RSS

Τα πρώτα βήματα στον Πολιτισμό

07 Oct
  • Οι στόχοι της συνένωσης με τον τουρισμό και οι προτεραιότητες δράσης στο νέο υπουργείο. Τα «στοιχήματα» για τον Παύλο Γερουλάνο και την Αντζελα Γκερέκου

Αναπτυξιακή δύναμη της χώρας είναι ο πολιτισμός για το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με το πρόγραμμά του. Υπό αυτή τη λογική, των δύο αναπτυξιακών τομέων, συνδέθηκε με τον τουρισμό και με αυτό τον άξονα θα λειτουργήσει το νέο συγχωνευμένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος
Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος

Ταυτοχρόνως, θα υπάρξουν κοινές δράσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και εντελώς ξεχωριστές πορείες σε άλλα θέματα, όταν αυτά θα σχετίζονται αμιγώς με τον τουρισμό. Επίσης, με τον μη ορισμό και άλλου υφυπουργού, φαίνεται πως ο Αθλητισμός θα μετατραπεί σε απλή γενική γραμματεία.

Τα πρώτα βήματα στον Πολιτισμό

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα κληθεί να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που να βοηθά στον μετασχηματισμό του πολιτισμού από πεδίο απλής παθητικής κατανάλωσης σε παραγωγική δύναμη της χώρας. Η λογική αυτή θα επιτρέψει, όπως θεωρεί το κυβερνών κόμμα, να συνδεθεί η σύγχρονη αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η πρώτη προσπάθεια θα αφορά την αξιοποίηση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μας για την ανάπτυξη και προσέλκυση στην Ελλάδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων από άλλες χώρες ή από τον διεθνή χώρο. Η σύνδεση αυτού του σχεδίου με τον τουρισμό είναι εμφανής. Εδώ αναμένεται να παίξει ρόλο και το Ελληνικό Φεστιβάλ, με τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, όπως και στην Αθήνα (Ηρώδειο, Πειραιώς κ.ά.).

Ο δεύτερος άξονας θα είναι η προώθηση «έξυπνων» υπηρεσιών και προϊόντων στην τουριστική αγορά. Προϊόντα που θα αφορούν και στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά, κυρίως, στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Μια βασική παγκόσμια τάση είναι ο πολιτιστικός τουρισμός και έχει πολλούς οπαδούς. Αυτή φαίνεται πως θα ενισχυθεί, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού χαρακτήρα που πρέπει να ενισχυθεί και στον τομέα της κληρονομιάς μας.

  • Ανοίγματα

Οι προσπάθειες που απαιτούνται είναι πολλές και θα ξεκινήσουν από το άλφα: Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ανοικτά πρωινές και απογευματινές ώρες με στόχο την προσέλκυση και εξυπηρέτηση των πολιτών και την αύξηση της επισκεψιμότητας στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Θα ακολουθήσουν γενναία ανοίγματα και συνεργασία με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς γυναικών και μικρές πρωτοπόρες παραγωγικές μονάδες για τη δημιουργία αντιγράφων, άλλων αναμνηστικών, όπως και έργων σύγχρονων που θα θυμίζουν στον ξένο επισκέπτη την Ελλάδα.

Σε πρόσφατη δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η Αντζελα Γκερέκου είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων για τον τομέα αυτόν: «Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι ίσως το πιο σκληρό και ανταγωνιστικό πεδίο όλων… Το δικό μας στοίχημα δεν είναι απλά να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αλλά να καταφέρουμε και πάλι να βρεθούμε στις ηγετικές θέσεις του παγκόσμιου τουρισμού», είχε πει. Κάτι που για να γίνει, απαιτεί και σύνδεση με τον πολιτισμό.

Ωστόσο, το σημαντικό που θα έχει να αντιμετωπίσει το νέο επιτελείο του ενοποιημένου υπουργείου, είναι το χρήμα: για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού να αποκτήσει τομεακό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ, από τον οποίο έχασε περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ (μαζί με τον αθλητισμό) με την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού. Αλλιώς, όλα θα μείνουν στις καλές προθέσεις, που όμως θα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.

  • Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 07/10/2009
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: