RSS

ΙΡΑΚ – ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΒΥΛΩΝΑ: Ασύλληπτη καταστροφή

04 Aug
Το σχεδιάγραμμα έκθεσης του 2005 (από το Βρετανικό Μουσείο) εντοπίζει το χώρο του στρατοπέδου (το τετράγωνο στο κέντρο) σε σχέση με τα εξωτερικά και εσωτερικά τείχη της Βαβυλώνας
Την «τελική» της έκθεση «σχετικά με τη εκτίμηση των ζημιών» στην αρχαία Βαβυλώνα του Ιράκ από την ιμπεριαλιστική επίθεση και κατοχή – χωρίς φυσικά τη χρήση αυτών των όρων – παρουσίασε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αν και ουσιαστικά πρόκειται για συγκέντρωση των αναλυτικότερων αναφορών για τις καταστροφές που έχουν γίνει στη Βαβυλώνα από το 2003 και μετά, όταν ο αρχαιολογικός χώρος μετατράπηκε σε στρατόπεδο και «γκαράζ» βαρέων τεθωρακισμένων, και όσο και αν επιχειρείται η «άμβλυνση» των «εντυπώσεων» με αναφορά σε… «καταστροφές» που υποτίθεται ότι έγιναν πριν τον πόλεμο, ωστόσο η έκθεση τεκμηριώνει λεπτομερώς τη διάλυση, ουσιαστικά, αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, από το στρατό της «συμμαχίας». Το κείμενο αναφέρει ότι η καταστροφή επήλθε με «το σκάψιμο, την κοπή, το ξύσιμο και την ισοπέδωση», ενώ οι «βασικές δομές που βλάπτονται» περιλαμβάνουν την πύλη Ιστάρ και την πομπική οδό.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μετατροπή της αρχαίας πόλης σε «στρατιωτική ζώνη», συνεπαγόταν οχυρωματικά και αμυντικά μέτρα «που προκάλεσαν την έμμεση και άμεση ζημιά» στα μνημεία. Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλη του 2003 μέχρι το τέλος του 2004 «πολλές τάφροι διαφορετικών μεγεθών σκάφτηκαν σε διαφορετικά μέρη της πόλης, συμπεριλαμβανομένων τριών τάφρων που τρέχουν περίπου παράλληλα με τον εσωτερικό τοίχο (…)». Στην αναλυτική περιγραφή αυτών των τάφρων αναφέρεται ότι το χώμα που αφαιρούνταν για να χρησιμοποιηθεί στο σύγχρονο στρατιωτικό περιτύχισμα περιείχε «χειροποίητα αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων σφραγισμένων τούβλων». Ενώ, περιγράφοντας την τάφρο 8 σημειώνει πως είναι η μακρύτερη τάφρος που σκάφτηκε στην πόλη, βρίσκεται στη θρησκευτική περιοχή, έχει 162 μ μήκος, 1 – 1,5 μ πλάτος, και 2 μ σε βάθος και το χώμα που αφαιρέθηκε «περιέχει τεμάχια αγγειοπλαστικής και ψημένα τεμάχια τούβλου με τις επιγραφές Nebuchadnezzar. Ενα τμήμα που διακλαδώνεται από τη μέση αυτής της τάφρου καθιστά σαφές ότι διαπέρασε ανενόχλητες αρχαιολογικές καταθέσεις. Αυτή η τάφρος έχει αρχίσει να καταρρέει προκαλώντας πρόσθετη ζημιά».

Η πύλη Ιστάρ χρησίμευε για τελετουργικούς λόγους και οδηγεί στη βόρεια περιοχή της καρδιάς της αρχαίας πόλης. Ο ιμπεριαλιστικός βανδαλισμός κατέστρεψε τα καταπληκτικά τούβλα σε εννέα από τα σώματα των πέτρινων ζώων που εξωραΐζουν την πύλη. Αυτά τα ζώα απεικονίζουν το θρυλικό δράκο – φίδι, τον Μαρντούκ, το θεό – φύλακα της Βαβυλώνας. Σημαντική ζημιά υπέστη το νότιο τμήμα της πομπικής οδού, η οποία ανασκάφηκε το 1979, ενώ σε πολλούς αρχαίους ναούς είναι σαφή τα ίχνη από τις ερπύστριες που έχουν σπάσει αρχαίους δρόμους. Επιπλέον, ακριβώς στο κέντρο της πομπικής οδού είχαν τοποθετηθεί τσιμεντένιοι ογκόλιθοι βάρους δύο τόνων έκαστος. Επίσης καταστροφές έχουν υποστεί και αναστηλωμένα κτίρια, βασιλικά παλάτια, ναοί και σπίτια.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως αν και οι άμεσες καταστροφές έχουν σταματήσει, ωστόσο, η πόλη έχει εγκαταληφθεί. Εμείς να θυμίσουμε, ότι η λεηλασία συνεχίζεται με το εμπόριο («νόμιμο» ή μη δεν έχει σημασία) των κινητών αρχαιοτήτων του Ιράκ.

 
Leave a comment

Posted by on August 4, 2009 in Βαβυλώνα, Ιράκ

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: