RSS

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στους αρχαιολογικούς χώρους

06 Aug

To ομορφότερο φεγγάρι της χρονιάς, η Αυγουστιάτικη πανσέληνος αύριο θα βρει και φέτος ανοιχτούς για το κοινό ογδόντα έναν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα. Από τις 7.30 το απόγευμα ώς τις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί δωρεάν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ωστόσο σε κάποιους χώρους οι πύλες θα κλείσουν στις 3 τα ξημερώματα, ενώ σε 43 απ’ αυτούς θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις.

Ανοιχτοί για το κοινό αλλά χωρίς εκδηλώσεις θα είναι η Ακρόπολη στην Αθήνα, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Κάστρο Ακροκόρινθου, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, το Ιερό Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, ο χώρος Ζώνης Έβρου, Αβδήρων, Αμφίπολης, Δωδώνης, Νέας Αγχιάλου, Ορράου Πρέβεζας, Νεκρομαντείου, Λουτρά παράδεισος Θεσσαλονίκης, Ελέα Παραμυθιάς, Ντόλιανη Παραποτάμου, Γιτάνη Φιλιατών Θεσπρωτίας. Επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η Ακρόπολη Πρόερνας, η Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, ο χώρος Μέσων και ο προϊστορικός οικισμός Θερμής στη Λέσβο, ο χώρος Εμποριού της Χίου, το Αρχοντίκι Ψαρών, το κάστρο της Μυτιλήνης, το Ηραίο της Σάμου, τα Ύρια της Νάξου, ο χώρος Κιονίων της Τήνου, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, η Ακρόπολη της Νισύρου και τα μουσεία Καλύμνου, Κω, Καρπάθου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Σύμης, Καστελόριζου.

Εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν στην Αττική: ο Αρχαιολογικός χώρος Μαραθώνα το Ωδείο Νέας Μάκρης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων τους Ηλία Ανδριόπουλο και Νένα Βενετσάνου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Λίνο Κόκκοτο στο πιάνο, το Νομισματικό Μουσείο τους Lyrae Cantus, το Επιγραφικό Μουσείο μουσική με ηχοσύστημα, ενώ η Εφορεία Αρχαιοπωλείων θα προβάλλει την ταινία «Στέλλα».

Στην Πελοπόννησο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα φιλοξενήσει την Ορχήστρα Πατρών, η Αρχαία Κόρινθος η Αρχαία Νεμέα και η Αρχαία Σικυώνα συναυλίες κλασικής μουσικής, το Παλαμήδι τον Φοίβο Δεληβοριά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης τζαζ, ο Μυστράς τον Θάνο Μικρούτσικο με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη, η Αρχαία Ολυμπία το σύνολο “Κέλσος”, το Κάστρο Μεθώνης την Αλίκη Καγιαλόγλου, το Κάστρο Πύλου την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου συνοδεία πιάνου.

Στη Μακεδονία η Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης (Ωδείο) τα “Υπόγεια Ρεύματα”, το “Επταπύργιο” το σύνολο “Ensemble”, ο Πύργος Ουρανούπολης τον Μανώλη Μητσιά, ο Αρχαιολογικός χώρος Έδεσσας το Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών, ο Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης Δράμας την Αρετή Κετιμέ, η Νεκρόπολη Αιανής τον Μπάμπη Τσέρτο, η Ελληνιστική πόλη Φλώρινας μουσική βραδιά και ο Ι. Ναός Παναγίας Κουμπελίδικης τους Senza Quartetto.

Στην Ήπειρο το Κάστρο Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ) θα φιλοξενήσει τον Ηλία Λούγκο, ο Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης τους Μανώλη Ρασούλη και Ορφέα Περίδη και ο Πύργος Ραγίου (Θεσπρωτία) τον Γιάννη Κούτρα.

Στη Θεσσαλία το Βυζαντινό κάστρο Τρικκαίων τραγούδια πανσελήνου, ενώ μουσικές θα φιλοξενήσουν και το Κάστρο Σκήτης του Δήμου Μελιβοίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας θα φιλοξενήσει τον Δημήτρη Μπάση και τη Γιώτα Νέγκα, το Κάστρο Λαμίας τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico, το Κάστρο Αμφισσας «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» με τους «Ιχνηλάτες», το Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας την Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αρχαιολογικός χώρος Φούρκας Σκύρου συναυλία.

Στο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη ο Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης θα φιλοξενήσει έντεχνο λαϊκό τραγούδι, το Κάστρο Μήθυμνας το Χορευτικό κέντρο νεότητας του δήμου, στο Ωδείο Ακρόπολης Ρόδου ο Γιάννης Σιμωνίδης θα απαγγείλει την «Απολογία του Σωκράτη», ο Αρχαιολογικός χώρος Λατούς τον Ross Daily, ο Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας τους Χειμερινοί Κολυμβητές και τα Ενετικά τείχη Χανίω συναυλία της Sinfonietta υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. [Κρημνιώτη Π., Η ΑΥΓΗ: 05/08/2009]

 
 

One response to “Αυγουστιάτικη πανσέληνος στους αρχαιολογικούς χώρους

  1. Nikos

    November 25, 2009 at 6:33 pm

    Δασκάλα για αρμονία και μουσική υπαγόρευση να μου κάνει ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκο ζητώ για Π.Φάληρο, απαντήστε στο oentexnos@yahoo.com τιμή όχι πάνω από 15 Ευρώ. Έχω τελειώσει Θεωρία Μουσικής Α, B, Γ’ τάξεων και Αρμονία τέλος περίπου Α’ χρόνου υποχρεωτική (στις Πτώσεις). Γράψτε μου και θα σας απαντήσω.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: