RSS

Νέο Μουσείο Ακρόπολης: Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα να επιστρέψουν

21 Jun

«Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα» είπε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης διατυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Γιατί όπως είπε «Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν θύματα λεηλασίας. Το έγκλημα αυτό σήμερα μπορεί να επανορθωθεί. Το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα προσκαλεί πίσω». Για τό σκοπό αυτό πρότεινε ο ίδιος την συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο. « Μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό που θα τους προκύψει με δανεισμό από την Ελλάδα εναλλασσόμενων εκθέσεων από σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης» πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού καταρρίποντας και το επιχείρημα των Βρετανών περί «άδειου μουσείου» σε περίπτωση που λείψουν τα ελληνικά γλυπτά από το Βρετανικό.

Νωρίτερα στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς επισήμανε τις προσπάθειες όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για την ανέγερση του Μουσείου αρχίζοντας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να περάσει στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη η οποία άρχισε παράλληλα και την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος ως πρωθυπουργός το 2000 δρομολόγησε την τελευταία και σημαντικότερη φάση της ανέγερσης του Μουσείου.

«Σύμβολο αυτοπεποίθησης» χαρακτήρισε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό του και επισήμανε: «Γιορτάζουμε μαζί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός». Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπνεύστηκε το Μουσείο το 1976 και την Μελίνα Μερκούρη που έδωσε «μεγάλη ώθηση», όπως είπε στην κοινή προσπάθεια.

Οπως είπε εξάλλου ο Πρωθυπουργός «το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα σύγχρονο μνημείο που αφηγείται την Ιστορία της Δημοκρατίας, της Τέχνης, της λατρευτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής και ταυτόχρονα ένας χώρος που εκφράζει τη φωνή της Παγκόσμιας Κοινότητας για τα μάρμαρα, τα μνημεία του Πολιτισμού, που λείπουν ακόμα από τον Παρθενώνα».

Για την η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας που θα συνεχίσει να εμπνέει όλο τον κόσμο, μίλησε στην συνέχεια ο γενικός διευθυντής της Ουνέσκο κ. Κοϊχίρο Ματσούρα ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μαουέλ Μπαρόζο έκλεισε την ομιλία του μιλώντας ελληνικά: «Συγχαίρω την Ελλάδα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης».

«Είναι η ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ακολούθησε η ωραιότερη τελετή εγκαινίων που μπορεί να δει κανείς με το τελευταίο έκθεμα, ένα αγγείο, να τοποθετείται σε γυάλινη επιδαπέδια προθήκη ως ευθεία αναφορά των προσφορών που έκαναν οι αρχαίοι για να στεργιώσει το σπίτι τους. Πρώτος πέρασε πάνω από την γυάλινη πλάκα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ακολούθησε η ξενάγηση από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή.

Η πορεία ανάβασης προς την αίθουσα του Παρθενώνα άρχισε από τα μικρά ιερά που βρίσκονταν στις κλιτύες του Ιερού Βράχου, πέρασε από τον αρχαϊκό ναό του Εκατομπέδου, στη συνέχεια από τις Καρυάτιδες, από της Κόρες της Αρχαϊκής εποχής και από την Αθηνά της Γιγαντομαχίας για να φθάσει στην κορύφωση.

Μία μουσική σύνθεση χαρακτήρισε την πομπή των Παναθηναίων η οποία απεικονίζεται στη ζωφόρο ο κ. Δ. Παντερμαλής. «Αυτά τα Γλυπτά δεν είναι διακόσμηση είναι αρχτεκτονικά μέλη που αποκόπηκαν βίαια» είπε ο ίδιος κατά την ξενάγηση. Και η πορεία ολοκληρώθηκε με τη συμβολική τοποθέτηση ενός εκμαγείου της κεφαλής της Ιριδας στην θέση του από τον υπουργό Πολιτισμού.

Εξω από το μουσείο με φωτισμένο τον Παρθενώνα ένα φαντασιακό οπτικοακουστικό θέαμα με εικόνες των εκθεμάτων του λαμβάνει χώρα, προκαλώντας τον θαυμασμό όχι μόνο για τους καλεσμένους αλλά και όσους βρίσκονται πλησίον του Μουσείου.

  • Μαρία Θερμού | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 20 Ιουνίου 2009  [ 21:44 ]
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: