RSS

Από τη θεωρία στην πράξη

06 Oct
  • ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη της προεκλογικής χλαλοής, ας δούμε τι υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό για να ξέρουμε τι να περιμένουμε από τον αυριανό υπουργό Πολιτισμού, όποιος-α κι αν είναι.

Το όνειδος του ΦΙΞ, που υποτίθεται ότι θα στεγάσει γρήγορα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύτηκε απλώς για την ολοκλήρωσή του, αλλά και ενέταξε τη διευθύντριά του Αννα Καφέτση σε τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Το όνειδος του ΦΙΞ, που υποτίθεται ότι θα στεγάσει γρήγορα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύτηκε απλώς για την ολοκλήρωσή του, αλλά και ενέταξε τη διευθύντριά του Αννα Καφέτση σε τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Πέρα από τις αυτονόητες πολιτικές διατυπώσεις, όπως «να αναγνωριστούν τα πολιτιστικά δικαιώματα δημιουργίας και απόλαυσης για όλους» ή «επιθυμούμε να ξαναδώσουμε στον πολιτισμό την καθολικότητα και την αξία που έχει πραγματικά», κρατάμε ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται ιδιαίτερα στη σύγχρονη αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού και τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

* Ωστόσο, το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού είναι στελεχωμένο αυτή τη στιγμή κατά το ήμισυ περίπου με συμβασιούχους (3.000-3.500) και ανασφάλιστους εργαζομένους σε προγράμματα Stage (2.000), οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου στις κεντρικές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπολογίζονται σε 7.000-8.000, ενώ υπάρχουν 1.000 κενές οργανικές θέσεις φυλάκων, 400-600 αρχαιολόγων και άλλες τόσες διοικητικού προσωπικού.

Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού στη διεθνή σκηνή, η ώθηση του «σύγχρονου πολιτισμού» (και όχι μόνο της πολιτιστικής κληρονομιάς) και η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών.

  • Διαφάνεια και αξιοκρατία

Την «Πειραιώς 260» την υποσχέθηκαν στον Γιώργο Λούκο και Γ. Βουλγαράκης και Μ. Λιάπης. Και τίποτα δεν έγινε. Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος του και θα κάνει το αυτονόητο

Την «Πειραιώς 260» την υποσχέθηκαν στον Γιώργο Λούκο και Γ. Βουλγαράκης και Μ. Λιάπης. Και τίποτα δεν έγινε. Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος του και θα κάνει το αυτονόητο

Θέλει διαφάνεια στις επιχορηγήσεις και σαφείς κανόνες και «αναλαμβάνει την ευθύνη για σαφείς και δημοσιοποιημένους όρους και κανόνες σε όλες τις επιλογές: στη χρηματοδότηση έργων, προγραμμάτων δράσεων και φορέων». Το ίδιο δεσμεύεται και για την «καθιέρωση και δημοσιοποίηση μητρώων αιτούντων φυσικών και νομικών προσώπων για την ανάληψη πολιτιστικών δράσεων», αλλά και για την «εξάλειψη του κομματισμού, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων».

  • Αρχαιολογικό κτηματολόγιο

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του πολιτιστικού περιβάλλοντος υπόσχεται τη «συγκρότηση αρχαιολογικού κτηματολογίου», κάτι που θα οριοθετήσει τις δημόσιες εκτάσεις και θα κάνει σαφέστερα τα όριά τους. Επίσης επιθυμεί να γίνουν ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων στο πρότυπο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Να εισαχθεί η αρχιτεκτονική στα δημόσια έργα και η «υιοθεσία μνημείων» από σχολεία, συλλόγους, δήμους και άλλους φορείς.

  • Ανοικτά μουσεία

Στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς πρωταρχικός στόχος είναι να έχουμε ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους πρωί-απόγευμα. Οσον αφορά τα μουσεία, «το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αυτονομία, αυτοτέλεια και τον διεπιστημονικό σχεδιασμό τους, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτο τον δημόσιο χαρακτήρα τους». Επίσης, υποστηρίζει «ελκυστικά προγράμματα για νέους και άνοιγμα των μουσείων σε εκδηλώσεις νεανικής δημιουργίας».

  • Πολιτισμός-ΜΜΕ

Τομή αποτελεί η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για σύνδεση του πολιτισμού με τα ΜΜΕ, δηλαδή «ενσωμάτωση επιμορφωτικών και πολιτιστικών εκπομπών στις ζώνες υψηλής τηλεθέασης και ακροαματικότητας της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου με παράλληλη καθιέρωση πολιτιστικής ζώνης στα δελτία ειδήσεων».

  • Αποκέντρωση

Για τη διάχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα προτείνεται ένα είδος συνεργασίας της κεντρικής εξουσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα περιφερειακά ΑΕΙ. Ανακατανομή των πόρων για τη στήριξη των δημιουργών σε κάθε τοπική κοινωνία. Ενεργοποίηση της ιδέας του πολιτιστικού εθελοντισμού (πρωτοβουλίες πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.). Εισαγωγή θεσμών αριστείας. Ενίσχυση και διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων τεχνών, όπως ΔΗΠΕΘΕ, κινηματογραφικές λέσχες, ωδεία, εικαστικά εργαστήρια κ.λπ. Υποχρέωση των δημόσιων πολιτιστικών φορέων (Εθνικό Θέατρο, Κρατικές Ορχήστρες) για παρουσία στην περιφέρεια σε σταθερή βάση. *

Δεσμεύσεις της Μαρίας Δαμανάκη

Η Μαρία Δαμανάκη μιλώντας προεκλογικά για τον πολιτισμό είχε δεσμευθεί:

* Για την ολοκλήρωση του ΦΙΞ προκειμένου να στεγαστεί επιτέλους το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

* Για την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Κινηματογράφο, την ανακατανομή των πόρων προς όφελος της παραγωγής και τη θέσπιση κανόνων για τη διάθεση της κρατικής χρηματοδότησης.

* Για την ενίσχυση του Φεστιβάλ Αθηνών για να συνεχίσει να λειτουργεί δημιουργικά και με ποιότητα. «Το Θέατρο της Πειραιώς 260 θέλουμε να είναι δικό του σπίτι», είχε πει.

* Για τη Λυρική Σκηνή δεν θεωρούσε ως μείζον πρόβλημα μόνο αυτό της υποχρηματοδότησης. Χρειάζεται «βιώσιμο σχήμα που θα ανοιχθεί στην κοινωνία, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, με όλες τις δυνάμεις και όλες τις σκηνές του (κλασικό ρεπερτόριο, ελληνική δημιουργία, παιδικό λυρικό θέατρο)».

* Για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού: «Με δεδομένη την ένδεια των κονδυλίων, πρέπει να πείσει σε πολύ μικρό χρόνο ότι η αξία που προσθέτει στον πολιτισμό υπερβαίνει κατά πολύ τις λειτουργικές δαπάνες του».

  • Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: