RSS

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης με ένα κλικ

09 Feb

Jose Manuel Barroso | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Στην αρχαιότητα, η γιγαντιαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εθεωρείτο η καρδιά του πολιτισμού και περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδων ατομικά αριστουργήματα- μέχρις ότου ο πόλεμος και η πυρκαϊά την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Σήμερα, χάρις σε μια μακρά και χωρίς προηγούμενο περίοδο ειρήνης και ευημερίας, η Ευρώπη μπορεί να εγκαινιάσει ένα καινούργιο και μεγαλύτερο έργο με την ονομασία Εuropeana.

Η Εuropeana είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης η οποία ανοίγει τις ψηφιακές πύλες της στο κοινό. Πρόκειται για μια πολύγλωσση πύλη, η οποία συγκεντρώνει σε ψηφιακή μορφή, σε έναν και μοναδικό ιστότοπο, όλους τους πολιτιστικούς θησαυρούς από εθνικές βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχεία δεδομένων και των 27 κρατών-μελών της Ενωσης. Ο ρόλος της Εuropeana είναι δυνάμει σημαντικότερος από τον ρόλο που διαδραμάτισε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κατά την αρχαιότητα. Και τούτο όχι μόνο επειδή η τεχνολογία ψηφιοποίησης επιτρέπει τη διατήρηση για αιώνες των πολιτιστικών θησαυρών, αλλά κυρίως διότι, ενώ το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ήταν διαθέσιμο μόνο για έναν πολύ μικρό κύκλο επιστημόνων και ερευνητών οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο, σήμερα, η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά χάρις στον οικουμενικό χαρακτήρα του Ιnternet σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου http://www.europeana.eu θα μπορούν να ξεκινήσουν για ένα εικονικό ταξίδι στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Ενα ταξίδι μέσα από σύνορα, γλώσσες και εποχές. Αν επιθυμείτε να δείτε την Gioconda, μπορείτε να κάνετε μια εικονική επίσκεψη στο Λούβρο. Χάρις στην Εuropeana μπορείτε να δείτε το χαμόγελο της Μona Lisa στην οθόνη του υπολογιστή σας και στη συνέχεια να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βενετία για να θαυμάσετε και άλλα έργα του Leonardo da Vinci, όπως τον «Βιτρουβιανό άνθρωπο». Ο φοιτητής Μαθηματικών από τη Φινλανδία μπορεί στην Εuropeana να ξεφυλλίσει τις ψηφιοποιημένες σελίδες της Ρrincipia Μathematica του Ισαάκ Νεύτων μόνο με ένα κλικ στο ποντίκι του και χωρίς να φοβάται ότι θα προξενήσει ζημιά στο πρωτότυπο που χρονολογείται από το 1687. Ο γεωγράφος από τη Λετονία μπορεί να εξερευνήσει την Carta plana de parte da Costa do Βrazil, έναν χάρτη του 1784 που απεικονίζει τις εξερευνήσεις και τις ανακαλύψεις της Πορτογαλίας και φυλάσσεται στην εθνική βιβλιοθήκη της Λισαβόνας. Ο λάτρης των βιβλίων από τη Βουλγαρία μπορεί από την πολυθρόνα του να μελετήσει τα εικονογραφημένα χειρόγραφα των μεσαιωνικών ιρλανδικών μοναστηριών. Ο ισπανός φιλόμουσος μπορεί να μελετήσει την παρτιτούρα από το Requiem του Μότσαρτ, γραμμένη από το χέρι του μουσουργού, ακούγοντας παράλληλα τη μουσική, και να ανακαλύψει ότι η Εuropeana είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψηφιακή βιβλιοθήκη, είναι ένα πολυμέσο που συνδυάζει ήχο και κινούμενες εικόνες.

Επίσης, η Εuropeana επιτρέπει σε κάθε επισκέπτη να τοποθετεί τους ψηφιοποιημένους αυτούς θησαυρούς στο ιστορικό και πολιτιστικό τους πλαίσιο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να δείτε και άλλα έργα της εποχής του Μότσαρτ το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε την αντίστοιχη χρονική περίοδο στο ειδικό πεδίο της Εuropeana, για να δείτε βιβλία, πίνακες ή έργα αρχιτεκτονικής της περιόδου από το 1756 ως το 1791. Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, μπορείτε να επιλέξετε το έτος 1989 για να δείτε το βίντεο με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεστε εισιτήριο, η Εuropeana παρέχεται δωρεάν εφόσον τα δεδομένα που περιέχονται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη είτε είναι ελευθέρας χρήσεως είτε βρίσκονται εκεί με τη συμφωνία του νόμιμου δικαιούχου. Η Εuropeana είναι στοιχείο χαρακτηριστικό της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης από πολλές απόψεις. Βασίζεται στην εθελοντική διασυνοριακή συνεργασία, καθώς και στον σεβασμό των διαφορών και της πολιτιστικής πολυμορφίας των ευρωπαϊκών εθνών, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει τα δυνατά σημεία όλων σε ένα δίκτυο που τιμά την αριστεία. Η ομάδα της Εuropeana αποτελείται από μόλις 14 εμπειρογνώμονες των οποίων το γραφείο βρίσκεται στη Χάγη. Πίσω όμως από την Εuropeana βρίσκονται πάνω από 1.000 βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έργου. Ευθύνη αυτών των εθνικών οργάνων είναι να φυλάσσουν και να ψηφιοποιούν το πολιτιστικό υλικό, η δε Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την έρευνα για αποτελεσματικότερες τεχνολογίες ψηφιοποίησης, με χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Δύο εκατομμύρια είναι ήδη τα επιμέρους πολιτιστικά στοιχεία που διατίθενται στην Εuropeana. Αν και ο αριθμός είναι ενθαρρυντικός, δεν είναι παρά η αρχή. Σήμερα, μόνο το 1% των αρχείων υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Οι δυνατότητες επομένως είναι τεράστιες. Τα ράφια της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης πρέπει να γεμίσουν με πλούσιο και συναρπαστικό περιεχόμενο. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διάθεσή της στο ευρύ κοινό σε απευθείας σύνδεση. Η ΕΕ φιλοδοξεί το 2010 να διατίθενται μέσω του ιστότοπου http://www.europeana.eu 10 εκατομμύρια πολιτιστικά αγαθά. Στόχος μας είναι η Εuropeana να αποτελέσει τον ισχυρότερο δεσμό μεταξύ της πολιτιστικής πολυμορφίας και της τεχνολογικής καινοτομίας· στην υπηρεσία των φοιτητών, των ερευνητών, των φιλότεχνων και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της Ευρώπης.

  • Ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Leave a comment

Posted by on February 9, 2009 in Εuropeana

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: