RSS

«Αλληλοπιέσεις» σε όλα τα μέτωπα βλέπει ο υπουργός

27 Oct
  • Οικονομία – αξιολόγηση θα είναι το ζητούμενο για τον κ. Π. Γερουλάνο
  • Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, 27/10/2009

ΥΠΠΟ. Τα χρήματα του ενοποιημένου υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού είναι σχετικά λίγα. Σίγουρα λιγότερα απ’ αυτά που προσφέρει ο πολιτισμός στη χώρα. Ο Παύλος Γερουλάνος, υπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και με ένα τμήμα των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης, την ΕΡΤ, στις πλάτες του, δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει τίποτε προχθές το μεσημέρι, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους πολιτιστικούς συντάκτες. Ηταν φανερό από τα λόγια του, ότι χρήματα δεν περισσεύουν, ότι «θα αλληλοπιεστούμε», όπως είπε για τα χρέη που έχει το ΥΠΠΟ σε επιχορηγούμενους φορείς, όπως το ελεύθερο θέατρο. Αλλά, το συμπέρασμα δεν περιοριζόταν μόνο γι’ αυτό τον χώρο. Η οικονομία και η αξιολόγηση θα είναι το ζητούμενο γενικότερα.

  • Χωρίς κρατικά βραβεία

Είκοσι μέρες στη θέση αυτή, να ενημερώνεται όπως φάνηκε ακόμη, αφού τα θέματα είναι πολλά και τα μέτωπα τεράστια, δεν έκρυψε πως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αφιερώνει χρόνο για τα άμεσα προβλήματα και από την άλλη να ασχολείται με τη συγχώνευση των δύο υπουργείων.

Ο πολιτισμός θα είναι δική του αρμοδιότητα αν και αναζητά τα σημεία συνέργειας ανάμεσα στα δύο υπουργεία. Συνεδριάσεις Συμβουλίων πάντως, όπως του ΚΑΣ, του ΚΣΝΜ, κ.ά., θα αργήσουμε να δούμε. Ο κ. Γερουλάνος εξήγησε ότι έχει στη διάθεσή του έναν απίστευτο πλούτο βιογραφικών από τα οποία έχει ξεχωρίσει 5-10 για τη θέση του γεν. γραμματέα, ενώ τα υπόλοιπα θα αξιολογηθούν για άλλες θέσεις στο υπουργείο. Για τη θέση του γ.γ. που είναι και ο πρόεδρος σημαντικών συμβουλίων και επί της ουσίας ο ενδιάμεσος ανάμεσα στη διοίκηση και τον υπουργό, δεν θέλει έναν απλό τεχνοκράτη. Ζητάει ένα εκρηκτικό δείγμα ταλέντου: πολιτικό ον που να έχει τη δυνατότητα πολιτικής ανάλυσης, διοικητικές ικανότητες, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και με κοινό νου.

Η θέση του για τους συμβασιούχους είναι γνωστή. Σκοπός η επίλυση του θέματος, η αξιολόγησή τους μέσω του ΑΣΕΠ, ωστόσο μέχρι να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις αναζητά λύση – γέφυρα.

Δεύτερος βραχνάς, εξίσου μεγάλος, είναι το θέμα του νομοσχεδίου του κινηματογράφου που έχει δημιουργήσει αναταραχή στον χώρο, με αποχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων σκηνοθετών από το επετειακό 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τα κρατικά βραβεία κινηματογράφου. Ωστόσο, ο κ. Γερουλάνος διακρίνει μια «υγιή αναμπουμπούλα», αν και όπως συμπλήρωσε «αυτός που την προκαλεί δεν δίνει απαραίτητα και τις λύσεις». Ο ίδιος πάντως δεν επιδιώκει «μια πρόχειρη λύση αλλά μια εφικτή πρόταση».

  • Θα μιλήσουμε με στοιχεία

«Αν υπάρχει μαύρη τρύπα θα μιλήσουμε με στοιχεία», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά για όσα «κληρονόμησε», εξηγώντας ότι υπογράφει «όσα είναι απαραίτητο να συνεχιστούν».

Για το μόνο που φάνηκε να είναι σίγουρος και ευχαριστημένος είναι η δραστηριότητα του Ελληνικού Φεστιβάλ, το οποίο κάνει «σοβαρή προσπάθεια».

Σε επαναδιαπραγμάτευση βρίσκεται και για το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) που ζήτησε όπως φαίνεται τη βοήθεια της συναδέλφου του Λ. Κατσέλη αλλά και για τους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων.

Αντίθετα με τους προκατόχους του δεν έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί τη διεθνή τάση του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους και σίγουρα όχι να συνδέσει το ζήτημα αυτό με την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ξεχωριστές.

Παραδέχτηκε πως έχει δημιουργηθεί μια πίεση στο Βρετανικό Μουσείο, η αμυντική στάση του οποίου φαίνεται από τα φυλλάδια που διανέμει στους επισκέπτες με τίτλο «γιατί τα Μάρμαρα πρέπει να μείνουν εδώ». Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για το θέμα υποσχέθηκε «χωρίς να σηκώσω μια ηρωική σημαία». Αλλωστε η θέση της Μ. Μερκούρη στην υπόθεση είναι ψηλά και όπως φάνηκε δεν θέλησε να την κλέψει.

Απέφυγε δεσμεύσεις για κάποια μεγάλα έργα (Πινακοθήκη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τατόι, κ.ά.) αλλά και τις συνηθισμένες υποσχέσεις. «Αν κάποιος προσπαθεί να τα αλλάξει όλα θα ’ναι Δον Κιχώτης», είπε στη λήξη της συνάντησης στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Γερουλάνος φάνηκε ανοιχτός, με διάθεση να απαντήσει σε όλα αλλά και να μη δεσμευτεί για τίποτε. Απάντησε ακόμη και στην ερώτηση τι μουσική ακούει. «Τζαζ, ρεμπέτικα, λάτιν, τα πάντα». Ας μη γελιόμαστε όμως. Γνωρίζει τι τον περιμένει: «Για την ώρα δεν φταίω για τίποτα, σε λίγο όμως θα φταίω για τα πάντα», είπε αφοπλίζοντας το ακροατήριό του.

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: