RSS

Η Ιρίνα Μπόκοβα νέα επικεφαλής της UNESCO

24 Sep
  • Η κ. Μπόκοβα εξελέγη χθες το βράδυ από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO στην πέμπτη ψηφοφορία -ενώ επικρατέστερος ήταν ο Αιγύπτιος Φαρούκ Χόσνι.

Η Βουλγάρα διπλωμάτης Ιρίνα Μπόκοβα, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη επικεφαλής της UNESCO, δήλωσε σήμερα ότι η εκλογή της, χθες, αποτελεί «ένα σημαντικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων».

«Είμαι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της UNESCO, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων που παραμένει ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε σε συνέντευξή της στο βουλγαρικό ραδιοσταθμό Darik.

Η 57χρονη Μπόκοβα δήλωσε ακόμη πως η UNESCO «χρειάζεται μεταρρυθμίσεις» και απηύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης προς τον αραβικό κόσμο μετά την επικράτησή της επί του αμφιλεγόμενου Αιγύπτιου υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι που ήταν το φαβορί για τη θέση.

Η Μπόκοβα δήλωσε πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αρχίσει και θα ξεκινήσει νέες αλλαγές για να κάνει την UNESCO «περισσότερο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική».

«Η UNESCO χρειάζεται μεταρρυθμίσεις (…) Εμείς, στην ανατολική Ευρώπη, ξέρουμε τι σημαίνει να κάνεις μεταρρυθμίσεις. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις αλλαγές, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να γίνουν για να καρποφορήσουν στο μέλλον», τόνισε.

Η Μπόκοβα επεδίωξε να εκτονώσει τις εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί πριν από την εκλογή της, όταν το φαβορί για τη θέση, ο Χόσνι, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για παλαιότερα αντισημιτικά σχόλιά του.

«Είμαι φίλη του αραβικού κόσμου και όλων των άλλων περιφερειών. Η UNESCO είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με παγκόσμιους στόχους και θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να πείσω τους Άραβες φίλους μου ότι έτσι είναι πραγματικά», δήλωσε.

Η Μπόκοβα χαρακτήρισε «φιλικό ματς» την αντιπαλότητά της με τον Χόσνι, ο οποίος έχασε στον πέμπτο γύρο της εκλογής. «Είχαμε υποσχεθεί ο ένας στον άλλο πριν από τον πρώτο γύρο να παραμείνουμε καλοί φίλοι και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και το επιβεβαιώσαμε» χθες, Τρίτη, προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι θεωρεί την εκλογή της Μπόκοβα «αναγνώριση για τη Βουλγαρία».

Ελί Βίζελ: «Η Unesco γλύτωσε από μια καταστροφή»

Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ελί Βίζελ δήλωσε σήμερα πως η UNESCO γλύτωσε από μια καταστροφή με την εκλογή στη γενική διεύθυνσή της Ιρίνα Μπόκοβα από την Βουλγαρία, αντί του Αιγύπτιου Φαρούκ Χόσνι.

«Η UNESCO γλύτωσε από ένα σκάνδαλο, από μια ηθική καταστροφή. Ο Φαρούκ Χόσνι δεν άξιζε για αυτή τη θέση. Δεν του άξιζε αυτή η τιμή. Κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να είναι καν υποψήφιος», τόνισε ο Βίζελ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Εβραϊκές οργανώσεις, αλλά και διανοούμενοι, είχαν καταγγείλει την υποψηφιότητα του Φαρούκ Χόσνι κατηγορώντας τον για αντισημιτικές και αντι-ισραηλινές δηλώσεις, αλλά και για επιβολή λογοκρισίας.

Επί των ημερών του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο -μεταξύ άλλων- βιβλία και κινηματογραφικά έργα όπως ο «Ζορμπάς», εκείνο όμως που προκάλεσε μια πραγματική εξέγερση ανά τον κόσμο ήταν οι δηλώσεις του στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο ότι «ο ίδιος» θα κάψει τα εβραϊκά βιβλία που θα βρει στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Αργότερα ο Χόσνι ζήτησε συγγνώμη.

«Είναι εκείνος που φυγάδευσε τους τρομοκράτες του Ακίλε Λάουρο (ιταλικό κρουαζιερόπλοιο το οποίο κατέλαβαν το 1985 Παλαιστίνιοι αντάρτες)», υπογράμμισε ο Βίζελ.

Αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα κατηγόρησε το Σάββατο τον Φαρούκ Χόσνι ότι συνεργαζόταν με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας όταν ήταν μορφωτικός ακόλουθος της αιγυπτιακής πρεσβείας στο Παρίσι και ότι οργάνωσε την φυγάδευση προς την Αίγυπτο των δραστών της πειρατείας στον Ακίλε Λάουρο όταν είχε την ίδια θέση στην πρεσβεία της χώρας του στη Ρώμη.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Leave a comment

Posted by on September 24, 2009 in Μπόκοβα Ιρίνα, UNESCO

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: