RSS

Επιτροπές για διάλυση; Το ΥΠΠΟ προσφέρεται

09 Oct
  • Διαθέτει θεσμικά και απαραίτητα συμβούλια (ΚΑΣ και ΚΣΜΝ), επιτροπές υψηλού κύρους μη αμειβόμενες, αλλά κι άλλες που συνεδριάζουν επί χρόνια χωρίς έργο

Μετά τη σύσταση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του να ζητήσουν τις παραιτήσεις των επιτροπών και να επανασυστήσουν εκείνες που θεωρούν απαραίτητες, άρχισε να δέχεται απανωτά ερωτήματα το γραφείο του Παύλου Γερουλάνου. Στο υπουργείο Πολιτισμού υπάρχουν επιτροπές επιστημονικές υψηλού κύρους και μη αμειβόμενες (όπως είναι η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, η θητεία της οποίας λήγει), αλλά και μια επιτροπή μικρής διάρκειας, η σύσταση της οποίας δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά τα μέλη της μοιράστηκαν 280.000 ευρώ. Περισσότερα στοιχεία γι’ αυτήν πρέπει να αναζητήσει ο νέος υπουργός στη Διεύθυνση Διοικητικού και Οικονομικών του ΥΠΠΟ, που κρατούσε πάντα κλειστά τα χαρτιά. Οι γνωρίζοντες τις υπόγειες διαδρομές κρατικών κονδυλίων υποστηρίζουν πως ο νέος υπουργός θα πρέπει να εξετάσει και τον ρόλο διαφόρων επιτροπών της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού και της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Επί του παρόντος, ο Παύλος Γερουλάνος «βρίσκεται σε φάση ενημέρωσης», όπως μας είπαν χθες από το γραφείο του. Αγνωστο είναι, λοιπόν, αν θα ζητήσει τις παραιτήσεις και των δύο θεσμικών Συμβουλίων Κεντρικού Αρχαιολογικού και Νεωτέρων Μνημείων. Σχετικά με τις επιτροπές του υπουργείου, θα έχει αρκετή δουλειά μέχρι να εξετάσει τον ρόλο καθεμιάς, γιατί δεν είναι λίγες. Κάθε μνημείο που τελεί υπό αναστήλωση έχει τη δική του για την έγκριση των μελετών και την παρακολούθηση του έργου. Μόνο το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων έχει τριάντα επιτροπές για αντίστοιχα έργα ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ (από τη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης και το Ηρώδειο μέχρι τις Μυκήνες, Επίδαυρο, Μυστρά, Ανάβατο Χίου, Κυκλάδες). Τα μέλη των επιτροπών (από 5-11) αμείβονται με 100 ευρώ (70 ευρώ καθαρά) ανά συνεδρίαση. Υπάρχουν επιτροπές δραστήριες και άλλες σχεδόν ανενεργές.

Μία εξαιρετικά δραστήρια επιτροπή (συνεδρίαζε μία φορά την εβδομάδα) ήταν η πολυπρόσωπη (αρχικά 17μελής) νομοπαρασκευαστική, η οποία είχε ως έργο την τροποποίηση του Νόμου 3028 (2002). Οφείλει τώρα να δημοσιοποιήσει το έργο της για να δικαιολογήσει την περαιτέρω ύπαρξή της. Είναι γνωστό πως όποιος υπουργός δεν θέλει να προχωρήσει ένα έργο, φτιάχνει μια επιτροπή να το μελετάει μέχρι να λήξει η θητεία του. Τέτοιες υπάρχουν και στο ΥΠΠΟ. Η μία αφορά την ανασύσταση του οργανισμού του υπουργείου, που συνεδριάζει χρόνια, και η άλλη είναι η Επιτροπή Μετακόμισης (μάλιστα, υπάρχει και τέτοια) του ΥΠΠΟ στου Ρέντη. Αυτή συστάθηκε επί Λιάπη. Αν και το σχέδιο μετακόμισης ματαιώθηκε επί Σαμαρά, η επιτροπή μελετάει εναλλακτικά σενάρια.

Μια άλλη κατηγορία επιτροπών είναι αυτές που απαιτούν πολλή δουλειά και δεν συνοδεύονται από καλή αμοιβή, όπως είναι η Επιτροπή Μεγάλων Εργων (Μετρό Θεσσαλονίκης, οδικών δικτύων κ.λπ.). Ελέγχουν μελέτες, συναντιούνται με εμπλεκόμενους φορείς και παρακολουθούν την εφαρμογή τους εισπράττοντας κάθε φορά γύρω στα 50 ευρώ.

  • Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: