Για να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος οι παλαιολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου της Θεόπετρας, κοντά στην Καλαμπάκα, έχτισαν ένα τείχος στην είσοδό του. Το τεχνικό αυτό έργο είναι το αρχαιότερο που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο και πιθανότατα παγκοσμίως. Είναι ηλικίας 23.000 ετών, σύμφωνα με τη χρονολόγηση του λιθοσωρού με τη μέθοδο της οπτικής φωταύγειας.
Εικόνα από το σπήλαιο, που ανασκάπτεται εδώ και 25 χρόνια
Το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας ερευνάται συστηματικά τα τελευταία 25 χρόνια από τη δ/ρα Νίνα Κυπαρίσση – Αποστολίκα, προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ηλικία του τείχους, που φαίνεται να κλείνει κατά τα 2/3 την είσοδο του σπηλαίου, «συμπίπτει απόλυτα με την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής και υποδηλώνει ότι το έργο κατασκευάστηκε από τους παλαιολιθικούς οικιστές του σπηλαίου για να προστατευθούν από το τότε δριμύ ψύχος». Η χρονολόγηση πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του κέντρου «Δημόκριτος».
Το σπήλαιο της Θεόπετρας παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή μέχρι τη νεότερη Νεολιθική (περίπου 75.000-3.500 π.Χ.). Εντός αυτού έχουν βρεθεί αποτυπώματα τεσσάρων ανθρωπίνων πελμάτων στη σειρά, πιθανότατα από παιδιά, τα οποία χρονολογούνται στα 46.000 χρόνια. Της ίδιας εποχής είναι οι πυρές που έχουν βρεθεί, ενώ σημαντικές για την περαιτέρω έρευνα θεωρούνται οι ταφές και τα πλούσια νεολιθικά ευρήματα.
-
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 23 Μαρτίου 2010