RSS

«Οποιοι δεν κάνουν δουλειά θα χάνουν την επιχορήγηση»

15 Apr
  • Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
  • Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μειώσεις δαπανών, συγχωνεύσεις οργανισμών, εξορθολογισμός στη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων και νηφάλιος χειρισμός στην υπόθεση διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, «γιατί δεν μπορούμε να σηκώσουμε το θέμα αυτό, τη στιγμή που μας απαξιώνουν και δεν έχουμε αξιοπιστία».

Καλό  είναι να μιλάει πότε πότε. Διότι οι φήμες πάνε κι έρχονται

Καλό είναι να μιλάει πότε πότε. Διότι οι φήμες πάνε κι έρχονται

Σε αυτές τις γραμμές συνοψίζεται η φιλοσοφία που εξέπεμψε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στην πρώτη άτυπη συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους.

«Σφίγγουμε τα ζωνάρια μας», είπε. Δευκρίνισε ότι μειώθηκε ο φετινός προϋπολογισμός κατά 10% και καταβάλλεται προσπάθεια να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και ο προϋπολογισμός της τριετίας 2010-2013. Αναγνώρισε ότι ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ είναι πολύ μικρός, τόνισε πως «επιδιώκουμε, αν δεν μπορεί να είναι αυξανόμενος, τουλάχιστον να παραμένει σταθερός». Σκοπεύει επίσης να προσφέρει με κάποιες παρεμβάσεις έμμεση ενίσχυση του πολιτισμού, όπως με τα κίνητρα για τον κινηματογράφο, που προσπαθεί να περάσει στο φορολογικό νομοσχέδιο.

* Ο εξορθολογισμός των δαπανών που ευαγγελίζεται δεν αποκλείεται να περάσει και από το κλείσιμο οργανισμών ή τη συγχώνευση κάποιων ομοειδών. Για παράδειγμα «το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) που κοστίζει (η λειτουργία του) 1,5 εκατ. ευρώ και μοιράζει (στους επιχορηγούμενους) 4 εκατ. Εγώ δεν πρόκειται να μοιράσω 5 εκατ.», είπε. Αφησε να εννοηθεί ότι θα το «παγώσει» λειτουργικά, «για να πηγαίνουν τα χρήματα στους δημιουργούς».

* «Δεν θα είχα πρόβλημα να σας πω ότι θα γίνουν κλεισίματα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό σε οργανισμούς που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., γιατί θα χάσουμε λεφτά», εξήγησε. Αναφερόταν στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, που διεξήγαγε την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και έκτοτε περιορίστηκε στη λειτουργία πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Σκέφτεται συγχώνευση με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ή έναν νέο οργανισμό, που θα εμπεριέχει και τα δύο. «Την ευελιξία του ΟΠΕΠ και το καλό έργο του ΤΑΠ», είπε χαρακτηριστικά. Τον απασχολεί, πάντως, το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων, που θα αλλάξει δραματικά. Μίλησε «για αξιολόγηση και ορθολογική κατανομή» τους. «Είναι ευκαιρία να δούμε τι κάνει ο καθένας», είπε. Ανέφερε ως παράδειγμα κάποιους υπαλλήλους που προσέλαβε προ επταετίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο ΟΠΑΠ, τους μετέθεσε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και βρίσκονται ακόμη εκεί. «Οι Ολυμπιακοί τελείωσαν, τους λέω. Ναι, αλλά έρχονται οι Μεσογειακοί, μου λένε. Οπως καταλαβαίνετε επικρατεί η απόλυτη τρέλα».

* Οσον αφορά τις περικοπές δαπανών που έχει ζητήσει από τους εποπτευόμενους οργανισμούς, κρατικές σκηνές, Φεστιβάλ Αθηνών κ.λπ., είπε: «Ολοι πρέπει να κάνουν περικοπές. Κι αν κάπου γίνεται δουλειά, θα πάρουμε χρήματα από εκεί που δεν γίνεται και θα τους τα δώσουμε». Ως καλό παράδειγμα μείωσης προϋπολογισμού ανέφερε τον Γιώργο Λούκο, που έκανε «εξαιρετικό πρόγραμμα στο Φεστιβάλ με λιγότερα χρήματα».

* Οσο για τη φήμη που κυκλοφορούσε χθες, ότι ο Γιάννης Χουβαρδάς δεν συνεχίζει στο Εθνικό λόγω των περικοπών, ο κ. Γερουλάνος τη διέψευσε και τόνισε ότι στην προχθεσινή τους συνάντηση υπήρξε σε μεγάλο βαθμό «ταύτιση απόψεων». Εκκρεμεί βεβαίως ο προϋπολογισμός του Εθνικού. «Δυστυχώς δεν έχω το περιθώριο να κλείνω το μάτι στους επικεφαλής των κρατικών οργανισμών -όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν- και να τους λέω, προχώρα κι εγώ θα βρω τα λεφτά. Γιατί αυτό ακριβώς ήταν η καταδίκη της Λυρικής».

Σχετικά με τον κ. Χουβαρδά είπε με νόημα: «Είναι θέμα τυπικό η συνέχιση της θητείας του, αλλά αν αναλάβει θα πρέπει να ξέρει πως ανέλαβε κάτω από νέα πολιτική ηγεσία».

* Για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων με θερινό ωράριο είπε πως προγραμματίζεται, αλλά συνέδεσε το κόστος λειτουργίας τους με την ανταποδοτικότητα. Παράδειγμα, το Μουσείο Ρόδου: «Χρειάζεται διπλοβάρδια αρχαιοφυλάκων, αλλά τα έσοδά του δεν επαρκούν ούτε για μονή. Φτιάχνουμε ωραία μουσεία, αναστηλώνουμε μνημεία και μετά τα αφήνουμε», είπε.

* Για τη Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας παραδέχθηκε ότι «υπολειτουργεί», ότι «δεν έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε έγκαιρα», αλλά «έχουμε ακόμη χρόνο για να προλάβουμε» την εκποίηση αρχαίων αντικειμένων της συλλογής Σάιμς στο Λονδίνο.

* Τέλος, για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα συνέστησε νηφάλια συμπεριφορά. «Τους κλείσαμε το στόμα με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, να μη μας πούνε τώρα ότι δεν έχουμε χρήματα να τα συντηρήσουμε. Οταν θα έρθει η ώρα, θα αυξήσουμε τη θέρμανση μέσα στο δωμάτιο», είπε, δείχνοντας ως καταλληλότερη στιγμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 του Λονδίνου. *

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: