RSS

«Γαλάζιες» σκιές στη φιέστα. Η «καμπάνια» της κυβέρνησης προσέκρουσε στο… απουσιολόγιο

22 Jun

//

Η κυβέρνηση   είχε καλλιεργήσει μεγάλες  προσδοκίες  για προσέλευση ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων,   γεγονός που  γύρισε μπούμερανγκ, καθώς  στα εγκαίνια  δεν εμφανίστηκαν πολλοί από τους υψηλούς προσκεκλημένους
  • Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οι «βαλκανικού τύπου» προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από μέρους της κυβέρνησης σχετικά με την προσέλευση ξένων ηγετών μείωσαν σε κάποιο βαθμό τη λάμψη των εγκαινίων του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο για την εκ νέου διεκδίκηση των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο.
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου. ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η κυβέρνηση, για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες μέρες, μεγαλοποίησε το ζήτημα της έλευσης των ξένων προσωπικοτήτων- οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού εδώ και ημέρες μιλούσαν για «δεκάδες ξένους ηγέτες και υπουργούς», χωρίς να είναι ποτέ σαφείς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν ακυρώθηκε και η άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν, που εθεωρείτο βέβαιη αλλά ένα πρόβλημα υγείας την απέκλεισε, οι προσκεκλημένοι να μοιάζουν και λίγοι και ασήμαντοι. Βέβαια, κάποια μιλούσαν και για «ατυχία»για παράδειγμα, πέραν της ασθενείας του κ. Ερντογάν, ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Φιγιόν δεν παρέστη λόγω ανασχηματισμού στο Παρίσι. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα ήταν οι «υψηλοί» προσκεκλημένοι να περιορισθούν στον ηγέτη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και κάποιον Κινέζο αξιωματούχο- ο τελευταίος, μάλιστα, ζήτησε η παρουσία του να συνδυαστεί με… ολιγοήμερες διακοπές στη Ρόδο για τον ίδιο και την 60μελή (!) αντιπροσωπεία του.
  • Αερογέφυρα

Χαρακτηριστικό της αγωνίας του κ. Καραμανλή να υπάρξει κάποια στοιχειώδης προσέλευση είναι ότι μετέφερε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας και τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Χριστόφια. Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, υπήρξε συνεπής στο ραντεβού του, μιας και μόλις είχε πάρει την πολιτική «ευλογία» των 27 για μια δεύτερη θητεία- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στήριξε το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων, παρότι υπάρχει πρόταση για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση.

Ωστόσο, το αίσθημα υπερηφάνειας όλων των Ελλήνων για το Νέο Μουσείο εθίγη πιο πολύ από τη μορφή κομματικής φιέστας που επιχείρησε να δώσει στα εγκαίνια η κυβέρνηση, «ξεχνώντας επιδεικτικά τη συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο όλο έργο αλλά και στη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μετά βίας ο Πρωθυπουργός βρήκε έναν καλό λόγο για τη Μελίνα Μερκούρη- χωρίς να αναφέρει ότι υπήρξε υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ- ενώ ξέχασε και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Αντιθέτως, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς έκανε μια μικρή αναφορά στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος δεν είχε διστάσει να πιέσει τον Τόνι Μπλερ ακόμη και σε σύνοδο κορυφής για το θέμα.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα του Μουσείου- και, κυρίως, ο τρόπος προβολής από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης- έκανε στελέχη της αντιπολίτευσης να μιλούν για ατυχή επικοινωνιακή προσπάθεια να «ξεπεραστεί το τραύμα» της ήττας στις ευρωεκλογές.

ΞΕΧΑΣΕ…

Ο Πρωθυπουργός παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: