RSS

Το 13ο δοκάρι ανέβηκε, οι σκαλωσιές θα κατεβούν

02 Nov
  • Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Σαν χάρτινη μακέτα σε γκρίζο φόντο φαίνεται η Αθήνα από τη στέγη των Προπυλαίων της Ακρόπολης και στο βάθος του ορίζοντα λαμποκοπά από μια δέσμη φωτός η θάλασσα.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου (όρθια δεξιά) εποπτεύει τη μεταφορά του δοκαριού, βάρους 10,5 τόνων

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου (όρθια δεξιά) εποπτεύει τη μεταφορά του δοκαριού, βάρους 10,5 τόνων Τι μας έκανε να ανέβουμε πρωινιάτικα, την Παρασκευή, στη στέγη ενός μνημείου της Ακρόπολης; Οχι πάντως η αναζήτηση ενός απελπισμένου συμβασιούχου, που απειλεί να πέσει στο κενό, αλλά μια είδηση που περιμέναμε από χρόνια. Τέλειωσαν τα αναστηλωτικά έργα στα Προπύλαια, στη μνημειώδη είσοδο του βράχου, και πήγαμε για να δούμε τον επίλογο των πολύχρονων αυτών επεμβάσεων. Γράφτηκε με την τοποθέτηση του τελευταίου μαρμάρινου δοκαριού στην κεντρική στέγη των Προπυλαίων.

Για ένα τέταρτο της ώρας (από τις 10 έως 10.15 π.μ.), όσο διήρκεσε η μεταφορά του τεράστιου αυτού αρχιτεκτονικού μέλους (μήκους 6,50 μ. και βάρους 10,5 τόνων), συνωστίζονταν από κάτω εκατοντάδες τουρίστες. Παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα το ογκώδες μάρμαρο καθώς υψωνόταν και τραμπαλιζόταν σε ύψος 13 μ. από το έδαφος. Οταν το είδαν να «προσγειώνεται» στη θέση του, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Οι άνθρωποι, που δούλεψαν τόσα χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μαίρη Ιωαννίδου και ο αρχιτέκτων μελετητής του μνημείου Τάσος Τανούλας ήταν βαθιά συγκινημένοι και υπερήφανοι. Από το 2002, που άρχισε το ξήλωμα της ανωδομής του κεντρικού κτηρίου, κατέβασαν 192 αρχιτεκτονικά μέλη με σκουριασμένα σίδερα της αναστήλωσης Μπαλάνου (1909-1917) και ανέβασαν 335 μέλη – κατέβασαν 6 δοκάρια και ανέβασαν 13, κατέβασαν 46 φατνώματα και ανέβασαν 72. Αξιοποίησαν το αρχαίο υλικό που είχε κατεβεί παλαιότερα (1990-1993) αλλά και διάσπαρτα κομμάτια από τις καταστροφές που υπέστη το μνημείο, ιδίως από την έκρηξη του 1640 της πυρίτιδας που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι στο κεντρικό κτήριο και μιας μεταγενέστερης.

Τώρα, τα Προπύλαια είναι το μοναδικό μνημείο της Ακρόπολης που είναι στεγασμένο στο σημείο της κεντρικής διάβασης των επισκεπτών. Ως τα Χριστούγεννα υπολογίζεται να έχει απαλλαγεί πλήρως από τις σκαλωσιές. Στα εφτά χρόνια της επέμβασης έγινε διπλάσια δουλειά από εκείνη που είχε γίνει με πολλές διακοπές από το 1990- έως 2001. Το κόστος της ήταν σχεδόν ίσο με το κόστος αναστήλωσης ενός διατηρητέου νεοκλασικού, ήτοι 6,5 εκατ. ευρώ.

Τα Προπύλαια προκαλούσαν τον θαυμασμό από το 437 π.Χ., που άρχισαν να κτίζονται σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή, μέχρι τα νεότερα χρόνια. Υπάρχουν περιγραφές περιηγητών (2ου-17ου αιώνα) που αναφέρονται στο κάλλος των μαρμάρινων οροφών, στις φατνωματικές πλάκες τους με τον έγχρωμο γραπτό διάκοσμο, αλλά και στη χρήση ιωνικών κιόνων στο εσωτερικό ενός κατά βάση δωρικού κτηρίου που αποτελείται από τρία μέρη: το κεντρικό με τη διάβαση και δύο πτέρυγες, τη νότια και τη βόρεια (λεγόμενη Πινακοθήκη, γιατί ο Παυσανίας είδε πίνακες σημαντικών ζωγράφων, ενώ στην κλασική εποχή χρησίμευε ως τελετουργικό εστιατόριο).

Τα Χριστούγεννα θα έχει ολοκληρωθεί και η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα (βρίσκεται στην τελική ευθεία, ανεβαίνουν τώρα τα γείσα) και θα αρχίσει η επέμβαση στη δυτική. Επειδή όμως η πλευρά αυτή είναι ουσιαστικά η πρόσοψη του ναού από τα Προπύλαια, εξετάζεται πού πρέπει να τοποθετηθεί ο γερανός ώστε να προκαλεί τη μικρότερη όχληση στο μνημείο, αλλά και στα υποκείμενα αρχαία, όπως είναι το διερχόμενο από εκεί μυκηναϊκό τείχος (σώζεται θαμμένο στις αρχαίες επιχώσεις).

Είναι πλέον σαφές ότι τα έργα της Ακρόπολης, που ξεκίνησαν με πολλά προβλήματα πριν από 30 χρόνια και κόστισαν στο φόρτε τους (2000-2009) 32,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή ελάχιστα, τώρα που οδεύουν προς το τέλος δεν πρέπει να στερηθούν τους αναγκαίους πόρους για την ολοκλήρωσή τους. Πάντως, χρήμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Τα κονδύλια από τα υπόλοιπα του Γ’ ΚΠΣ τέλειωσαν και το ΕΣΠΑ δεν φάνηκε ακόμα. Εν τω μεταξύ, έφυγαν οριστικά, εξαιτίας των Π.Δ. Παυλόπουλου, 20 πολύτιμοι λόγω εξειδίκευσης συμβασιούχοι. *

  • Εργα Ακρόπολης 2001-2009

* Κόστος: 32,3 εκατ. ευρώ

* Κατέβηκαν: 1.000 μέλη

* Αναστηλώθηκαν: 1.102 μέλη

* Βάρος: 2.500 τόνοι

* Συγκολλήσεις αρχαίων θραυσμάτων: 1.200

* Συμπληρώματα από νέο μάρμαρο: 1.200

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 2, 2009 in Ακρόπολη

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: