RSS

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Τα … «πολιτιστικά» σχέδια του κεφαλαίου

04 Sep
  • Παρουσιάστηκαν χτες από τον Μ. Μπαρόζο

Το σημαντικό ρόλο που παίζει ο πολιτιστικός τομέας στην «εμπέδωση», από τους λαούς, της λεγόμενης κοινωνικής συνοχής, η οποία είναι το άλλο όνομα και της ταξικής «ειρήνης» που επιθυμούν τα μονοπώλια, επιβεβαιώνει η ΕΕ διά του προέδρου της, Μ. Μπαρόζο.

Χτες ο Μπαρόζο διαβίβασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις «πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του για τη θητεία της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Πρόκειται για ένα κείμενο – «εγκώμιο» στην «αγορά» που προαναγγέλλει νέα επίθεση σε όλα τα μέτωπα στην εργατική τάξη. Την ίδια στιγμή που δηλώνεται «πίστη» στην κερδοφορία των μονοπωλίων, στη «στενότερη» και «δημιουργικότερη» σχέση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα και στις «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να συγκεντρωθούν διάφορες πηγές χρηματοδότησης με στόχο να μεγιστοποιηθούν οι επενδύσεις τα επόμενα έτη», ο Μπαρόζο …«πλέκει το εγκώμιο» στην «πολιτιστική ποικιλομορφία» αναδεικνύοντάς την σε «ουσία της ταυτότητάς μας, το θεμέλιο των αξιών που πρεσβεύουμε και τη βάση πάνω στην οποία συνδιαλεγόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο»!

Πρόκειται για τη «λογική» που διέπει όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» προεξαρχόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στις θέσεις των οποίων προωθείται η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού με διαφόρους τρόπους, μεταξύ αυτών και της «πολιτιστικής επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ως εκπρόσωπος των μονοπωλιακών συμφερόντων, ξέρει την προπαγανδιστική δύναμη του πολιτιστικού τομέα όταν λέει ότι «η διατήρηση και η ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν την πεμπτουσία της αποστολής της ΕΕ». Οπως ξέρει πως η πολιτιστική πολιτική της ΕΕ όχι μόνο δεν προωθεί καμία «ποικιλομορφία» αλλά, αντίθετα, «ομογενοποιεί» πολιτισμικά τους λαούς. Γι’ αυτό θεωρεί ότι το «ευρωπαϊκό εγχείρημα» είναι ακόμη πιο …«φιλόδοξο» από την «αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού» και την «καταπολέμηση της φτώχειας». Διότι «συμβάλλει» στην «προσέγγιση των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης ως έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας. Οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της EE πρέπει να καταστούν πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε τη στόχευση των μονοπωλίων στην «ψηφιακή αγορά» και πιο συγκεκριμένα στο διαδίκτυο (σ.σ. βλ. «Ρ» 1/9/2009). Σημείωσε ότι «πρέπει σήμερα να προσφέρουμε στα νοικοκυριά ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας», η οποία …«μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει έως και ένα εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης». Πρώτα «χρειάζεται όμως ένα ασφαλές ρυθμιστικό περιβάλλον και ενεργός παρέμβαση για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και για την καταπολέμηση των φραγμών στην είσοδο νέων φορέων στην αγορά»! Γι’ αυτό, η επόμενη Επιτροπή θα αναπτύξει ένα «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Θεματολόγιο (το οποίο θα συνοδεύεται από στοχοθετημένο νομοθετικό πρόγραμμα) με σκοπό την αντιμετώπιση των σημαντικότερων εμποδίων για τη δημιουργία μιας πραγματικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς, για την προώθηση των επενδύσεων στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας (…)». [Ριζοσπάστης, 04/09/2009]

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 4, 2009 in Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: