RSS

Δημήτρης Παντερμαλής – Περπάτησε μέσα στην Ιστορία

22 Jun

http://www.e-tipos.com/Image.ashx?fid=184082&w=750&v=0&q=80&h=750

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως βίωσε τη στιγμή που περίμενε εννέα χρόνια.

Εννέα ολόκληρα χρόνια ζούσε γι’ αυτή τη στιγμή. Από τότε που πείστηκε να αφήσει το «σπίτι» του, στο Δίον της Πιερίας, όπου πραγματοποιούσε ανασκαφές από το 1973, για να κατηφορίσει στην Αθήνα. Ο επίσημος τίτλος του Δημήτρη Παντερμαλή ήταν «Πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως». Ο ανεπίσημος, «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές»! Και δεν ήταν λίγες ούτε εύκολες αυτές που έπρεπε να ολοκληρωθούν για να ανοίξει τελικά τις πύλες του προχθές το Νέο Μουσείο: Ο εντοπισμός όλων των αρχαιολογικών καταλοίπων στο οικόπεδο Μακρυγιάννη. Η προκήρυξη του (τέταρτου) αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την κατασκευή του Μουσείου. Η ανασκαφή. Οι απαλλοτριώσεις. Η «κινηματογραφική» μεταφορά των γλυπτών από την Ακρόπολη. Ο χειρισμός όλων αυτών των λεπτών ζητημάτων περνούσε από το γραφείο του κ. Παντερμαλή. Και ολοκληρωνόταν με επιτυχία.

Το βράδυ του Σαββάτου, το πρόσωπό του έλαμπε από χαρά και υπερηφάνεια, καθώς ξεναγούσε τους υψηλούς προσκεκλημένους στις αίθουσες του Μουσείου, «εκεί όπου νιώθεις ότι περπατάς πάνω στην Ιστορία», όπως λέει συχνά.

«Οταν οι αρχαίοι έχτιζαν το σπίτι τους», τόνισε στην ομιλία του, «φρόντιζαν συχνά να το προστατεύουν από το κακό με επιγραφή πάνω σε πλάκα. Για το Μουσείο της Ακρόπολης, η αποτρεπτική επιγραφή πάνω στην πλάκα θα ανέγραφε ότι “η Αθηναία θεά της πόλης μένει εδώ. Να μην μπει μέσα κανένα κακό”». Τα «κακά» για το νέο μουσείο ανήκουν πια στο παρελθόν. Η «Αθηναία θεά» μάλλον βοήθησε ώστε οι αντιδράσεις στις απαλλοτριώσεις, οι μηνυτήριες αναφορές για καταστροφή αρχαιοτήτων -εναντίον και του ίδιου του κ. Παντερμαλή- και οι κριτικές για την αρχιτεκτονική να μη σταθούν εμπόδιο στην ανέγερση του Μουσείου.

Ισως τώρα ο 69χρονος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μπορέσει να αφοσιωθεί περισσότερο στη μεγάλη του αγάπη, το Δίον. Διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία μακεδονική πόλη, συνέχισε το έργο του μεγάλου του δασκάλου, Γεώργιου Μπακαλάκη, φέρνοντας στο φως ιερά, δημόσια σπίτια και κτίρια, που «κρύβονταν» για αιώνες κάτω από τα χώματα της Πιερίας. Στους πρόποδες του Ολύμπου, ο Θεσσαλονικός αρχαιολόγος και πανεπιστημιακός εργάστηκε συστηματικά για τρεις σχεδόν δεκαετίες προκειμένου να αναδείξει την ιερή πόλη και να μετατρέψει την περιοχή σε ένα ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο.

Στο ενδιάμεσο, ο πολυπράγμων κ. Παντερμαλής είχε καταλάβει μια σειρά δημόσιων αξιωμάτων: κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Η νέα του θέση, ως προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης, μάλλον του προσφέρει τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από όλες.

  • Βιογραφικό

– Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940

– Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, από όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1968

– Από το 1996 ως το 2000 διατέλεσε μέλος του Κοινοβουλίου, ως βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

– Από το 1973 πραγματοποιεί ανασκαφές στο Δίον της Πιερίας

  • ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 22.06.09
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: