RSS

«Ιερό δικαίωμα»

10 Dec

  • Υιοθετήθηκε ψήφισμα από τον ΟΗΕ για την επιστροφή και την αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους
  • Από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, ζήτησε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν συναντήθηκαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν συναντήθηκαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Αυτήν την ιδιαίτερη ευκαιρία είχε η χώρα μας ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Ο κ. Γερουλάνος μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα) στην ολομέλεια της 64ης γενικής συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο συζήτησης για την επιστροφή και αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.

Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος είχε υποβληθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, στις 16 Νοεμβρίου. Ετυχε αποδοχής από άλλα 85 κράτη – μέλη και υιοθετήθηκε συναινετικά, χωρίς ψηφοφορία.

«Στον Παρθενώνα αρκετοί πολιτισμοί, αν όχι ο κόσμος στο σύνολό του, αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ανθρωπισμού», τόνισε ο κ. Γερουλάνος. Εκανε σαφές πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί «με άλλα μουσεία, ώστε να βρούμε τρόπους για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές τους συλλογές».

Δηλαδή, εκδήλωσε πρόθεση της ελληνικής πλευράς για ανταλλαγή αρχαιοτήτων σε περιοδική βάση, με τη μορφή περιοδικών εκθέσεων (ή και μακροχρόνιων δανεισμών – αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί σε δεύτερο βήμα).

Ταυτοχρόνως, δηλώνει εμμέσως ότι είναι πιθανό να διεκδικήσουμε παρθενώνεια γλυπτά και από άλλα μουσεία. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατά την ομιλία του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η ακεραιότητα ενός μνημείου, ενός αριστουργήματος, ενός έργου τέχνης θα πρέπει να θεωρείται δικαίωμα τόσο ιερό όσο οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα υπερασπίζεται αυτός εδώ ο Οργανισμός, διότι η ακεραιότητα ενός παγκόσμιου συμβόλου πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική όσο και η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά».

Είχε επίσης συνάντηση με το Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση σημείωσε πως έγινε μια συζήτηση σε βάθος και προανήγγειλε συνεργασία σε διάφορα θέματα, στην οποία ο ίδιος, όπως είπε, προσβλέπει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στο χώρο της Αρχιεπισκοπής και τόνισε ότι: «Εχω έναν ιδιαίτερο λόγο να ευχαριστώ τον υπουργό γιατί έχει ένα μεγάλο όνομα, το όνομα Γερουλάνος, και συμβαίνει να έχω μνήμες και ακόμα και με τον προπάππο του, τον κορυφαίο Ελληνα γιατρό στον 20ό αιώνα, και επομένως είχα έναν πρόσθετο λόγο να χαρώ τη σημερινή επίσκεψη.

Επιπλέον, είχε ιδιαίτερο λόγο το ότι η επίσκεψη γίνεται από έναν υπουργό που ασχολείται με θέματα πολιτισμού και θέματα και αθλητισμού και τουρισμού, τα οποία είναι πάρα πολύ ζωτικά θέματα για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων αυτών και είχα τη δυνατότητα και εγώ προσωπικά να δω τι μπορεί να γίνει από πλευράς και δικής μας εδώ συμβολής αλλά και γενικότερα, ώστε να αυξηθεί ο σωστός και καρποφόρος τουρισμός για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα μας είναι ένας τόπος ο οποίος είναι ένας κορυφαίος για επίσκεψη, θα πω για προσκύνημα από όλον τον κόσμο».

Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 10/12/2009

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: