RSS

Τώρα κάνουν τον… Εγγλέζο [για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα]

17 Jun
  • Σε παρεξήγηση αποδίδουν την πρόταση για τρίμηνο δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. «Δεν θα αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Βρετανίας να τα κρατήσει». Προκάλεσαν με την πρότασή τους και μπροστά στη διεθνή κατακραυγή κάνουν πίσω. Σε «παρεξήγηση» αποδίδουν την πρόταση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει (για τρεις μήνες) τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης» υπογραμμίζουν πηγές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Γκάρντιαν».
Τώρα κάνουν τον... Εγγλέζο
  • Παράλληλα στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση «ακυρώνει» τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στη 200 ετών διαμάχη για την κατοχή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Τώρα κάνουν τον... Εγγλέζο

Εκπρόσωπος του υπουργείου Κουλτούρας, Μέσων και Αθλητισμού σχολίασε ότι η «δημιουργία του Μουσείου δεν θα αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Βρετανίας να κρατήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Και προσέθεσε ότι «ούτε οι θεματοφύλακες (σ.σ.: το Βρετανικό Μουσείο) ούτε η βρετανική κυβέρνηση πιστεύουν ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

  • Ερευνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Βρετανικού Μουσείου, λαμπερά χρώματα κοσμούσαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μια ομάδα επιστημόνων – συντηρητών, υπό τον Τζοβάνι Βέρι, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, αποκάλυψε αόρατα ίχνη μιας αρχαίας χρωστικής ουσίας, γνωστής ως «αιγυπτιακό μπλε», πάνω στα γλυπτά. Στα εγκαίνια του Σαββάτου είχαν προσκληθεί η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Γκόρντον Μπράουν. Τη Βρετανία, όμως, στα εγκαίνια θα εκπροσωπήσουν εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου.

  • ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

«Στόχος μας το καλύτερο μουσείο στον κόσμο», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Στέφεν Μος της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», που επελέγη να είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το Μουσείο. Το δημοσίευμα στις βασικές του γραμμές δεν ξεφεύγει απ τον βρώμικο πόλεμο των Βρετανών, που φτάνουν να σκέφτονται να δώσουν στην Ελλάδα λίγο «ανιαρό» Στόουνχετζ για να κρατήσουν τα Γλυπτά.

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η αρχή έγινε από τη Μελίνα το 1981 στα Χανιά

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι γεγονός και το Σάββατο ανοίγει επισήμως τις πόρτες του στο κοινό. Ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, ο στενότερος συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη, γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. επί υπουργίας της, θυμάται το πώς ξεκίνησαν όλα:

«Για όλα υπάρχει μια αρχή, ένα ορόσημο. Το θέμα της διεκδίκησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα το πρωτοανέφερε η Μελίνα Μερκούρη το 1981, σε μια επίσκεψή της στα Χανιά. Και επισήμως το 1982 στη Σύνοδο της UNESCO στο Μεξικό. Κάποια στιγμή οι Βρετανοί αρνούμενοι την επιστροφή των Μαρμάρων έθεσαν ως θέμα ότι δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν. Υστερα από αυτό έγινε σκοπός της Μελίνας Μερκούρη η κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ούτως ή άλλως η υπόθεση του ΝΜΑ εκκρεμούσε, αφού είχε γίνει ο προηγούμενος άγονος διαγωνισμός. Σίγουρα όμως οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν, εδραιώθηκαν και πέρασαν σε βαθμό μεγάλης προτεραιότητας από τη στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο έθεσε ως επιχείρημα ότι δεν έχουμε χώρο να στεγάσουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Είναι σίγουρο ότι σε όλα του τα βήματα, και πριν ξεκινήσει και από τότε που ξεκίνησε, το Μουσείο συνάντησε πλήθος αντιδράσεων και χρειάστηκε εξαιρετικό πείσμα και πολύ μεγάλη αντοχή για να μπορέσει να στηθεί. Σήμερα είναι ένα Μουσείο που το έχει αγκαλιάσει ο απλός κόσμος, πέρα από αρχαιολόγους και πολιτικούς. Είναι το σημαντικότερο οικοδομικό έργο που έχουν να χαίρονται οι άνθρωποι της γενιάς μου. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα μουσείο του κόσμου, αντίθετα τα άλλα μουσεία έχουν να ζηλέψουν από αυτό. Είναι αντάξιο των αντικειμένων τα οποία στεγάζει. Και για τη Μελίνα Μερκούρη και για τον Ζυλ Ντασσέν υπήρξε το μεγάλο στοίχημα της ζωής τους. Η Μελίνα δεν το πρόλαβε. Ο Ντασσέν το επισκέφθηκε με το αναπηρικό καροτσάκι».

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 17/6/2009

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: