RSS

ΟΥΝΕΣΚΟ – «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ»: Τα μονοπώλια … στρατολογούν «προθύμους»

07 Aug
 • Για το πρώτο «φόρουμ» στήριξης των «πολιτιστικών βιομηχανιών» ετοιμάζεται η ΟΥΝΕΣΚΟ με τη συμμετοχή εταιρειών, κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων
Την απαίτηση των μονοπωλίων να εκληφθεί πλέον η τέχνη και η δημιουργία ως ένα ακόμη «εμπόρευμα» παραγόμενο με βιομηχανικούς όρους, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και με περιεχόμενο την αστική κυρίαρχη κουλτούρα – για την «ελίτ» – και την υποκουλτούρα για τη μαζική κατανάλωση, «εμπεδώνουν» με γοργούς ρυθμούς οι διεθνείς οργανισμοί που κάποτε δημιουργήθηκαν – και κάτω από την πίεση των σοσιαλιστικών χωρών – για να «προστατεύσουν» τον πολιτισμό ακριβώς από την παραπάνω απειλή.

Σε αυτό το επικίνδυνο, αντιδραστικό πλαίσιο κινείται το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψαν η ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ιταλία για τη διοργάνωση, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, του πρώτου «φόρουμ» της ΟΥΝΕΣΚΟ για τις λεγόμενες «πολιτιστικές βιομηχανίες», που θα πραγματοποιηθεί στη Μόντζα. Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, «ο τελικός σκοπός είναι να ενισχυθεί, σε όλες τις χώρες, η ικανότητα των πολιτιστικών βιομηχανιών να παραγάγουν και να διανείμουν αγαθά και υπηρεσίες και να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις εθνικές και τις διεθνείς αγορές».

Για αρχή, το «φόρουμ» στοχεύει «σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των πολιτιστικών βιομηχανιών, οι οποίες διαδραματίζουν έναν όλο και περισσότερο σημαντικό ρόλο στην οικονομική αύξηση και ανάπτυξη». Συγκεκριμένα, «μερικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι ο τομέας αυξάνεται σε ένα ετήσιο ποσοστό 10%, ενισχύει τη θέση του στη σφαιρική οικονομία ως στρατηγική έξοδο για την παραγωγή, τις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων από την άποψη των πολιτιστικών βιομηχανιών παγκοσμίως». Ετσι, το «φόρουμ» θα «εστιάσει στην ενθάρρυνση της καινοτομίας στη βιομηχανία των τεχνών και της πολυτέλειας» — Ως «βιομηχανία πολυτέλειας» νοούνται τα γιγαντιαία μονοπώλια παραγωγής προϊόντων για τα πανάκριβα «γούστα» της παγκόσμιας «ελίτ» (βιομηχανία «υψηλής μόδας» κλπ).

Το «θέμα», για την ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι, το πώς θα ενισχυθούν «πολυ-συμμετοχικές συνεργασίες», όχι μόνο στο επίπεδο της «καθιερωμένης» (sic) και «απλής» (sic) «δημόσιας – ιδιωτικής βάσης», αφού «αναγνωρίζεται» ότι η «υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι αποτελεσματικότερη όταν διοχετεύεται μέσω των πολυ-συμμετοχικών συνεργασιών». Από τους συμμετέχοντες στο «φόρουμ» (εταιρείες, στελέχη κυβερνήσεων, περιφερειών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά., περίπου 250 «σύνεδροι») προκύπτει ότι τα μονοπώλια απαιτούν την «επιστράτευση» όλων των δομών του αστικού κράτους στα συμφέροντά τους. Διότι, «αυτή η σε ευρεία βάση προσέγγιση είναι σημαντική ώστε να εξασφαλίσει ότι οι συνεισφορές του ιδιωτικού τομέα είναι περισσότερο από μια συλλογή των τεμαχισμένων επεμβάσεων, και παρέχουν, αντ’ αυτού, τη συνεπή και συνεχή υποστήριξη στις εθνικές πολιτιστικές βιομηχανίες»!

Να θυμίσουμε, ότι το αστικό κράτος έχει ήδη ετοιμάσει τις περιφερειακές δομές του σε θεσμικό επίπεδο για τέτοιου είδους «συνεργασίες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σταδιακή μετατροπή της ΤΑ σε… «ανώνυμη εταιρεία» που λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, προεξέχοντος του πολιτιστικού τομέα. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009]

 

2 responses to “ΟΥΝΕΣΚΟ – «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ»: Τα μονοπώλια … στρατολογούν «προθύμους»

 1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Η. ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ

  August 17, 2009 at 12:25 pm

  Kύριοι,

  Είναι γνωστοί οι αγώνες των φορολογουμένων Περιοίκων των Λόφων Μουσών και Νυμφών (Φιλοπάππου) για την απαράδεκτη τοποθέτηση απαγορευτικών κιγκλιδωμάτων υπό το πρόσχημα της «προστασίας» του τοπίου!

  Τα πανάκριβα αυτά κιγκλιδώματα, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει σε ποίους απέφεραν και «ΤΙ» χρήματα (…), αποδεικνύονται πλέον «εικονικά» αφού την σημασία τους την καταργεί το ίδιο το «Δημόσιο» που τα τοποθέτησε απλώς και μόνον για να χρεώσει τους Πολίτες του!

  Τα ατελείωτα αυτά κιγκλιδώματα από συμπαγή σίδηρο υψηλότατου κόστους αποδεικνύονται «διάτρητα» από το ίδιο το «Δημόσιο» το οποίο παρεβίασε κατά τον πλέον βάναυσο τρόπο την «χρησιμότητά» τους μετατρέποντας σε σταύλο τον πλέον σημαντικό αρχαιολογικό τόπο των Αθηνών, προ της Ακροπόλεως! Λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική διεύθυνση :

  «EΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ : ΑΠΟ ΕΜΠΡΟΣ «ΚΟΥΚΛΑ», ΑΠΟ ΠΙΣΩ…

  http://www.authorway.com/SMF/index.php?topic=1778.msg21539 »

  Είναι ντροπή, την στιγμή που το ελλαδικό «Υπουργείο Πολιτισμού» κόπτεται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος, ακριβώς δίπλα σ’ αυτόν, να μετατρέπεται ο αρχαιολογικός χώρος σε ΣΤΑΥΛΟ ! Επιτέλους τι επιδιώκει το ελλαδικό «Υπουργείο Πολιτισμού» να εναποθέσει τα γλυπτά του Παρθενώνος δίπλα σε ΣΤΑΥΛΟ; Πολύ καλύτερες είναι οι αίθουσες του Βρεταννικού Μουσείου!

  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΡ. ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ
  Τ.Θ. 30540. Τ.Κ. 10033 ΑΘΗΝΑΙ
  Τηλ. 6977764737

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: