RSS

Σήμα κινδύνου για 186 βαλκανικά μνημεία

10 Apr
  • Κατάλογος με 186 βαλκανικά μνημεία που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης καταρτίστηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Κατάλογο 186 βαλκανικών μνημείων -αρχαίων και σύγχρονων- που βρίσκονται σε κίνδυνο και χρήζουν άμεσης χρηματοδότησης, συνέταξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένης Αναβίωσης / Τεκμηρίωσης της Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς» (“Integrated Rehabilitation Project Plan/Survey of the Architectural and Archaeological Heritage”), που ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τους βασικούς στόχους του προγράμματος παρουσίασε στο συνέδριο «Ήπιες επεμβάσεις για την προστασία των ιστορικών κατασκευών», στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αλκιβιάδης Πρέπης. Ο κ. Πρέπης συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό ως εμπειρογνώμων στα μνημεία των Βαλκανίων. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του Περιφερειακού Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άμεσοι αποδέκτες του προγράμματος είναι 8 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης: η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία (συμπεριλαμβάνεται και το Κόσοβο) και η ΠΓΔΜ.

Τον κατάλογο των 186 μνημείων κατάρτισαν επιστήμονες προερχόμενοι από την κάθε χώρα-αποδέκτη των ενεργειών. Καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε τα επιλεγέντα μνημεία να καλύπτουν ευρύ φάσμα χρήσεων: ορθόδοξες εκκλησίες, τζαμιά, αρχαιολογικοί χώροι, οικιστικά σύνολα, αστικά και αγροτικά κτίρια και βιομηχανικά κτίρια. Οι παρεμβάσεις που προτάθηκαν κυμάνθηκαν από απλές αναστηλώσεις μέχρι και πλήρεις ανακατασκευές μνημείων, τα οποία υπέστησαν σημαντική καταστροφή σε πολεμικές συγκρούσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρέπης, «μέχρι σήμερα σχεδόν το 50% των μνημείων αυτών έχουν επιχορηγηθεί καθ’ ολοκληρία ή επιμέρους, ως αποτέλεσμα του προγράμματος και των συνακόλουθων ενεργειών του». Επίσης, πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα αυτό σέβεται τις ιδιομορφίες κάθε χώρας, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάπτυξη εναλλακτικών στρατηγικών. Η κληρονομιά λογίζεται ως δυναμικό πλεονέκτημα και όχι ως άβολο εμπόδιο για την ανάπτυξη».

Είκοσι έξι από τα μνημεία του καταλόγου αυτού θεωρήθηκαν ως υψίστης σημασίας και προτεραιότητας, καθώς κρίθηκε ότι η επιτυχία της αποκατάστασής τους θα συντελέσει καθοριστικά στη δυναμική αναγέννηση του πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στα μνημεία αυτά συγκαταλέγονται η Αγορά της Κορυτσάς και το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Απολλωνίας στην Αλβανία, η Εθνική Βιβλιοθήκη (παλιό Δημαρχείο) στο Σαράγεβο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, το τέμενος του Φετίχ Μεχμέτ στο Κιουστεντίλ και ο ναός της Αγίας Σοφίας στη Σόφια της Βουλγαρίας, το κτίριο της παλιάς γαλλικής πρεσβείας στο Τσέτινιε του Μαυροβουνίου, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ταργκόβιστε της Ρουμανίας και η Παναγία Περίβλεπτος της Οχρίδας στην ΠΓΔΜ.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του προγράμματος οργανώθηκαν τρεις αποστολές στο Κόσοβο για τη διάσωση των σερβικών ορθόδοξων μνημείων, που υπέστησαν καταστροφές το 2004. Μάλιστα, οργανώθηκε και Διεθνής Διάσκεψη Χορηγών στο Παρίσι, με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και να επιτύχει τη συμβολή των οικονομικά εύρωστων χωρών στη διαδικασία αποκατάστασης των μνημείων. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ]

 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: