RSS

Ερέτρια, γνωριμία με την αρχαία πόλη

22 Jan
 • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα παρουσιαστούν περίπου 434 αντικείμενα από διάφορα μουσεία της χώρας
 • Tης Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/01/2010
 • ΕΚΘΕΣΗ. Στην αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις–κράτη. Με αποικίες από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και πολιτισμό από την Προϊστορική Εποχή. Η Ερέτρια ήταν σπουδαία ναυτική δύναμη από τον 8ο αι. π.Χ. και με καλές εμπορικές σχέσεις με όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.
 • Αυτή την πόλη και τα επιτεύγματά της, θέλει να μας γνωρίσει καλύτερα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει άλλωστε τα εντυπωσιακότερα αντικείμενα στις αίθουσές του, με την έκθεση «Ερέτρια. Ματιές σε μια αρχαία πόλη. Ελβετοί Αρχαιολόγοι στην Ελλάδα».
 • Θα τη δούμε την άνοιξη στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων όπου θα παραμείνει ανοιχτή ώς το τέλος Αυγούστου και από τον Οκτώβριο σειρά έχουν οι Ελβετοί. Το Antikenmuseum της Βασιλείας θα προβάλει κι αυτό τον ρόλο της Ερέτριας στην αρχαιότητα και παράλληλα θα δείξει το έργο της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής η οποία μελετά από το 1964 τα κατάλοιπα στην Εύβοια.
 • Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστούν περίπου 434 αντικείμενα από τα αρχαιολογικά μουσεία της Ερέτριας, της Χαλκίδας, Σάμου, Ολυμπίας, το Νομισματικό Μουσείο και, βέβαια, από το Εθνικό Αρχαιολογικό που διαθέτει 40 αντικείμενα. Θα ταξιδέψουν επίσης και 10 έργα από εφορείες αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης. Αλλωστε, η Ερέτρια ίδρυσε αποικίες και στη Χαλκιδική. Τη Μένδη και τη Δίκαια που ταυτίζεται με την σημερινή Καλλικράτεια. Εχει ενδιαφέρον όμως ότι θα μας έρθει και μια εντυπωσιακή αμαζόνα (αετωματικό γλυπτό) από το Καπιτώλιο.
 • Στόχος του μουσείου, όπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής του, Νίκος Καλτσάς, είναι να παρουσιάσει τη δημόσια και ιδιωτική ζωή στην αρχαία πόλη, την αποικιστική πολιτική της, τις σχέσεις της με τον έξω κόσμο. Αλλά και όσα καθιέρωσε. Οπως το «ευβοϊκό αλφάβητο», από τα πρώτα της ελληνικής γραφής.
 • Η έκθεση αρχίζει με υλικό από το Λευκαντί το οποίο βρίσκεται κοντά στη Χαλκίδα και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία της περιοχής αποτελώντας σημαντικό κέντρο διεξαγωγής του εμπορίου από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και τη Φοινίκη ώς τη Μαύρη Θάλασσα. Θα τονιστεί επίσης η συμμετοχή της Ερέτριας στην εκστρατεία των Αχαιών, όπως γνωρίζουμε από την αναφορά της στο «Νηών κατάλογο» του Ομήρου.
 • Η «κωπηλάτις πόλις» των αρχαίων (το όνομά της προέρχεται από το ρήμα ερέττω, δηλαδή κωπηλατώ) και η σημασία της θα φανεί μέσα από τις αναφορές στη ζωή των κατοίκων, την αγορά, το Γυμνάσιο, το ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα κ.ά.
 • Η Ερέτρια συμμετείχε ενεργά στον Α΄ αποικισμό των Ελλήνων, ιδρύοντας αποικίες στον Βορρά (Παντικάπαιον και Φαναγόρεια στην Κριμαία), τη Δύση (ίδρυση των Πιθηκουσών στην Ιταλία και εποικισμός της Κέρκυρας), τη Χαλκιδική, είχε επαφές με την Κύπρο και εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.
 • Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα θεωρείται η ερυθρόμορφη και μελανόμορφη κεραμική, τα γεωμετρικά αγγεία από το Λευκαντί που είναι ο πρώτος οικισμός πριν από την ίδρυση της Ερέτριας, ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Δαφνηφόρου όπως η σημαντική κεφαλή της Αθηνάς, τα όμορφα χρυσά κοσμήματα κ.ά. Στο Antikenmuseum της Βασιλείας θα παρουσιαστούν 424 έργα και δύο εκμαγεία.
 • Εξάλλου, το ΚΑΣ προχθές έδωσε την άδεια και για την εξαγωγή 18 έργων από πέντε δημόσια μουσεία για την παρουσίασή τους στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον από τις 7 Φεβρουαρίου ώς τις 30 Ιουνίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχιτεκτονική ως εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη Βυζαντινή τέχνη».
 
Leave a comment

Posted by on January 22, 2010 in Ερέτρια

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: