Ξεχειλίζει καθαρό πόσιμο νεράκι από την αρχαιότητα η πηγή που βρίσκεται στα βόρεια της Ακρόπολης και διαμορφώθηκε επί Κίμωνα (5ος αι. π.Χ.) σε κρήνη. Πρόκειται για τη γνωστή σ’ εμάς Κλεψύδρα, που ονομάστηκε έτσι γιατί οι Αθηναίοι πότε έβλεπαν τα νερά της να ξεχειλίζουν και πότε να χάνονται.
Το πλακόστρωτο δάπεδο της κλασικής εποχής της Κλεψύδρας θα καταχωθεί για να προστατευθεί. Θα φαίνεται το υπόλοιπο μνημείο της κρήνης-πηγής που αναβλύζει 5.500 χρόνια
«Σήμερα, με τα νερά της Κλεψύδρας ποτίζουμε τα φυτά γύρω από το μνημείο, ενώ έχει παρατηρηθεί πως κατακλύζεται από αυτά και η Αρχαία Αγορά», μας έλεγαν προχθές οι αρχαιολόγοι της Α’ Εφορείας Ακρόπολης που παρουσίασαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (1/7/2009) τη μελέτη συντήρησης και κατάχωσης του πλακόστρωτου της αυλής της Κλεψύδρας. Ο λόγος; Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ έχασαν τον σχετικό φάκελο. Και χωρίς φάκελο, πώς να εντάξουν το έργο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ;
Ετσι, τα μέλη του νέου ΚΑΣ (έχει αλλάξει σύνθεση) αγνοούσαν προχθές και την προηγούμενη γνωμοδότηση, που ήταν λίγο διαφορετική. Τότε είχαν εγκρίνει την αποξήλωση και ανάταξη τμήματος του ανατολικού τοίχου, που παρουσιάζει ρωγμές και σπασίματα, όπως και τη συντήρηση του πλακόστρωτου, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Αλλά δεν είχαν συναινέσει με την πρόταση κατάχωσης του πλακόστρωτου για να πάψει να καταστρέφεται. Τώρα συναίνεσαν.
«Οι ασβεστολιθικές πλάκες θρυμματίζονται ακόμη και όταν πάμε να καθαρίσουμε την άνοιξη τα χόρτα», έλεγε προχθές η υπεύθυνη αρχαιολόγος της περιοχής Σοφία Μοσχονησιώτη. Ωστόσο, το προηγούμενο συμβούλιο είχε αρνηθεί την κατάχωση γιατί αφενός «κινδυνεύει με τα χρόνια ο ασβεστόλιθος να γίνει λάσπη», όπως είχαν πει τότε, και γιατί «κανείς δεν θα χρηματοδοτούσε ένα μνημείο για να θαφτεί».
Θυμίζουμε πως η Κλεψύδρα (προσβάσιμη από την οδό Θεωρίας, στην Πλάκα) είναι επισκέψιμη από το 2004. Τη βλέπει το κοινό ακολουθώντας και τον αρχαίο Περίπατο, που αγκαλιάζει τον βράχο περνώντας πάνω από το Ηρώδειο, το θέατρο Διονύσου και μπροστά από τα δημοφιλή στην αρχαιότητα Ιερά, που στεγάζονταν στα σπήλαια της Ακρόπολης.
Η ιστορία της ξεκινάει από την ύστερη νεολιθική περίοδο (3500-3000 π.Χ.), όταν η πηγή λεγόταν Εμπεδώ και από αυτήν ξεδιψούσαν οι πρώτοι κάτοικοι του βράχου της Ακρόπολης. Το τελευταίο ιστορικό γεγονός που συνέβη εκεί σχετίζεται με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Στην αυλή της βρέθηκε δολοφονημένος το 1824 μετά τη σύλληψη και φυλάκισή του στην Ακρόπολη από το πρώην πρωτοπαλίκαρό του Ιωάννη Γκούρα.
- Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010