RSS

Ελεύθερο το φιλμ του Γαβρά

05 Aug

Δικαιώθηκε χθες ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί με τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, αποφασίστηκε ότι το 13λεπτο ντοκιμαντέρ-ανιμέισον για την αρχιτεκτονική και την ιστορία του Παρθενώνα θα αρχίσει να προβάλλεται κανονικά, συμπεριλαμβανομένων και των «ψαλιδισμένων» επίμαχων σκηνών (διάρκειας 100 δευτερολέπτων), στο οποίο απεικονίζονται ρασοφόροι της Πρωτοχριστιανικής περιόδου να καταστρέφουν τα ανάγλυφα του Φειδία.

«Ανθρώπους της εποχής» βάφτισε -και καθάρισε- ο Δημήτρης Παντερμαλής τους ρασοφόρους που βανδαλίζουν τον Παρθενώνα στο βίντεο του Κώστα Γαβρά

«Ανθρώπους της εποχής» βάφτισε -και καθάρισε- ο Δημήτρης Παντερμαλής τους ρασοφόρους που βανδαλίζουν τον Παρθενώνα στο βίντεο του Κώστα Γαβρά

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί ο ελιγμός στη διατύπωση που επέλεξε ο Δημήτρης Παντερμαλής για να ανακοινώσει επισήμως, μετά την επικοινωνία του με τον Κώστα Γαβρά, την αποκατάσταση της ακεραιότητας του βίντεο και κατ’ επέκταση της προσωπικότητας του ίδιου του σκηνοθέτη.

Η δήλωσή του, η οποία κυμαίνεται μεταξύ άκρως διπλωματικού ελιγμού, ώστε να δικαιολογηθεί και η προτέρα απόφαση του Μουσείου για το «ψαλίδισμα», και χαρακτηριστικής έλλειψης λεπτότητας απέναντι στον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη, έχει ως εξής:

«Οπως είχα δημοσίως δεσμευτεί, συνομίλησα σήμερα επί μακρόν με τον σκηνοθέτη κ. Γαβρά για το ενημερωτικό φιλμ της ιστορίας του Παρθενώνα που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μετά από εκτενή διάλογο και ανάλυση που έγινε γύρω από τις ιστορικές αναφορές και την καλλιτεχνική παρουσίασή τους, ο κ. Γαβράς διευκρίνισε απολύτως ότι στην επίμαχη σκηνή του φιλμ δεν απεικόνιζε, ούτε υπονοούσε ότι οι καταστροφές έγιναν από ιερείς, αλλά από ανθρώπους της εποχής. Κατόπιν αυτής της αυτονόητης διευκρίνισης του κ. Γαβρά, την οποία ως ιστορική αποτύπωση αποδέχεται το Μουσείο, το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά».

Μέσα από τη δήλωση Παντερμαλή φαίνεται σαν ο σκηνοθέτης που τόλμησε να τα βάλει με καθεστώτα, κυβερνήσεις και, βέβαια, με το Βατικανό (στο «Αμήν» το 2002) να δικαιώθηκε αφού κλήθηκε σε απολογία από τους υπευθύνους του Μουσείου, διαβεβαίωσε για τις αγαθές του προθέσεις και είδε τη διαβεβαίωσή του να γίνεται αποδεκτή.

Το φιλμάκι προβαλλόταν, ας θυμίσουμε, στην αίθουσα του Παρθενώνα με στόχο την ενημέρωση. Μετά από πιέσεις εκκλησιαστικών κύκλων που, αμφισβητώντας την ιστορική τεκμηρίωση, θεώρησαν ότι το στιγμιότυπο με τους βανδαλισμούς των ρασοφόρων θίγει τους χριστιανούς, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής έλαβαν από κοινού την απόφαση να «ψαλιδιστεί» το επίμαχο στιγμιότυπο. Ματαίως ο Κώστας Γαβράς επικαλούνταν σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ την ιστορία και τις περιπέτειες του Παρθενώνα και υπενθύμιζε ότι το φιλμ του απεικονίζει σε κινούμενα σχέδια κάποιες απροσδιόριστες μορφές του 4ου και 5ου αιώνα.

Φυσικά υπήρξε διεθνής κατακραυγή εναντίον της λογοκρισίας όταν εγχώρια και ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση. Κι όχι μόνον αυτό. Χθες, προτού δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της συνάντησης Παντερμαλή-Γαβρά, έγινε γνωστό ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έκανε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Μουσείου της Ακρόπολης. Επικαλούνταν το συνταγματικό δικαίωμα των επισκεπτών του Μουσείου στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στο βίντεο του Κώστα Γαβρά. *

Δήλωση Κώστα Γαβρά στην «Ε»

 • «Δεν απολογούμαι ποτέ. Παλαιοχριστιανοί ήταν οι βάνδαλοι»

Για δύο πράγματα μας διαβεβαίωσε ο Κώστας Γαβράς χθες.

* Πως οι μορφές των βανδάλων, που απεικονίζονται στο βίντεό του, είναι «παλαιοχριστιανοί» κι ότι έτσι τους ανέφερε μιλώντας με τον κ. Παντερμαλή, έστω και αν ο τελευταίος δεν δέχεται τον όρο -προτίμησε άλλωστε και στη δήλωσή του να αναφερθεί γενικώς σε «ανθρώπους της εποχής».

* Πως ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης στην επικοινωνία τους κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αθωώσει πλήρως τους εκκλησιαστικούς κύκλους, επιμένοντας ότι την απόφαση για το «ψαλίδισμα» την έλαβε αυτοβούλως και όχι κατόπιν πιέσεων.

Ο Κώστας Γαβράς στήριζε και στηρίζει πάντα το έργο του. «Δεν απολογούμαι ποτέ γι’ αυτό. Επιμένω σ’ ό,τι έχω κάνει», μας είπε χθες, διατηρώντας την αίσθηση ότι ο πρόεδρος του μουσείου «δέχτηκε κάποιες πιέσεις. Εχω την τάση να πιστέψω ό,τι έγραψε απ’ την αρχή ο Τύπος».

Κατά τα άλλα; «Καθημερινά», λέει ο κ. Γαβράς, «με πλησιάζουν άγνωστοί μου άνθρωποι, με συγχαίρουν και μου λένε “οι παπάδες χάλασαν τα αρχαία μας μνημεία”. Μου διηγούνται ιστορικά γεγονότα που δεν ξέρω ή έχω ξεχάσει. Με συγκινεί πολύ να διαπιστώνω πόσο ιερή είναι η Αρχαία Ελλάδα για τους σημερινούς Ελληνες…».

Ας ευχηθούμε η περιπέτεια του Κώστα Γαβρά να έληξε εδώ. Αλλωστε, όπως λέει κι ο ίδιος, «αυτό ήταν σε βάρος του μουσείου. Κι είναι κρίμα γιατί είναι ένα καταπληκτικό μουσείο».

 • Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
 

One response to “Ελεύθερο το φιλμ του Γαβρά

 1. Λιόλιος

  April 10, 2010 at 12:00 pm

  Απεργία διπλωματών. Φορολογήστε τους και άλλο κύριε Παπανδρέου. Ακόμα δεν έχουν μετανιώσει για τις αδιαφανείς διαδικασίες στις οποίες επιδίδονται μέσα στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Κύριε Παπανδρέου, γιατί δεν καταλογίζετε στις ιδιωτικές περιουσίες καθενός φταίχτη, όλη τη ζημιά που προκαλούν στο δημόδιο (και κατ’ επέκταση στην τσέπη μας)όλοι οι κρατικοί λειτουργοί που προκαλούν πετυχημένες αγωγές αποζημίωσης κατά του Δημοσίου;

  Γιατί ο φτωχός, ο μισθοσυντήρητος πολίτης πρέπει να πληρώνει με τη φορολογία του, την αποζημίωση που επιδικάζουν ως ηθική βλάβη τα δικαστήρια, επειδή κάποιος κρατικός λειτουργός, λ.χ. ένα ή περισσότερα μέλη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, άλλαξαν ένα φύλλο ποιότητος ενός κρινόμενου για προαγωγή και το “έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων” το μετέτρεψαν με την προσθήκη του “δεν” σε “δεν έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων”, και τον κόβουν ομόφωνα στις προαγωγές;

  Γιατί επιμένετε κύριε Παπανδρέου να μην τιμωρείτε εκείνους που παραβαίνουν το καθήκον τους και ζημιώνουν με τις ζημιογόνες συμπεριφορές τους την περιουσία του Δημοσίου; Γιατί έχετε καθιερώσει, εθιμικά, τέτοια ασυλία σε παράνομες συμπεριφορές των οργάνων του Υπουργείου Εξωτερικών; Γιατί δεν δίνετε εντολή στον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να καταλογίσει τη ζημιά του δημοσίου στην ιδιωτική περιουσία του φταίχτη, λ.χ. στο εξοχικό του στο Μάτι, που θα μπορούσε κάλλιστα να κατασχεθεί και να βγεί στον πλειστηριασμό, αντί να επιβαρυνθεί γι’ αυτό ο έλληνας πολίτης;
  Τα ανωτέρω τα έχω αποστείλει σε γερμανικές εφημερίδες και μην πιστεύετε ότι θα διαφύγουν από την προσοχή των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μας κρίνουν σε δύο μήνες για την ειλικρίνειά μας (μάλλον τη δική σας ειλικρίνεια, όχι τη δική μας).

  Κύριε Τέρρυ Σταματόπουλε, Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως, πρώην μέλος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών. Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ;

  Κυρία Δανάη – Μαγδαληνή Κουμανάκου, Πληρεξ.Υπουργέ Α’ Τάξεως Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ; Παρόλο που δεν σπουδάσατε νομικά, αλλά Κοινωνιολογία στο Paris IV, θα πρέπει να γνωρίζετε, μια και είστε για δεύτερη θητεία μέλος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ότι υπάρχει ένα συνταγματικό δικαίωμα (άρθ.20), το δικαίωμα της ακροάσεως, που έχει κάθε διοικούμενος, από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, να μαθαίνει πότε κρίνεται, και να μπορεί να εμφανίζεται να υπερασπίζει τον εαυτό του, πρόσωπο με πρόσωπο, και όχι κατόπιν εορτής στα δικαστήρια, επειδή φταρνίστηκε πριν 25 χρόνια, όταν με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που σας έχει προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος επειδή εκδόθηκαν ονομαστικά γι’ αυτόν, το εν λόγω δικαστήριο σας έχει απαγορεύσει ρητά να ανατρέχετε σε τόσο μακρυνό παρελθόν.

  Ποιος σας έχει βάλει την ιδέα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είναι προαιρετικές για το Υπουργείο Εξωτερικών; Δηλαδή τόσοι δικαστές ξημεροβραδιάζονται για να βγάλουν τις αποφάσεις και εσείς τις κρίνετε ότι είναι “προαιρετικές”;

  Κύριε Μιχαήλ Χισκάκη, Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως. Τί κάνετε; Πως είστε; Τελικά “είχε ή δεν είχε αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων” ο ενδιαφερόμενος;Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ;

  Κύριε Χάρη Ροκανά, Πρέσβη, πρώην Γενικέ Γραμματέα, τι κάνετε; Τί γνώμη έχετε για τη φορολόγηση του επιδόματος εξωτερικού που σας επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού; Πολύ κακό, έ; Τι κρίμα που δεν ζούμε ακόμα τις μέρες της δόξας με την Ντόρα Μπακογιάννη.

  Εσείς συνταξιούχοι γηραλέοι Πρέσβεις επί τιμή, με το ένα πόδι στον τάφο, που καταστρώνετε διαβολικά σχέδια Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (τώρα θα προσφέρετε υπηρεσίες με μπλοκάκι αποδείξεων), τι ωραία που τα είχατε μεθοδεύσει το 2007 με την Ντόρα Μπακογιάννη. Φροντίσατε και καθυστερήσατε την κατάθεση στη Βουλή του νέου σχεδίου νόμου περί Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία υποχρεωτικά 4 διπλωματικοί υπάλληλοι με το όριο ηλικίας (επαίσχυντο) του 60ου έτους και να μην υπαχθούν στη ρύθμιση του ενιαίου ορίου ηλικίας του 65ου έτους. Γνώριζαν όλοι ανεξαιρέτως οι διπλωματικοί υπάλληλοι (που σήμερα θρηνούν για το φορολογούμενο επίδομα εξωτερικού τους) ότι αυτοί που θα αποχωρούσαν με την εν λόγω μεθόδευση από την υπηρεσία δεν είχαν συμπληρώσει την 35ετία στο δημόσιο και είχαν στα χέρια τους ανεκτέλεστες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας με το ακυρωτικό περιεχόμενο των οποίων ως προς τις προαγωγές δεν συμφωνούσε η τότε Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Το ήξεραν όλοι, σιώπησαν όλοι, δεν έγραψε ούτε ένας, ούτε μία αναφορά, ούτε μια επιστολή συμπαράστασης. Όλοι δουλικά ταυτίστηκαν με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία η διπλωματική ηγεσία είχε περιγράψει τις υποθέσεις ως άκρως απειλητικές για την ίδια της την υπόσταση, χωρίς την παραμικρή ντροπή.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: