RSS

Πολιτιστικό πάρκο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας προανήγγειλε ο Αντ.Σαμαράς

25 Jul

Eurokinissi

Εντυπωσιακό το κτίριο του νέου Μουσείου

  • Εγκαίνια με καθυστέρηση χρόνων

Εγκαινιάστηκε, με τρία χρόνια καθυστέρηση, την Παρασκευή το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στους χώρους του οποίου θα στεγαστούν σημαντικά ευρήματα. Το Μουσείο εγκαινίασε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δίπλα στο Μουσείο θα κατασκευαστεί πολιτιστικό πάρκο..Ο κ. Σαμαράς είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι νοιώθει ιδιαίτερα τυχερός, γιατί μέσα σε λίγους μήνες έτυχε να εγκαινιάσει δύο εμβληματικά μουσεία, αυτό της Ακρόπολης και το μουσείο της Πάτρας που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο.

Αναφερόμενος ειδικά στο μουσείο της Πάτρας τόνισε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια -αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή- πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας». Και πρόσθεσε: «Βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής. Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια». Στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι στον ακριβώς γειτονικό χώρο, που παραχωρήθηκε από τον δήμο Πατρέων, θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτιστικό πάρκο και όπως σημείωσε «αναλαμβάνουμε την υποχρέωση αυτό να τελειώσει με γρήγορους ρυθμούς».

Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις, με πρώτη όπως είπε, την Πάτρα. Όπως ανέφερε στην συνέχεια «στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης.»

Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα σχεδιάζουμε ελπίζοντας σε συνεργασία με κάθε μορφής αρχή και εξουσία», τονίζοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε διαφωνίες και έριδες – καμιά φορά δίχως σοβαρό λόγο. Αλλά στα θέματα του Πολιτισμού οφείλουμε να έχουμε την αρετή να ξεπερνάμε τις αντιπαλότητες και να συνεργαζόμαστε. Κι αυτή η τάση ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο».

Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε πως όνειρό του είναι κάθε μεγάλη περιφερειακή πόλη – κάθε πρωτεύουσα νομού – να αποκτήσει ένα δικό της μεγάλο μουσείο. Που θα προβάλλει, όπως πρόσθεσε, την κληρονομιά της, και θα αποτελεί μια πολύτιμη ψηφίδα στο τεράστιο και ανεξάντλητο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ελλάδος. Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, «θα συνδέονται μεταξύ τους, θα δικτυώνονται και όταν επισκέπτεσαι το ένα θα σου ανοίγονται οι ορίζοντες για να επισκεφτείς κι όλα τα υπόλοιπα.»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, στους χώρους του οποίου θα στεγαστούν σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τα 14 ψηφιδωτά του, έκτασης άνω των 300 τ.μ.

Το κτίριο, το οποίο ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε να παραδίνεται το 2006, θα ανοίξει τις πύλες του, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μία σημαντική ενότητά του: αυτή που αφορά στο δημόσιο βίο στην αρχαία Πάτρα και η οποία αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το φθινόπωρο.

Το μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα μουσεία της χώρας. Βρίσκεται επί της νέας Εθνικής οδού Αθηνών- Πατρών, στην είσοδο της πόλης, έχει εμβαδόν 8.000 τ.μ. και ξεχωρίζει χάρη στην αρχιτεκτονική του, την οποία υπογράφει ο κ. Θεοφάνης Μπομπότης, με την τεράστια ασημένια σφαίρα στην πρόσοψη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος της Πάτρας Ανδρέας Φούρας, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να συμβάλλει για να αποκτήσει η πόλη Βυζαντινό Μουσείο. «Ο τελικός μας στόχος είναι η Πάτρα να αποκτήσει την απαραίτητη μουσειακή υποδομή μιας σύγχρονης πόλης» δήλωσε.

  • Πάτρα – ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009  [ 23:26 ]
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: