RSS

ΥΠΠΟ: «Συμπάθεια» και «θα»… στους συμβασιούχους

05 Nov

Με …«θα» «μπούκωσε» ο υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, τους συμβασιούχους εργαζόμενους στον πολιτισμό σε χτεσινή συνάντηση με τα σωματεία τους, στην οποία ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ «σύρθηκε» μετά την πίεση των τελευταίων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Κατά τη συνάντηση – αυτή τη φορά έγινε εντός του υπουργείου, ενώ μέχρι τώρα ο υπουργός «συνδιαλεγόταν»… στην πύλη – οι έκτακτοι αρχαιολόγοι και άλλοι συμβασιούχοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

Ο υπουργός δε δεσμεύθηκε για κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα των εργαζομένων, ούτε για το άμεσο ζήτημα των συνεχιζόμενων απολύσεων και της μη καταβολής δεδουλευμένων. Αντίθετα, αυτό που προέκυψε στη συνάντηση είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εργασιακό «μεσαίωνα» στον πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), για το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων που δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα και δεν εντάσσονται στην «τροπολογία Σαμαρά» (σ.σ. πρόκειται για την «ντρίμπλα» που έκανε την περασμένη άνοιξη η τότε ηγεσία του ΥΠΠΟ, δίνοντας τη «δυνατότητα» συνέχισης της «έκτακτης» εργασίας για ακόμη ένα χρόνο και μετά …πάλι ανεργία) έκανε λόγο για «προσπάθεια» …νομοθετικής ρύθμισης!

Για το ζήτημα του 24μηνου περιορισμού του «ΠΔ Παυλόπουλου» που έχει αποδεκατίσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο υπουργός επανέλαβε τα περί «απαράδεκτου» καθεστώτος, για να καταλήξει ότι …«έχει μια λύση κατά νου» που θα την «εξετάσει» μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα! Προς το παρόν επανέλαβε τα περί «λύσης – γέφυρας», δηλαδή τη συνέχιση της εργασίας σε έργα που «τρέχουν».

Για την κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων είπε ότι «θα» γίνει «αξιοκρατικά και όχι τυπολατρικά», μέσω ΑΣΕΠ. Τι θα γίνει όμως με τους χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται επί χρόνια και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για την κάλυψη των πραγματικών κενών – που είναι πολλαπλάσια των οργανικών θέσεων – δεν είπε τίποτα.

Κατά τ’ άλλα έριξε το «μπαλάκι» στα άλλα «εμπλεκόμενα» υπουργεία, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και τον υπουργό Εσωτερικών την επόμενη βδομάδα.

Ο ΣΕΚΑ εκτιμά ότι «πέρα από την υπόσχεση για τακτική επικοινωνία με εκπροσώπους των σωματείων, ως τώρα εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις και καλή διάθεση. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Είμαστε σε αδιέξοδο και ζητούμε άμεσες λύσεις στα προβλήματά μας στην πράξη. Ο αγώνας συνεχίζεται αύριο (σ.σ.) στη συγκέντρωση του ΣΕΚΑ, στις 11.00 στην πλ. Ομονοίας, με κύριο αίτημα την κάλυψη των οργανικών κενών με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τέρμα στην ομηρία των εκτάκτων αρχαιολόγων».

Η …«εκδοχή» του ΥΠΠΟ-Τ για τη χτεσινή συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, είναι ότι «ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα χρονίζοντα προβλήματα των συμβασιούχων και επεσήμανε πως πρόκειται για θέματα που εξετάζει συνολικά η κυβέρνηση, με στόχο να δοθεί μόνιμη, δίκαιη και οριστική λύση. Μια λύση που να συνάδει με τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση».

Βέβαια, οι εργαζόμενοι δεν πήγαν χτες να …«ενημερώσουν», αλλά να διεκδικήσουν λύσεις. Και αυτό θα γίνει με ενιαίο αγώνα όλων των εργαζομένων προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα που προβάλλει το ταξικό εργατικό κίνημα με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: