RSS

Ανήθικος ο διαμελισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα

09 Dec

Την «ανηθικότητα της διαμέλισης των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε στην ομιλία του από το βήμα της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή ψήφισμα που υιοθετήθηκε από 85 κράτη-μέλη με τίτλο «Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους».

Ο Π. Γερουλάνος μιλά στην Ολομέλεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα από 85 κράτη-μέλη για την επιστροφή των αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Π. Γερουλάνος μιλά στην Ολομέλεια της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα από 85 κράτη-μέλη για την επιστροφή των αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς Ο υπουργός, σε μια χρονική συγκυρία που η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων τίθεται όλο και πιο συχνά, τόνισε ότι «το ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη είναι μια ευκαιρία να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της υφηλίου, διεκδικούν να δουν την επιστροφή κάποιων συγκεκριμένων κομματιών της τέχνης, τα οποία βρίσκονται σε άλλα μουσεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη ευκαιρία να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα, γιατί αφορά ένα μνημείο, τον Παρθενώνα, το οποίο έχει διαμελιστεί και υπάρχει σε διάφορα μουσεία του κόσμου, κυρίως στο Βρετανικό Μουσείο». Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Γερουλάνος, αναφέρθηκε στην ανάγκη «επανένωσης των διασπασμένων συμβόλων» της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνοντας ειδική αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Το να τον διαμελίζουμε είναι ανήθικο, το να κρατάμε τα κομμάτια του μοιρασμένα είναι αντιδεοντολογικό».

Χθες έγιναν γνωστές στη Νέα Υόρκη και κάποιες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επαφών που είχε ο κ. Γερουλάνος με στελέχη του National Geographic στην Ουάσιγκτον. Πιο συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό δίκτυο του National Geographic και ο διευθυντής του, Μάικλ Ρόζεφελντ, ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτισμού για το πώς προσεγγίζουν μια σειρά έξι ωριαίων δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ που ετοιμάζονται και τα οποία θα καλύπτουν μια περίοδο από την αρχαιότητα έως την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η παραγωγή του National Geographic έχει στόχο να συνδέσει, με βάση τις ανασκαφές και τις έρευνες που έχουν γίνει, την περίοδο εκείνη με το παρόν και το πώς συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων σήμερα σε επίπεδο πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, λόγου και τέχνης. Τα ντοκιμαντέρ θα συνοδευθούν με ειδική αρθρογραφία από Αμερικανούς πανεπιστημιακούς του ομώνυμου περιοδικού σε 62 γλώσσες.

Επίσης, ο αρχαιολόγος του National Geographic, Φρέντερικ Χίνμπεργκ, συζήτησε με τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια περιοδεύουσα έκθεση σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ το 2013 με γνωστά εκθέματα (μάσκα Αγαμέμνονα, θησαυροί της Βεργίνας κ.ά.), κάτι που άφησε ανοιχτό ο κ. Γερουλάνος, αναφέροντας ότι η προετοιμασία μιας τέτοιας έκθεσης θα πρέπει να γίνει κατόπιν συμβουλών και εισηγήσεων Ελλήνων αρχαιολόγων.

Στις συζητήσεις με το National Geographic, ο κ. Γερουλάνος με τη σειρά του έθεσε την ανάγκη να γίνει, ως συνέχεια του αφιερώματος για την αρχαία Ελλάδα, και ένα αφιέρωμα για το Βυζάντιο, το οποίο όμως θα έχει μια ελληνοκεντρική διάσταση ώστε να αποφευχθούν ιστορικές παρερμηνείες που κατά καιρούς έχουν επιχειρηθεί από την Τουρκία.

Ο υπουργός Πολιτισμού θα εγκαινίαζε αργά χθες το βράδυ στο Μανχάταν την έκθεση «Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο-Η Τέχνη της εικόνας στην Ενετική Κρήτη» του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Επίσης, ο υπουργός, πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, επρόκειτο να έχει συνάντηση με τους «Φίλους του Μουσείου της Ακρόπολης», μια ομάδα που αριθμεί πάνω από 1.500 μέλη, ενώ θα παραχωρούσε συνέντευξη στο πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας «New York Times».*

  • Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: