RSS

Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Τα εγκαίνια των 6 εκατ. € έμειναν στο… ράφι!

02 Feb

Το πήρε απόφαση [μάλλον με βαριά καρδιά, λες και δεν θα επιθυμούσε τις φανφάρες…] ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς και ματαίωσε το διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για τη «διοργάνωση και υποστήριξη των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης». Η προηγούμενη απόφαση Υπουργού Πολιτισμού [λέγε με Μιχάλη Λιάπη] ήταν με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/85561/11.09.2008 με την οποία προκηρύχθηκε Ανοικτός Διεθνής Διαγωνισμός για την επιλογή Αναδόχου για το έργο παροχής υπηρεσιών προβολής και διαφήμισης με τίτλο «ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ», ιδίως δε το άρθρο 23 (δικαίωμα ματαίωσης) της Προκήρυξης.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς

Κι έτσι ο Σαμαράς αποφασίζει:

Τη ματαίωση του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με τη με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/85561/11.09.2008 Απόφασή μας για την ανάθεση έργου παροχής υπηρεσιών προβολής και διαφήμισης με τίτλο «ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ».

Την άμεση επιστροφή των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό καθώς και των φακέλων των Οικονομικών προσφορών όπως αυτοί υποβλήθηκαν.

Τα έξοδα δημοσίευσης στον Ελληνικό Τύπο βαρύνουν το Δημόσιο Τακτικό Προϋπολογισμό, στη δε Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων βαρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

«Ψαλίδι» στην γκλάμουρ φιέστα

Ματαιώθηκε και επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού ο διεθνής διαγωνισμός για τα ακριβά εγκαίνια και την προβολή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Επιβεβαιώνοντας, έτσι, τις εκτιμήσεις του ΕΤ και του ΕΤ.Κ για τις προθέσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του θεώρησε υπερβολικό το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξασφαλίσει για τα εγκαίνια του Μουσείου ο προκάτοχός του κ. Μιχάλης Λιάπης.

Ο διαγωνισμός είχε παγώσει, όπως και άλλοι μεγάλοι φάκελοι του ΥΠΠΟ, καθώς ο κ. Σαμαράς επανεξέταζε τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ που επρόκειτο να δοθούν για μια γκλάμουρ φιέστα σε εποχή οικονομικής κρίσης χαρακτηρίστηκε «προκλητικό» από πολλούς φορείς.

Η σχετική απόφαση του ΥΠΠΟ που ματαιώνει το διαγωνισμό (αριθμός πρωτοκόλλου 7767) φέρει την υπογραφή του κ. Σαμαρά σηματοδοτώντας και επίσημα την αλλαγή πορείας του υπουργείου Πολιτισμού. Το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται, καθώς το άρθρο 23 του διαγωνισμού προέβλεπε το «δικαίωμα ματαίωσης» από τη μεριά του υπουργείου.

Ο διαγωνισμός προέβλεπε μεταξύ άλλων 45λεπτη τελετή με 1.000 προσκεκλημένους, με πρωτότυπη μουσική, με λέιζερ και σύγχρονα μέσα εικόνας και φωτισμού αλλά και «ευρηματική κοπή κορδέλας» που θα αποτελούσε στοιχείο της συνολικότερης ιδέας.

Το ποσόν των 6 εκατομμυρίων ευρώ περιελάμβανε και εκδηλώσεις στο εξωτερικό για την προβολή των εγκαινίων του Μουσείου, που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις υπολογίζουν στους 2-3 μήνες την καθυστέρηση της τελετής, που όλα δείχνουν ότι θα είναι λιτή και θα εστιάσει στο περιεχόμενο του Μουσείου.

  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 02.02.09
Τ�λος και με τη βούλα για τα εγκαίνια των 6 εκατ. €

Ματαιώθηκε ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός, αμφίβολη η ημερομηνία τους αφού δεν έχει εγκριθεί ούτε η μουσειολογική μελέτη. Η (και τυπική) ματαίωση του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για τη «διοργάνωση και υποστήριξη των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης» είναι γεγονός. Προχθές Σάββατο, η σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντώνης Σαμαράς, δημοσιοποιήθηκε και έτσι είναι πλέον τετελεσμένη.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού είχε εκφράσει εμμέσως την αντίθεσή του με την πανάκριβη (αξίας 6 εκατ. ευρώ τελετή) την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Τότε είχε ρωτήσει τους διαπιστευμένους στο υπουργείο δημοσιογράφους ποια είναι η γνώμη τους, αφήνοντας να διαφανεί η ουσιαστική του αντίρρηση. Οχι μονάχα επειδή το ΥΠΠΟ είναι ένα υπουργείο με αμέτρητα χρέη, αλλά και επειδή τόσο ακριβές τελετές σε ώρες κρίσιμες για την οικονομία μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση.

Η υπουργική απόφαση, περίληψη της οποίας δημοσιεύτηκε στο «Εθνος» του Σαββάτου στις σελίδες των διακηρύξεων, φέρει ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2009. Αναφέρει ρητά ότι ο υπουργός αποφασίζει τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Συμπληρώνεται με τυπικά στοιχεία, όπως ότι θα επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής καθώς και οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη διενέργειας του διαγωνισμού, «η αναθέτουσα αρχή κατά την αποκλειστική κρίση της αζημίως για αυτό και σε οποιοδήποτε στάδιο του διαγωνισμού, διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει τη ματαίωση, ακύρωση ή διακοπή του διαγωνισμού για οποιονδήποτε λόγο ή αιτία». ΧωΟι προσφορές για τον διαγωνισμό είχαν κατατεθεί στις 3 Νοεμβρίου και προβλεπόταν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου να γίνουν τον Μάρτιο. Κάτι που είναι ακόμη αμφίβολο, αφού η μουσειολογική μελέτη δεν έχει καν περάσει από το Συμβούλιο Μουσείων.Θα ήταν πάντως μια τελετή με λέιζερ, με τρισδιάστατα στοιχεία, με μονολόγους από ηθοποιούς που έχουν ερμηνεύσει αρχαία τραγωδία, αλλά και με συνεστίαση περίπου 3.000 προσκεκλημένων (σε διαβάθμιση όμως, ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός). Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είχε αποσύρει εδώ και καιρό την προσφορά του για συμμετοχή στην εκδήλωση.

Ακόμα και η χρήση του Παρθενώνα δεν αποκλειόταν, καθώς σε διευκρινιστική εγκύκλιο διαβάζουμε απάντηση στο ερώτημα «Εάν ο Παρθενώνας/Ακρόπολη αποτελέσει μέρος της πρότασης ιδεών του υποψηφίου, υπάρχουν περιορισμοί ή κανόνες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με αυτό το αρχαιολογικό μνημείο».

Το ΥΠΠΟ απαντούσε: «Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς της χρήσης του Παρθενώνα, αυτές θα αντιμετωπιστούν αρμοδίως κατά την εκτέλεση της σύμβασης και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». «Κερασάκι» στην τούρτα αποτελούσε η «ευρηματική, πρωτότυπη διαδικασία κοπής κορδέλας, η οποία θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο του συνολικότερου concept».

  • Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 02/02/2009
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: