τεστάρ με θέμα «Επιστήμη και δημοκρατία» (6/4), τη διάλεξη του Γάλλου αρχιτέκτονα Νικολά Γκουενέλ (29/4), και εκείνη του Ισραηλινού συγγραφέα Ααρόν Άπελφελντ (30/4).

Το Μάιο, ο Βρετανός καθηγητής Επιστήμης και Κοινωνίας σερ Ρόμπερτ Ουίνστον θα δώσει διάλεξη για το αν «μπορεί η επιστήμη να μας κάνει ευτυχισμένους;» (4/5), διευθυντές διακεκριμένων εφημερίδων, όπως ο Ερίκ Φοτορινό της Le Monde, ο Χαβιέ Μορένο της El Pais κ.α., θα συμμετάσχουν στη συζήτηση «Η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου», με συντoνιστή τον καθηγητή Δημήτρη Ψυχογιό (6/5), για τις «προοπτικές του ανθρώπου στο σύμπαν» θα δώσει διάλεξη ο αστροφυσικός και διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού Νικόλας Πράντζος (19/5), και, τέλος, οι λογοτέχνες Νικολό Αμανίτι από την Ιταλία, ο Γερμανός Ντάνιλε Κέλμαν και ο Ισπανός Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο θα δώσουν διάλεξη για «το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας» (26/5).

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει: Διάλεξη του Αμερικανού αρχιτέκτονα Νιλ Ντενάρι, διάλεξη για τον Α. Σοπενχάουερ από τον Θ. Πελεγρίνη (6/10), στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη» με τον συντονισμό της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ (12/10), και διάλεξη του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας Ματθαίου Γιωσάφατ, με τίτλο «Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου στο γάμο. Είδη γάμου και τα προβλήματά τους» (19/10). Τέλος, έκθεση με τίτλο «Νερό για όλους», στα πλαίσια της οποία θα πραγματοποιηθεί και διεθνές συμπόσιο (Οκτώβριος-Νοέμβριος).

Ο Νοέμβριος περιλαμβάνει την ημερίδα «Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία-Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα» (11/11), καθώς επίσης και δημόσια συζήτηση για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στην οποία θα μετάσχουν ο τελευταίος πρωθυπουργός της ΛΔΓ Λόταρ Ντε Μεζιέρ, ο δήμαρχος του Βερολίνου Βάλτερ Μόμπερ, ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας και Θουριγγίας δρ Μπέρνχαρντ Φόγκελ, ο δρ Χάινερ Γκάισλερ, γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ο δρ Ρίχαρντ Σρέντερ, πρόεδρος του Σοσιλαιστικού Κόμματος SPD στην τελευταία βουλή της ΛΔΓ (16/11).

Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, διάλεξη για τη «βία στο σχολείο» θα δώσει ο καθηγητής Κλήμης Ναυρίδης (18/11), η Τζένη Μαστοράκη στα πλαίσια της «ποιητικής γενιάς του ’70» (24/11), και ο Γερμανός αρχιτέκτονας Γιούργκεν Μάγιερ (30/11).

Το Δεκέμβριο, διάλεξη με τίτλο «Πού μας οδηγεί η ιστορία του 21ου αιώνα;» θα δώσει ο Ισραηλινός νομπελίστας Χημείας Άαρον Τσεχάνοβερ (31/12), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Γαστρονομία και Τέχνη» (8/12) και θα δώσει διάλεξη ο Διονύσης Καψάλης στα πλαίσια της «ποιητικής γενιά του ’70» (10/12). [ΑΠΕ – ΜΠΕ, Δευτέρα, 26.01.09]

 
Leave a comment

Posted by on January 27, 2009 in Megaron Plus

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: