RSS

«Τα “Ελγίνεια” είναι δικά μας»

04 Mar
  • Κινέζος σαμποτάρισε δημοπρασία σπάνιων κλεμμένων θησαυρών της χώρας του
Ο Κάι Μινγκτσάο πλειοδότησε στη δημοπρασία των δύο  μπρούντζινων γλυπτών (φωτό δεξιά) που είχαν κλαπεί από  το Θερινό Ανάκτορο του Πεκίνου το 1860, χωρίς να έχει  χρήματα. Το έκανε για να μην αγοράσει κανείς τα γλυπτά,  με την ελπίδα ότι θα επιστραφούν στην Κίνα

Κινέζος που αγόρασε δύο μπρούντζινα γλυπτά στη δημοπρασία της συλλογής του Ιβ Σεν Λοράν, την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, αρνείται να τα πληρώσει ισχυριζόμενος ότι ανήκουν στην Κίνα, καθώς είχαν αρπαγεί από το Θερινό Ανάκτορο του Πεκίνου από τον γιο του ανθρώπου που έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

O Κάι Μινγκτσάο, που «χτύπησε» τα δύο μπρούντζινα από το τηλέφωνο στη διάρκεια της δημοπρασίας στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, είναι σύμβουλος του Εθνικού Ταμείου Θησαυρών της Κίνας, το οποίο ζητά την επιστροφή καλλιτεχνικών θησαυρών που έχουν κλαπεί από τη χώρα. Ο Κινέζος δήλωσε ότι η απόφασή του να πλειοδοτήσει στη δημοπρασία για τα δύο γλυπτά- ένα κεφάλι αρουραίου και ένα κεφάλι λαγού ύψους 40 εκατοστών- ήταν «πατριωτική πράξη».

«Θέλω να τονίσω ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν», είπε ο Κάι σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε Κινέζος θα έκανε το ίδιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αρπαγή των δύο μπρούντζινων από το Θερινό Ανάκτορο το 1860, από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα». Η λεηλασία είχε γίνει προς το τέλος του Β΄ Πολέμου του Οπίου. Η διαταγή για τον εμπρησμό του λεηλατημένου ανακτόρου δόθηκε από τον 8ο λόρδο Έλγινγιο του ανθρώπου που έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα- ως τιμωρία για τον Κινέζο αυτοκράτορα, η κυβέρνηση του οποίου είχε απαγάγει και δολοφονήσει αρκετά μέλη της βρετανικής διπλωματικής αποστολής. Οι Κινέζοι θεωρούν την καταστροφή του παλατιού αυτού ως εθνική ταπείνωση. Η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας με ανακοίνωσή της είχε προτρέψει τους συλλέκτες να μην αγοράσουν τα μπρούντζινα.

Η Κίνα που αξίωνε την επιστροφή των γλυπτών, προσπάθησε να σταματήσει την πώληση και απείλησε τον οίκο Christie΄s με αντίποινα, επειδή τα συμπεριέλαβε τελικά στη δημοπρασία. Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με την ψεύτικη πλειοδοσία. Τα δύο μπρούντζινα, που είχαν περιέλθει στην κατοχή του Γάλλου μόδιστρου, είχαν σχεδιαστεί από Ιησουίτες ιερείς ως μέρος ενός σιντριβανιού που είχε συνολικά 12 κεφάλια ζώων, όπως αντιπροσωπεύονται στο κινεζικό ωροσκόπιο. Πέντε εξ αυτών έχουν ήδη αγοραστεί από μια κινεζική οργάνωση, σε αντίστοιχες δημοπρασίες και έχουν επιστραφεί στο Πεκίνο, ενώ δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται τα υπόλοιπα.

Ο οίκος Christie΄s ανακοίνωσε πως η πώληση είναι νόμιμη και ότι πρόκειται να λάβει από δω και πέρα «τα αναγκαία μέτρα». Η τριήμερη δημοπρασία των έργων που είχαν στη συλλογή τους ο Γάλλος μόδιστρος Ιβ Σεν Λοράν και ο σύντροφός του Πιερ Μπερζέ απέφερε περισσότερα από 373 εκατομμύρια ευρώ και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για την πλέον πολύτιμη ιδιωτική συλλογή που βγήκε στο σφυρί. Ο Πιερ Μπερζέ δήλωσε πριν από τη δημοπρασία ότι οι θησαυροί θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Κίνα εάν η χώρα αυτή σεβόταν περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα- μια πρόταση που το Πεκίνο χαρακτήρισε «γελοία». [ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 3 Μαρτίου 2009]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: