RSS

Τι θα πρωτοκάνει;

20 Oct

Mπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να μην ήταν ποτέ πρωταρχική έγνοια των εκάστοτε πρωθυπουργών, αυτή τη φορά όμως δύσκολα θα ήθελε να βρίσκεται κάποιος στη θέση του Παύλου Γερουλάνου. Στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή θύμιζε ακροβάτη που ισορροπεί με επιδεξιότητα σε τεντωμένο σχοινί, ενώ ταυτόχρονα πετάει τρεις κορύνες στον αέρα, οι οποίες –εννοείται– δεν πρέπει να σωριαστούν με γδούπο στο έδαφος. Η ομιλία του νέου υπουργού Πολιτισμού, Τουρισμού με αρμοδιότητες και στον Αθλητισμό και στα ΜΜΕ (σε ένα τμήμα τους), προσπάθησε να συμπεριλάβει, να παρουσιάσει τα σημαντικότερα σημεία και, παράλληλα, να δώσει ένα στοιχειώδες στίγμα των θεμάτων τα οποία καλείται να χειριστεί.

Οπότε, κατ’ αρχάς, οποιοσδήποτε οφείλει να είναι πολύ συγκρατημένος και επιφυλακτικός στην κριτική του. Διότι, όσο καλά και να είσαι προετοιμασμένος, όσο και ταχύρρυθμα μαθήματα να έχεις πάρει ώστε να ανιχνεύεις ναρκοθετημένη περιοχή, πόσο μπορείς να ελιχθείς χωρίς απώλειες ανάμεσα σε μουσεία, ντόπινγκ, βία στα γήπεδα, θρησκευτικό τουρισμό (θα χρειαστεί μάλλον διευκρίνιση, μας τρόμαξε κάπως), εναλλακτικό τουρισμό;

Ο νέος, ευγενής, με διακριτική παρουσία, υπουργός έδωσε μια απάντηση συγκινησιακά φορτισμένη: «Είναι η ταυτότητά μας», είπε. «Είναι αυτά που μας ενώνουν σε κάτι μοναδικά δικό μας, ως μέρος της ιστορίας μας, των χαρακτηριστικών που κληρονομήσαμε και του τρόπου ζωής που σήμερα μας εκφράζει».

Θα ήταν άδικο, πρόωρο και ως εκ τούτου εμπαθές να βγάλει κανείς συμπεράσματα από μια παρθενική εμφάνιση, που επιχειρούσε να συνοψίσει πρώτες σκέψεις. Και ορισμένες μάλιστα μας ξάφνιασαν ευχάριστα. Οπως η φράση του περί «ανάληψης εμβληματικών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την “εικόνα της πόλης”, τη θέσπιση κανόνων για τις κεραίες της τηλεόρασης, τις επιγραφές και τις διαφημίσεις». Eνδεχομένως να είναι αντικείμενο και άλλου υπουργείου, αλλά ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε με έμφαση την «ανάδειξη και αξιοποίηση» της «σύγχρονης κουλτούρας μας, από τον τρόπο ζωής μέχρι τη μεσογειακή διατροφή».

Οταν ένα πρόσωπο καλείται να εκπροσωπήσει τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς, είναι αναμενόμενες και οι ασάφειες και οι γενικότητες και η κάλυψη της αμηχανίας με εμπλουτισμένα λεκτικά σχήματα. Γιατί, ο νέος υπουργός, όταν ήθελε και μπορούσε να είναι συγκεκριμένος και εντοπισμένος, ήταν. Με χαρά και ανακούφιση ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι θα προχωρήσει στην «άμεση ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο». Η διελκυστίνδα μηνών, η ολιγωρία και η έλλειψη αποφασιστικότητας των προκατόχων του έφερε το (γνωστό) αδιέξοδο στο χώρο, με άμεση συνέπεια τα τραυματισμένα γενέθλια του επερχόμενου 50ού Φεστιβάλ, με απουσία ελληνικών ταινιών.

Για την παράδοξη και αγοραία σύζευξη Πολιτισμού – Τουρισμού αναφέρθηκε ήδη σε κυριακάτικα άρθρα του ο Αντώνης Καρκαγιάννης, ελπίζοντας, όπως έγραψε, να ανοίξει κάποια συζήτηση, που εκκρεμεί από δεκαετίες. Επανερχόμαστε, όχι για να συνεισφέρουμε στο διάλογο, αλλά για να διευρύνουμε την απορία μας. Πώς θα κρατήσει ο κ. Γερουλάνος τόσες καυτές πατάτες στα χέρια του; Οσο και να τις μοιράσει στους συνεργάτες του, πάλι εκείνος οφείλει να έχει το γενικό πρόσταγμα. Πώς θα ασχοληθεί με «καρκινώματα που πρέπει να ξεριζωθούν» από το σώμα του αθλητισμού, και ταυτόχρονα θα θέλει να έχει αποτελέσματα σε προγράμματα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα νοιάζεται και «για την ανάδειξη και προστασία του μοναδικού ελληνικού τοπίου», παράλληλα με τα ανοιχτά μέτωπα των συμβασιούχων, των (ετερόκλητων) επιχορηγήσεων, της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων, της συντήρησης μνημείων κ. ο. κ.

Προφανώς, κάποιοι σχεδιασμοί θα υπάρχουν, που, εμείς, αγνοούμε προς το παρόν και θα ανακαλύψουμε σιγά σιγά, καθώς το νήμα των εκκρεμοτήτων θα αρχίσει να ξετυλίγεται μαζί με τα συσσωρευμένα επί έτη προβλήματα.

Ελπίζουμε, μόνο, να μην υπερφαλαγγίσουν τον κ. Γερουλάνο ο χρόνος και τα προβλήματα.

  • Tης Μαριας Κατσουνακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/10/2009
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: