RSS

Καλορίζικα!

06 Dec
  • Μουσείο  της  Ακρόπολης

Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες για να υψωθεί, αλλά χαλάλι. Εργο των Τσουμί-Φωτιάδη, κατασκευσμένο με τα πιο σύγχρονα υλικά, αιωρείται πάνω από μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας, “συνομιλεί” απ’ ευθείας με τον Παρθενώνα και, εν αναμονή της επιστροφής των Μαρμάρων, στεγάζει εκατοντάδες γλυπτά του Ιερού Βράχου, πολλά από τα οποία δεν είχαμε δει ποτέ. Ενα μουσείο που τόνωσε την εθνική μας υπερηφάνεια και αναθέρμανε τις σχέσεις μας με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

  • Βόλτα μπροστά στο Ηρώδειο

Μια πέτρινη ραχοκοκαλιά που διατρέχει τα σημαντικότερα μνημεία της κλασικής Αθήνας, με μια κατάφυτη νησίδα στο κέντρο της που λειτουργεί αναζωογονητικά. Μικρή όαση περιπάτου στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου παρόν και παρελθόν, μουσεία και καφενεία, Αθηναίοι και τουρίστες, ζογκλέρ και πλανόδιοι μουσικοί συνυπάρχουν.

  • Εικαστικά στο μετρό

Το μετρό δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο που μετακινούμαστε, αλλά και τον τρόπο που βλέπουμε την σύγχρονη τέχνη, φιλοξενώντας την στους σταθμούς του και την καθημερινότητά μας. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολύτιμες αρχαιότητες, τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Παράλληλα έγινε αναγκαία η ανάπλαση των κεντρικών πλατειών, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία: το Σύνταγμα, η Ομόνοια και τελευταία το Μοναστηράκι.

  • Αρχιτέκτονες σταρ

Οι αρχιτέκτονες είναι οι νέοι σταρ της δεκαετίας που ανταγωνίζονται να καταπλήξουν με υπερμεγέθη, πρωτοπορικά κτίρια υψηλής τεχνολογίας. Ευτυχώς, δεν μείναμε απ’ έξω. Ο Σαντιάγκο Καλατράβα σχεδίασε το εντυπωσιακό, σαν σκελετό προϊστορικού είδους, στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, ο Μπερνάρ Τσουμί έδωσε την αίσθηση της διαφάνειας στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, ο Ρέντζο Πιάνο υπογράφει τα σχέδια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Πολιτιστικό Πάρκο του Ελληνικού. Πολλοί άλλοι ακόμα όπως η Ζάχα Χαντίντ, ο Ρεμ Κόλχαας, ο Κένγκο Κούμα ήρθαν στην Αθήνα και μίλησαν για το έργο τους έπειτα από πρόσκληση του Μεγάρου Μουσικής.

  • Σαν καινούρια

Σε δύο φάσεις ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, ενώ με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη αναπτύχθηκαν οι συλλογές του με 25.000 θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα. Επειτα από οκτώ χρόνια άνοιξε φέτος τις πύλες της και η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ η ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου του Τσίλερ έδωσε τη λάμψη και το κύρος που ταιριάζει στο ιστορικό θέατρο. Εκσυγχρονισμένο παραδόθηκε στο κοινό και το Παλλάς.

  • Πάμε Terravibe

Δεν υπάρχει πιτσιρικάς που να μην ονειρεύεται μια βραδιά ροκ στη Μαλακάσα. Ουκ ολίγοι γονείς έχουν υποστεί τα 18 χιλιόμετρα διαδρομής και την ταλαιπωρία της επιστροφής. Μια τολμηρή επένδυση της DiDi Music, ένας από τους πιο απολαυστικούς και δημοφιλείς συναυλιακούς χώρους της πόλης.

  • Και δεύτερο Μέγαρο

Εγκαινιάστηκε με δόξα και τιμή το Δεκέμβρη του 2003. Είναι πολυτελές, υπερσύγχρονο κι έχει μέχρι σήμερα φιλοξενήσει από μεγάλες παραγωγές και όπερες μέχρι μπαζάρ δίσκων και βραδιές τζαζ, που μας κράτησαν στους χώρους του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  • Η νέα Ταινιοθήκη

Η φωτιά του ’97 την είχε σχεδόν καταστρέψει. Και να που επιτέλους βρήκε νέα στέγη στην Ιερά Οδό, στον χώρο του παλιού κινηματογράφου «Λαΐς». Το νέο κινηματογραφικό στέκι της πόλης έχει τρία σινεμά, πλήθος βοηθητικών χώρων και κάθε διάθεση να γίνει μια υπερσύγχρονη κιβωτός ταινιών.

  • Το μοντέρνο Μπενάκη

Χαρακτηρίστηκε «Μπομπούρ» της Αθήνας. Οχι άδικα. Το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του αλλά και τους άνετους εκθεσιακούς χώρους 3.000 τ.μ. που φιλοξενούν σύγχρονη τέχνη, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, μόδα. Με αμφιθέατρο όπου οργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις, με πλούσιο πωλητήριο, ευχάριστο καφενείο και διευρυμένο ωράριο, προσελκύει όλες τις ηλικίες.

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Επτά, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009
 
Leave a comment

Posted by on December 6, 2009 in Μέγαρα

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: