RSS

Εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας

25 Jul

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας εγκαινίασε απόψε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, νοιώθει ιδιαίτερα τυχερός, γιατί όπως εξήγησε, έτυχε μέσα σε λίγους μήνες να εγκαινιάσει δύο εμβληματικά μουσεία, αυτό της Ακρόπολης και το μουσείο της Πάτρας που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο.

Αναφερόμενος ειδικά στο μουσείο της Πάτρας τόνισε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια – αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή – πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας» Και πρόσθεσε: «Βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής. Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια».

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στον ακριβώς γειτονικό χώρο, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Πατρέων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτιστικό πάρκο και όπως σημείωσε «αναλαμβάνουμε την υποχρέωση αυτό να τελειώσει με γρήγορους ρυθμούς».

Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις, με πρώτη όπως είπε, την Πάτρα. Όπως ανέφερε στην συνέχεια «στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης.»

Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα σχεδιάζουμε ελπίζοντας σε συνεργασία με κάθε μορφής αρχή και εξουσία», τονίζοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε διαφωνίες και έριδες – καμιά φορά δίχως σοβαρό λόγο. Αλλά στα θέματα του Πολιτισμού οφείλουμε να έχουμε την αρετή να ξεπερνάμε τις αντιπαλότητες και να συνεργαζόμαστε. Κι αυτή η τάση ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο.»

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως όνειρό του είναι κάθε μεγάλη περιφερειακή πόλη – κάθε πρωτεύουσα νομού – να αποκτήσει ένα δικό της μεγάλο μουσείο. Που θα προβάλλει, όπως πρόσθεσε, την κληρονομιά της, και θα αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα στο τεράστιο και ανεξάντλητο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ελλάδος. Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «θα συνδέονται μεταξύ τους, θα δικτυώνονται και όταν επισκέπτεσαι το ένα θα σου ανοίγονται οι ορίζοντες για να επισκεφτείς κι όλα τα υπόλοιπα».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο μουσείο της Πάτρας είναι να μικρό βήμα στη μακρά ιστορία της πόλης και ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλους εμάς».

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μουσείο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και πρώην συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, που ζητούσαν μεταξύ άλλων να καλυφθούν οργανικά κενά και να καταργηθεί το 24μηνο των συμβάσεων. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ –ΜΠΕ]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: