RSS

Eίναι έτοιμο το «σπίτι τους» Μελίνα… Επιστροφή των γλυπτών και Μουσείο Ακρόπολης, τα μεγάλα οράματα 15 χρόνια μετά το θάνατό της

07 Mar
 • «Εγώ θα φτιάξω το σπίτι τους», έλεγε η Μελίνα Μερκούρη όταν ξεκινούσε τη μεγάλη της εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα και το νέο τους «σπίτι» ήταν το διαρκές της πάθος. Το «σπίτι» έγινε και ο αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων συνεχίζεται, μέχρι το όραμα να δικαιωθεί ολοκληρωτικά. Αύριο, Παρασκευή 6 Μαρτίου, συμπληρώνονται 15 χρόνια από το τελευταίο «ταξίδι» της μεγάλης Ελληνίδας. Τα οράματά της για τον πολιτισμό εξακολουθούν να πάλλονται ζωντανά, να έχουν ευοδωθεί ή να επιζητούν δικαίωση…
 • Ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μελίνα», το τελευταίο μεγάλο της όραμα με σκοπό να μπει ο πολιτισμός στα σχολεία, που κάποτε ξεκίνησε όμως δεν ευοδώθηκε…
 • Το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη θα τιμήσει αύριο τη μνήμη της Μελίνας με τρισάγιο που θα ψαλεί στις 11.30 στην τελευταία της κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο.

Και το φεστιβάλ

 • Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το φετινό πεντηκοστό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της. Πρωτοβουλία που αποτελεί την κορύφωση σειράς εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και του Μάνου Χατζιδάκι, δεκαπέντε χρόνια από το θάνατό τους, αλλά και του Γιάννη Ρίτσου και της Διδώς Σωτηρίου, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή τους.
 • Στο πλαίσιο μεγάλου αφιερώματος στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, ο ΕΤ.Κ προσφέρει αυτήν την Κυριακή την τρίτη από τις κορυφαίες ταινίες της Μελίνας, την εμβληματική «Στέλλα» (προηγήθηκαν το «Ποτέ την Κυριακή» και το «Τοπ Καπί»). Στις 15 Μαρτίου το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την προσφορά πολυσέλιδου, πολυτελούς λευκώματος με σπάνιες φωτογραφίες της Μελίνας και μαρτυρίες ανθρώπων που τη γνώρισαν από κοντά.

H πρώτη «Πρέσβειρα Ελληνισμού»

 • Τέσσερις καθηγητές από τη Γαλλία, την Αμερική, την Ισπανία και την Κίνα θα ανακηρύξει σήμερα πρεσβευτές Ελληνισμού η Νομαρχία Αθηνών. Ο εν λόγω θεσμός είναι αφιερωμένος στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία υπήρξε η πρώτη «Πρέσβειρα Ελληνισμού». Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 6 μ.μ. (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής). Ιδιαίτερη τιμητική βράβευση θα απονεμηθεί ακόμη στον πρόεδρο και στα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής, για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 

One response to “Eίναι έτοιμο το «σπίτι τους» Μελίνα… Επιστροφή των γλυπτών και Μουσείο Ακρόπολης, τα μεγάλα οράματα 15 χρόνια μετά το θάνατό της

 1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η. ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ

  August 17, 2009 at 12:23 pm

  Kύριοι,

  Είναι γνωστοί οι αγώνες των φορολογουμένων Περιοίκων των Λόφων Μουσών και Νυμφών (Φιλοπάππου) για την απαράδεκτη τοποθέτηση απαγορευτικών κιγκλιδωμάτων υπό το πρόσχημα της «προστασίας» του τοπίου!

  Τα πανάκριβα αυτά κιγκλιδώματα, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει σε ποίους απέφεραν και «ΤΙ» χρήματα (…), αποδεικνύονται πλέον «εικονικά» αφού την σημασία τους την καταργεί το ίδιο το «Δημόσιο» που τα τοποθέτησε απλώς και μόνον για να χρεώσει τους Πολίτες του!

  Τα ατελείωτα αυτά κιγκλιδώματα από συμπαγή σίδηρο υψηλότατου κόστους αποδεικνύονται «διάτρητα» από το ίδιο το «Δημόσιο» το οποίο παρεβίασε κατά τον πλέον βάναυσο τρόπο την «χρησιμότητά» τους μετατρέποντας σε σταύλο τον πλέον σημαντικό αρχαιολογικό τόπο των Αθηνών, προ της Ακροπόλεως! Λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική διεύθυνση :

  «EΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ : ΑΠΟ ΕΜΠΡΟΣ «ΚΟΥΚΛΑ», ΑΠΟ ΠΙΣΩ…

  http://www.authorway.com/SMF/index.php?topic=1778.msg21539 »

  Είναι ντροπή, την στιγμή που το ελλαδικό «Υπουργείο Πολιτισμού» κόπτεται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος, ακριβώς δίπλα σ’ αυτόν, να μετατρέπεται ο αρχαιολογικός χώρος σε ΣΤΑΥΛΟ ! Επιτέλους τι επιδιώκει το ελλαδικό «Υπουργείο Πολιτισμού» να εναποθέσει τα γλυπτά του Παρθενώνος δίπλα σε ΣΤΑΥΛΟ; Πολύ καλύτερες είναι οι αίθουσες του Βρεταννικού Μουσείου!

  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΡ. ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ
  Τ.Θ. 30540. Τ.Κ. 10033 ΑΘΗΝΑΙ
  Τηλ. 6977764737

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: