RSS

Ενας ολυμπιακός άθλος καταγγέλλει την κλοπή…

22 Jun
Mε έμφαση στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα διεθνή ΜΜΕ «καλωσόρισαν» τα λαμπρά εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην πλειοψηφία τους, τα δημοσιεύματα και οι αναφορές στη χώρα μας συνοδεύονται από έντονη κριτική στους υπευθύνους του Βρετανικού Μουσείου και διθυραμβικά σχόλια για ένα αρχιτεκτονικό όνειρο δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα. Ενδεικτικά:

  • The Times

«Το χάι-τεκ Μουσείο της Αθήνας προκαλεί τη Βρετανία για τα Μάρμαρα. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης με σκοπό να εξαπολύσει μια κατά μέτωπο επίθεση στη Βρετανία για την άρνησή της να επιστρέψει τα Μάρμαρα… Μια πιθανή λύση στο αδιέξοδο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δανεισμός των Μαρμάρων στην Αθήνα -με τις Βρυξέλλες ως μεσολαβητή- είναι πιθανόν να δώσει στο Βρετανικό Μουσείο τις εγγυήσεις που επιθυμεί χωρίς να χρειάζεται να υποχωρήσει η Ελλάδα».

  • The Independent

«Aκρόπολη τώρα! Ενα Μουσείο για τα Μάρμαρα… Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φροντίσει καταλλήλως τα Μάρμαρα», σημειώνει η εφημερίδα. Θα πρέπει τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Ναι, απαντάει ο Πολ Κάρτλετζ, καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο Κέιμπριτζ, διαφωνεί η αρχαιολόγος και συγγραφέας Ντόροθι Κινγκ.

  • ΒΒC

«Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών. Η Ακρόπολη φωτίστηκε, καθώς το Νέο Μουσείο εγκαινιάστηκε με στιλ. Δεν υπήρξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τη Βρετανία. Η πιο υψηλόβαθμη Βρετανή αξιωματούχος, όμως, η έφορος του Βρετανικού Μουσείου Μπόνι Γκριρ, δήλωσε «περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι τα Μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο».

  • New York Times

«H κατασκευή του Μουσείου είναι ολυμπιακός άθλος… Κόστισε 200 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται στη βάση της Ακρόπολης, έχει άμεση θέα στον Παρθενώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά επιτεύγματα που σημειώνονται στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία».

  • Αssociated Press

«Το Μουσείο της Ακρόπολης εγκαινιάστηκε με ένα λαμπερό πάρτι. Θεοί, ήρωες και θνητοί που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό βγήκαν από τα πιθάρια τους στο νυχτερινό ουρανό της Αθήνας, σε ένα όνειρο δεκαετιών που η Ελλάδα ελπίζει ότι θα τη βοηθήσει να επανακτήσει ένα μοναδικό κομμάτι της κληρονομιάς της από τη Βρετανία».

  • Il Venerdi (La Repubblica)

«Η Αθήνα εγκαινιάζει το Μουσείο της, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τις κλοπές της Ιστορίας. Για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται σε καθημερινή βάση, η μοναδική αυτή εμπειρία θα είναι πολύ πιο δυνατή από κάθε σύνθημα, από κάθε άλλη μορφή διεκδίκησης».

  • Die Welt

«Το Μουσείο με θέα προς τον Παρθενώνα συνιστά ένα μόνιμο κατηγορητήριο εναντίον των αλλοτινών λαφυραγωγών κι όσων επωφελούνται σήμερα. Αφού τα κενά που άφησαν πίσω τους οι ληστές τα βλέπει πλέον ολόκληρος ο κόσμος».

  • ARD

«Για πρώτη φορά όλα τα αριστουργήματα της Ακρόπολης εκτίθενται μαζί. Ολα; Οχι ακριβώς. Γιατί στο Μουσείο εκτίθενται μόνον αντίγραφα μερικών απ’ αυτούς τους θησαυρούς. Και προς οργή των Ελλήνων απουσιάζουν τα σπουδαιότερα πρωτότυπα».

  • ABC

«Οι ακτιβιστές για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ελπίζουν ότι το Νέο Μουσείο θα δώσει νέα πνοή στην εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων».

  • ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 22.06.09
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: