RSS

Η Βεργίνα μας εκπλήσσει με νέα ευρήματα και φέτος

01 Sep
  • Μία ασημένια λήκυθος με πώμα και μία οστεοδόχος υδρία

Αυγουστιάτικη και πάλι ήταν η έκπληξη της πλούσιας σε θησαυρούς Βεργίνας. Νέα ευρήματα ήρθαν στο φως στις 25 Αυγούστου, όπως άλλωστε και πέρυσι που αποκαλύφθηκε σε μεγάλο ορθογώνιο όρυγμα στην Αγορά των Αιγών το χάλκινο αγγείο με τη χρυσή πυξίδα, το χρυσό επίσης εντυπωσιακό στεφάνι βαλανιδιάς που ήταν τοποθετημένο πάνω στα καμένα οστά ενός νεκρού.

Φέτος, η σύμπτωση ήταν εντυπωσιακή. Τα ευρήματα δεν ήταν χρυσά, αντιθέτως ήταν αρκετά ταλαιπωρημένα. Βρέθηκαν όμως την ίδια ημέρα λίγα μέτρα μακριά από τη θέση όπου είχε εντοπισθεί το πολύτιμο εκείνο σύνολο. Κάτω μάλιστα από την ίδια επίχωση, η οποία γέμιζε το ίδιο όρυγμα. Εκεί, αποκαλύφθηκαν δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία. Συγκεκριμένα μία λήκυθος με πώμα και μια ασημένια επίσης υδρία πολύ συγγενική ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας.

Οπως σημειώνει η καθηγήτρια Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη, υπεύθυνη της πανεπιστημιακής ανασκαφής του Αριστοτελείου: «στο γεμάτο με χώμα εσωτερικό της ασημένιας ληκύθου δεν είναι φανερά κάποια υπολείμματα ταφής. Δεν είμαστε, επομένως, προς το παρόν σε θέση να συμπεράνουμε άμεσα αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα. Αντίθετα, στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας διακρίνουμε οστά και είναι βέβαιο πως η μικροανασκαφή που θα ακολουθήσει στο εργαστήριο θα παράσχει (όπως και η περσινή) ενδιαφέροντα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού ή της νεκρής που θα βοηθήσουν ενδεχομένως στην ιστορική αποτίμηση του ευρήματος».

Μέχρι η μελέτη να αποσαφηνίσει τέτοιες λεπτομέρειες η υπεύθυνη της ανασκαφής Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παλιαδέλη αλλά και η δρ Αθανασίου Κυριάκου, η υποψ. διδ. Ελένη Μητσοπούλου, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αναστάσιος Κακαμανούδης, Μαριάνθη Κοπέλλου, Μαριτίνα Σαλτέα – Καλογερά και Αλέξανδρος Τούρτας και οι συντηρητές Ελπίδα Ανδρέου, Παναγιώτης Καματάκης και Βανέσσα Παπαγεωργίου είναι ευτυχείς για όσα αποκάλυψε η πλούσια γη στην Αγορά των Αιγών. Συμπληρώνουν άλλωστε τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς και επιβεβαιώνουν με νέα στοιχεία τις παρατηρήσεις και τις πρώτες ερμηνείες τους. «Σε πρακτικό επίπεδο είμαστε σίγουροι ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, τις οποίες ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους, θα συνεχίζουν να στηρίζουν υλικά και ηθικά τις μακροχρόνιες προσπάθειες της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας».

  • Τα περσινά ευρήματα

Υπενθυμίζουμε ότι το περσινό σύνολο παρέπεμπε άμεσα σε βασιλικό νεκρό και η οστεοαρχαιολογική εξέταση των οστών που έγινε, έδειξε πως τα καμένα οστά του νεκρού ανήκαν σε νεαρό άτομο. Τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής αξιολόγησης του ευρήματος λέει η κ. Σαατσόγλου – Παλιαδέλη: «μας οδήγησαν στη γοητευτική υπόθεση για την πιθανή ταύτιση του νεκρού με έναν από τους γιους του Αλεξάνδρου, πιθανότερα του Ηρακλή της Βαρσίνης, που κατατέθηκε στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και Θράκη».

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 1, 2009 in ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Βεργίνα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: