RSS

Λύκειο Αριστοτέλη: Μια στέγη 4,5 εκατ. ευρώ για έναν φιλόσοφο

30 Apr
  • Το υπουργείο Πολιτισμού πριμοδότησε την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ κατασκευή στεγάστρου στο Λύκειο του Αριστοτέλη

Στέγαστρο θα αποκτήσει επιτέλους το Λύκειο του Αριστοτέλη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς. O ίδιος μάλιστα πριμοδότησε απολύτως την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη- όσο και αν εν συνεχεία υπήρξαν διαφωνίες- η οποία έχει προϋπολογισθεί σε 4,5 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψή τους εμφανίσθηκε ως «χορηγός» ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ευχαρίστως, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, θα συμβάλει στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε, οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2010 ενώ η ολοκλήρωσή του θα έχει συντελεστεί σε έναν χρόνο.

«Προτεραιότητά μας είναι η διαμόρφωση του χώρου κατά τρόπο αντάξιο της σπουδαιότηταςαλλά και του οικουμενικού συμβολισμού του»είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς . Για να προσθέσει ότι«η μόνιμη και ενιαία στέγαση της Παλαίστρας του Λυκείου έχει τον χαρακτήρα μιας σημαντικής αλλά ήπιας αρχιτεκτονικής παρέμβασης σε απόλυτη αισθητική αρμονία με το αστικό περιβάλλον της περιοχής, ούτως ώστε να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου».

Και πράγματι, η λειτουργική σύνδεση των δύο οδηγεί στη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου 36 στρεμμάτων στην καρδιά της Αθήνας. Οπως είναι γνωστό, το Λύκειο του Αριστοτέλη ήρθε στο φως το 1996 κατά τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων από την αρχαιολόγο κυρία Εφη Λυγκούρη (σήμερα διευθύντρια της Εφορείας Πειραιά), αλλά παρά τις πρώτες τυμπανοκρουσίες- από πλευράς πολιτείας- η στέγασή του παραπέμφθηκε για μεγάλο διάστημα στις ελληνικές καλένδες. Η Εφορεία βεβαίως προχώρησε στις απαραίτητες στερεωτικές επεμβάσεις και στις εργασίες συντήρησης των πενιχρών καταλοίπων, ενώ εξασφάλισε την προσωρινή στέγασή τους προκειμένου να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο οι ενέργειες αυτές αποσκοπούσαν στη διάσωση και όχι στην ανάδειξη των ευρημάτων. Το έργο αυτό θα αναλάβει το στέγαστρο, το οποίο σχεδιάσθηκε από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα κ. Κώστα Καραδήμα .

Πρόκειται για κατασκευή ύψους 9 μέτρων με στέγη αποτελούμενη από έξι τόξα, η οποία θα καλύψει έκταση 61Χ61 μέτρων, χωρίς κανένα υποστύλωμα ενδιαμέσως. Θα είναι δηλαδή μια ενιαία τοξωτή επιφάνεια με λεπτές διατομές και αναλογίες η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται ως λεπτή μεμβράνη προστασίας πάνω από τα αρχαία. Φυσικός και τεχνητός φωτισμός προβλέπονται εξάλλου για την καλύτερη ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Και μετά το Λύκειο τι; Ο υπουργός δεν φάνηκε να μεροληπτεί υπέρ του Αριστοτέλη καθώς δήλωσε ότι ούτε ο… Πλάτωνας θα μείνει παραπονεμένος- αναφερόμενος φυσικά στο πρόβλημα ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος. Αγνωστο όμως αν και σε αυτήν την περίπτωση θα έρθει αρωγός ο ΟΠΑΠ, καθώς «είμαστε μια εταιρεία που διαχειρίζεται βέβαια τυχερά παίγνια, με βασικό στόχο όμως την παραγωγή κοινωνικού αγαθού» όπως έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρός του. Το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για χορηγίες «εκ του ασφαλούς» καθώς προ της κατάργησης του Ειδικού Λογαριασμού του ΥΠΠΟ επί Μιχάλη Λιάπη συγκεκριμένο ποσοστό των εισπράξεων του ΟΠΑΠ έμπαινε στα ταμεία του υπουργείου ακριβώς σε αυτόν τον λογαριασμό. Μιλάμε δηλαδή για χορηγίες με κρατικά χρήματα.

  • ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 30 Απριλίου 2009
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: