RSS

Πολιτισμός με σφαλιστές πόρτες;

02 Feb

Οι μετανάστες, λοιπόν, «βλάπτουν την Ελλάδα» και στον πολιτισμό. Σε έρευνα της Public Issue (δημοσιεύτηκε στην «Κ» την Κυριακή), το 57% πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της μετανάστευσης δεν είναι ορατές μόνο στην οικονομία ή στην αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και στον πολιτισμό! Η νεφελώδης και εξαιρετικά ευρύχωρη (μήπως και εύχαρις) αυτή έννοια αποκτά αίφνης έναν σκοτεινό και απειλητικό χαρακτήρα. Από τη μια, υποθέτουμε, οι «αξίες και παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα» κινδυνεύουν να χάσουν την καθαρότητα και τον αμιγή ελληνικό χαρακτήρα τους. Να αναμειχθούν με «ξενόφερτα» στοιχεία, να εκπροσωπούν και άλλους κόσμους, να συντονιστούν με αλλότριους ρυθμούς, να επηρεαστούν από ανεξέλεγκτες ιστορίες.

Οπως είπε και από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, «θα μαυρίσει ο τόπος, θα γεμίσουμε παραρτήματα της Αλ Κάιντα», τα οποία, ως γνωστόν, δεν φημίζονται για τις φιλότεχνες προθέσεις τους.

Προφανώς, όταν ο Σεβασμιώτατος εξέφραζε το φόβο του για τη «μαυρίλα», δεν περιέγραφε ρασοφόρους εξωμότες. Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος, στην προσωπική του λίστα, έχει χρώμα και προέλευση.

Να είναι άραγε καλλιτεχνικές οι ενστάσεις του; Να βρίσκει τη μουσική τους πολύ «σωματική», το θέατρο ή τη λογοτεχνία τους «επαναστατική»; Το μήνυμα που απηύθυνε στο εκκλησίασμα είχε πάντως μια εμπόλεμη χροιά: «Φυλάξτε την πατρίδα μας, φυλάξτε την Ελλάδα μας, φυλάξτε την ιστορία και το γένος μας».

Ας κλείσουμε πόρτες και παράθυρα, λοιπόν, μήπως δούμε μια άσπρη μέρα. Ας αποκλείσουμε μετανάστες ηθοποιούς και δημιουργούς που έχουν εμπλουτίσει με το ταλέντο τους την ελληνική σκηνή ή οθόνη, γιατί μπορεί να μας «βλάπτουν» και να μην το αντιλαμβανόμαστε. Οι λογοτέχνες θα πρέπει από τώρα και στο εξής να προσκομίζουν στον εκδότη τους και ειδικό πιστοποιητικό ελληνικότητας.

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μήπως θα πρέπει να επανεξετάσει το γεγονός ότι αυτό τον καιρό παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έργο που υπογράφει Βούλγαρος μετανάστης; Και πώς να λησμονήσουμε ότι πριν από τρία χρόνια φιλοξένησε παράσταση με τίτλο «Ενας στους δέκα», που βασιζόταν σε εμπειρίες μεταναστών; Και οι «Εμιγκρέδες» του Μρόζεκ με συντελεστές και ηθοποιούς από την Αλβανία;

Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τις ανοιχτές προθέσεις μας και τα κριτήριά μας; Για να μη στραφούμε στο παρελθόν και κοκκινίσουμε από ντροπή για τις (πνευματικές ευτυχώς) αμαρτίες που έχουμε διαπράξει παρακολουθώντας θεάματα του Πίτερ Μπρουκ ή της Αριάν Μνούσκιν. Ο πρώτος, έχει μια εμμονή σε Αφρικανούς ηθοποιούς και στην αφρικανική κουλτούρα, η δεύτερη, οργάνωσε ολόκληρο θέαμα για να μιλήσει για τα απελπισμένα καραβάνια των προσφύγων και την υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι δυτικές κοινωνίες. Και οι δύο κορυφαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στον οποίο εντάσσονται και δεκάδες άλλοι καλλιτέχνες με παρόμοιες ευαισθησίες.

Ομως, εμείς, εδώ, δηλώνουμε (σε ποσοστό 57% – για να μην ξεχνιόμαστε) ότι τα πολιτιστικά ανακατέματα «βλάπτουν» τη χώρα μας. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα μέτρα μας έστω και αν «ο πολιτισμός είναι ένας ορίζοντας τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε, η βαρβαρότητα ένας πυθμένας από τον οποίο προσπαθούμε να απομακρυνθούμε». Το υποστηρίζει Βουλγαρογάλλος στοχαστής – φιλόσοφος που μάχεται το ρατσισμό, τον εθνοκεντρισμό και αναζητεί έναν καινούργιο ανθρωπισμό.

Από εκείνον, τον Τσβετάν Τοντόροφ, αλιεύσαμε και τη φράση (δάνεια, όχι δική του): «Προφανώς, χωρίς ανθρώπους, κουλτούρα δεν υπάρχει· άλλο τόσο όμως και πιο σημαντικό, χωρίς κουλτούρα, δεν υπάρχουν άνθρωποι».

Εκτός εάν, στη χώρα μας πάντα, το πρόβλημα είναι εννοιολογικό: δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον «πολιτισμό» ενώ συνοψίζουμε χωρίς δυσκολία τον «μετανάστη». Στην πρώτη περίπτωση, απαιτούνται εργαλεία μακρόχρονης εκπαίδευσης. Στη δεύτερη, αρκούν πολιτικές σκοπιμότητες και ΜΜΕ. Δίνουν πλούσιους καρπούς, στο μεγάλο ελληνικό μικροαστικό θερμοκήπιο.

  • Tης Μαριας Κατσουνακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on February 2, 2010 in Κατσουνάκη Μαρία

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: