RSS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Απροκάλυπτος εμπαιγμός!

13 Jan

Κλαυσίγελο προκαλεί η λειτουργία των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Η προχτεσινή απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού (ΥΠΠΟ-Τ) να ανακαλέσει την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού για λόγους… «διαφάνειας» και «αξιοκρατίας» – λες και το απάνθρωπο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας δεν αποτελεί διαρκές έγκλημα – έχει «παραλύσει», όπως το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται, τη δραστηριότητά του.

Το ΥΠΠΟ-Τ στην ανακοίνωσή του για την ανάκληση των προκηρύξεων, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «(…) ήδη το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών έχει κλείσει και καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξουν κάποιες αίθουσες με μεταφορά προσωπικού, έχει κλείσει μεγάλο μέρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, έκλεισε ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη και για να ανοίξει θα κλείσει λόγω μεταφοράς προσωπικού μεγάλο μέρος (2/3 των αιθουσών) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν παραλύσει όλες οι υπηρεσίες και ιδίως οι περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων, (οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες), και να παραλύσει σχεδόν η δραστηριότητα του Υπουργείου σ’ ό,τι αφορά το αντικείμενο των Αρχαιολογικών Εργων και των Αναστηλώσεων, αν δεν γίνονταν άμεσα προσλήψεις που θα επέτρεπαν την αντικατάσταση όσων εργαζομένων έληξαν οι συμβάσεις τους».

Μέχρι να… επαναπροκηρυχθούν ως «ηθικώς» και «τυπικώς» σωστές οι θέσεις, το ΥΠΠΟ-Τ «λύνει» το πρόβλημα ως εξής: Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, χτες άνοιξε το μουσείο του Λευκού Πύργου (Θεσσαλονίκη), με προσωπικό που «μετακινήθηκε» από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης, με αποτέλεσμα το τελευταίο να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του κλειστό.

Μάλιστα, το υπουργείο προβάλλει και ένα «περίεργο» επιχείρημα (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Κρίθηκε προσφορότερο να ανοίξει στο σύνολο του ο Λευκός Πύργος λόγω της υψηλής επισκεψιμότητάς του. Οι αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού που θα παραμείνουν ανοιχτές, προσφέρουν στους επισκέπτες αντιπροσωπευτική εικόνα του βυζαντινού πολιτισμού»! Με αυτό το σκεπτικό, μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι μέχρι σήμερα εφαρμοσμένες μουσειακές μελέτες, διότι ίσως… να «περιττεύει» κάτι..!

Ανάλογης «λογικής» είναι και το επιχείρημα για τη γιγάντωση της εργασιακής ομηρίας στο ΥΠΠΟ-Τ (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «(…) Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα, κυρίως, των παραλείψεων στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (υπάρχουν σήμερα 4.200 περίπου κενές οργανικές θέσεις στο τέως ΥΠΠΟ), αλλά και της φύσεως των αναγκών του Υπουργείου και θα λυθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, μόνο με την πρόσληψη σταδιακά μόνιμου προσωπικού, όπως είναι και η πρόθεση της Κυβέρνησης, λαμβανομένου υπόψη και του δυσμενούς δημοσιονομικού πλαισίου» της χώρας! Δηλαδή, το γεγονός ότι το υπουργείο λειτουργεί, κυρίως, με συμβασιούχους, δεν οφείλεται στη συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά στην… «παράλειψη» εφαρμογής μόνιμης και σταθερής δουλειάς!

Σημειώνουμε, ότι οι 2.500 θέσεις που ανακλήθηκαν είναι το μισό, σχεδόν, των συμβασιούχων που απολύθηκαν μέχρι 31/12/2009, που το ίδιο το υπουργείο τους υπολογίζει στις 4.000…

Τέλος, σύμφωνα με σχετικό κατάλογο του υπουργείου, σήμερα είναι κλειστά (εντελώς ή μερικώς) λόγω έλλειψης προσωπικού 23 μουσεία και 22 αρχαιολογικοί χώροι!!!

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: