RSS

«Εξαφανίστηκε» κιονόκρανο στην Ολυμπία

08 Sep
  • Μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες του κράτους στο ζήτημα της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς
Μετά την πυρκαγιά του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία (φωτ.) «ήρθε» και η «εξαφάνιση» κιονόκρανου προχτές…
Associated Press

«Φτερά» έκανε από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ένα παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο που βρισκόταν, μαζί με άλλα παρεμφερή αρχιτεκτονικά μέλη, στον υπαίθριο χώρο, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού στο μείζον ζήτημα της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η «απουσία» του κιονόκρανου (διαστάσεων 30Χ30Χ20 εκατοστά, που ανήκε σε Παλαιοχριστιανική Βασιλική των αρχών του 6ου αιώνα) έγινε αντιληπτή από φύλακα τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου. Η προϊσταμένη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας, Γεωργία Χατζή, ενημέρωσε την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Μαρία Βλαζάκη, και εκείνη ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής έγινε «ενδελεχής έρευνα σε όλον τον αρχαιολογικό χώρο και ειδικά στην περίμετρό του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το κιονόκρανο είχε μετακινηθεί από τρίτους σε διαφορετική θέση από την αρχική του». Ωστόσο, δε βρέθηκε τίποτα και ενημερώθηκε η αστυνομία. Παράλληλα, η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ τέθηκε «σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων, μέχρι να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της» και ο χειρισμός της υπόθεσης ανατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σημειώνει ότι η έρευνα έληξε στις 10.15 το πρωί της Κυριακής και μετά ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Δηλαδή, πέρασαν 10, περίπου, πολύτιμες ώρες μέχρι το ΥΠΠΟ να ενημερώσει τις Αρχές. Αυτή η ευθύνη, προφανώς, δεν ανήκει μόνο στην προϊσταμένη της Εφορείας, αφού από τα μεσάνυχτα είχε ειδοποιηθεί και η Γενική Διεύθυνση και ο ΓΓ του ΥΠΠΟ.

Το θέμα επιχείρησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, για πολλοστή φορά, έκανε «γαργάρα» τις δικές του ευθύνες. Ετσι, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, «θυμήθηκε» ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι μείζον θέμα», ότι «χρειάζεται πρόληψη» και ότι «ο χώρος δεν φυλάσσεται, εξαιτίας της ασυνάρτητης και ρουσφετολογικής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ΝΔ, απλώς, συνέχισε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στο ζήτημα της φύλαξης αρχαιοτήτων:

Λ.χ., το 2000 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), οι αρχαιοφύλακες κατήγγειλαν, ότι το 50% των θέσεων νυχτοφυλάκων ήταν κενές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αρχαιοτήτων. Το 2007 (κυβέρνηση ΝΔ) κατήγγειλαν, ότι το 60% – 70% της αρχαιολογικής φύλαξης γίνεται με έκτακτο προσωπικό διαφόρων εργασιακών μορφών (ωρομίσθιοι, πρόγραμμα «stage» κλπ.), ενώ παραμένουν ακάλυπτες 1.200 οργανικές θέσεις φύλαξης (!!!) που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του ΥΠΠΟ. Τον Ιούνη του 2008 εξακολουθούσαν να παραμένουν κενές οι παραπάνω θέσεις, με τους αρχαιοφύλακες να προσθέτουν κάτι εξίσου σημαντικό: Οτι ακόμη κι αν αυτές καλυφθούν, η ουσιαστική φύλαξη με τις υπάρχουσες συνθήκες απαιτεί 3.800 αρχαιοφύλακες, αντί των 1.850 που υπηρετούν σήμερα. Να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ δεν «απορροφά» ούτε καν τους απόφοιτους του ΙΕΚ, που το ίδιο το κράτος έφτιαξε για τις ειδικότητες φύλαξης αρχαιοτήτων!!!

Οπως βλέπουμε, το (αστικό) κράτος και ο δικομματισμός του, όντως, έχουν και «συνέχεια» και «συνέπεια»…

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: