RSS

Η αυλαία της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Ηeaven» άνοιξε χθες στο Γκαίτε

26 May

Με μια ανοιχτή συζήτηση για τον ρόλο της χορηγίας στον πολιτισμό άνοιξε χθες στο Ινστιτούτο Γκαίτε η αυλαία της επικοινωνίας για τη 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 «Ηeaven», η οποία θα υποδεχθεί το κοινό στις 15 Ιουνίου. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης , συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Θοδωρής Δραβίλλας , ο δρ Πολιτιστικής Χορηγίας Πέτρος Ζούνης, η διευθύντρια εταιρικών σχέσεων της Cosmote, δηλαδή του μεγάλου χορηγού της Μπιενάλε, δρ Μαριλένα Φατσέα, ο σκηνοθέτης, χορογράφος και εκ των επιμελητών της Μπιενάλε Δημήτρης Παπαϊωάννου, η διευθύντρια σύνταξης της εφημερίδας «Αthens Voice» Αγγελική Μπιρμπίλη και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Μπιενάλε ΧΥΖ ( Ξένια Καλπακτσόγλου, ΡokaΥio , Αυγουστίνος Ζενάκος ).

Τους άξονες του προβληματισμού έθεσε πρώτος ο κ. Μανδραβέλης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το κράτος εξ ορισμού δυσκολεύεται να υποστηρίξει την πρωτοποριακή τέχνη, κάτι που επιβάλλει την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα. Δίχως να σηκώσει ακριβώς το γάντι αλλά και δίχως να το αγνοήσει, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Δραβίλλας μίλησε για τη σημασία που δίνει το ΥΠΠΟ στην ανάπτυξη του θεσμού της πολιτιστικής χορηγίας, ενώ υπογράμμισε ότι, χωρίς να αποποιείται το κράτος τον ρόλο του και τις ευθύνες του, διακρίνει στον ιδιωτικό τομέα έναν εταίρο στη διάδοση των πολιτιστικών αγαθών προς όφελος των πολιτών.

Οι επιμελητές της Μπιενάλε αναφέρθηκαν στη σχέση χορηγού και χορηγουμένων από την πλευρά των δημιουργών, αλλά και στις δημιουργικές προκλήσεις που έχει μια τέτοια συνεργασία. Αναπτύσσοντας τον ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη στήριξη και προβολή του πολιτισμού, η κυρία Φατσέα υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει ο χορηγός σε μια πολιτιστική δράση, συμβάλλοντας στην επιτυχία της με την επιχειρηματική τεχνογνωσία του, αλλά και λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής μηνυμάτων μέσα από τις δικές του ενέργειες επικοινωνίας. Οπως επισημάνθηκε, στη σύγχρονη Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται όπως θα έπρεπε η κοινωνική ευποιία του χορηγού, ειδικά αν αυτός προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ συχνά παρατηρείται μια μάλλον άδικη τάση στιγματισμού του με το πρόσχημα της διάθεσης εμπορευματοποίησης του πολιτισμού χάρη στη διαφήμιση. Καθοριστικός για την αλλαγή αυτής της αντίληψης, όπως αναφέρθηκε, είναι και ο ρόλος των ίδιων των χορηγουμένων και των ΜΜΕ.

O κ. Ζούνης, με τη σειρά του, χαρτογράφησε το πώς έχει αναπτυχθεί η πολιτιστική χορηγία στη χώρα μέχρι στιγμής και κατ΄ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ενώ η κυρία Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της «Αthens Voice» να φέρει την «Τέχνη στην πρώτη σελίδα», ανέπτυξε τον ρόλο των ΜΜΕ στην προαγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τέλος, ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για τη σειρά δράσεων που συνεπιμελείται με τον εικαστικό Ζάφο Ξαγοράρη στο πλαίσιο της Μπιενάλε.

Η 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 «Ηeaven» θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουνίου ως τις 4 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου (Κτίριο Εσπλανάδας και πλατεία Νερού), καθώς και στην παραλιακή ζώνη του Π. Φαλήρου, από τον Φλοίσβο ως τον Μπάτη. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα ξεπεράσουν τους 130. Επιμελητές της έκθεσης είναι οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και Ζάφος Ξαγοράρης, Τσους Μαρτίνες, ΚέιΣόφι Ραμπίνοβιτς, Νταϊάνα Μπάλντον, Νάντια Αργυροπούλου και Χριστόφορος Μαρίνος , ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο ΑνδρέαςΑγγελιδάκης.

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 26 Μαΐου 2009
 

Leave a comment