RSS

Οι αρχαιολόγοι σώζουν τον θεό της Επιδαύρου

17 Jun

  • Η Επίδαυρος δεν είναι μόνο οι παραστάσεις στο θέατρο. Είναι και ένας υπέροχος αρχαιολογικός χώρος με τον ναό του Ασκληπιού και τις εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου του.

Σχεδιαστική αναπαράσταση της Θόλου, όπου εγκαταβιούσε ο Ασκληπιός Σχεδιαστική αναπαράσταση της Θόλου, όπου εγκαταβιούσε ο Ασκληπιός

Στο χώρο αυτό, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αναγνωρίσιμα πολλά από τα 70 μνημεία του -με γενναίες χρηματοδοτήσεις από το Γ’ ΚΠΣ- οι επεμβάσεις θα συνεχιστούν για να έχουν ολοκληρωθεί ώς το 2015. Το χρονοδιάγραμμα ορίζει η διάρκεια του ΕΣΠΑ από το οποίο διεκδικεί η Επίδαυρος (αρχαιολογικός χώρος και δύο θέατρα) 3 εκατ. ευρώ.

Οι καινούργιες μελέτες που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο περιλαμβάνουν επεμβάσεις στο ναό του Ασκληπιού (σώζεται σε κάτοψη), στη Θόλο (τη μυστική υπόγεια κατοικία του θεού) και στο στάδιο που κατασκευάστηκε για την έναρξη τέλεσης γυμνικών αγώνων, που γίνονταν ανά διετία στις θρησκευτικές εορτές προς τιμήν του Ασκληπιού.

Η εικόνα που έχουμε για τα μνημεία της Επιδαύρου θα βελτιωθεί κατά πολύ, υπόσχεται ο καθηγητής Βασίλειος Λαμπρινουδάκης. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου έχει συντονίσει για πολλά χρόνια τα έργα. Σύντομα θα δούμε σε καλύτερη κατάσταση τις βόρειες κερκίδες του σταδίου (οι απέναντι νότιες έχουν αναστηλωθεί) που σήμερα παρουσιάζουν εικόνα μεγάλης ακαταστασίας. «Η επιφανειακή ροή των νερών της βροχής και η παγοπληξία τον χειμώνα διαβρώνουν τις υποδομές των κερκίδων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διολισθήσεις και τοπικές καθιζήσεις», μας είπε.

Τα παρατοποθετημένα λίθινα εδώλια, που βλέπουμε σήμερα, τοποθετήθηκαν στο χωμάτινο στάδιο κατά την περίοδο ακμής του Ιερού του Ασκληπιού (μεταξύ 4ου-2ου αι. π.Χ.). Προηγουμένως οι θεατές παρακολουθούσαν τα αγωνίσματα όρθιοι ή καθισμένοι κάτω, στα πρανή του σταδίου. Οι πρώτες σειρές εδωλίων είναι ενεπίγραφες και αποτελούν αναθήματα πιστών.

Ανάγκη θεραπείας χρειάζεται και η υπόγεια θολωτή δίοδος από την οποία περνούσαν οι αθλητές στον αγωνιστικό χώρο από την παλαίστρα. Διατηρείται σε κακή κατάσταση λόγω της υγρασίας από τα όμβρια και τον πάγο. Η μελέτη προβλέπει την αποκατάσταση της βόρειας και νότιας απόληξής της και των αναλημμάτων της.

Το στάδιο μόνο σε μαθητικές παραστάσεις έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια γιατί παραμένει εντός του μια μεγάλη γερανογέφυρα. Ωστόσο, προσφέρεται για μουσικούς-ποιητικούς αγώνες, αλλά και αγώνες δρόμου καθώς σώζει τα λίθινα στοιχεία που ορίζουν την Αφεση, τις ενδιάμεσες διαδρομές και το τέρμα.

Στη γειτονική Θόλο ή Θυμέλη, όπου υποτίθεται ότι εγκαταβιούσε στα σκοτεινά υπόγειά της ο θεράπων θεός, απομένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Το κυκλικό οικοδόμημα με τη δωρική και κορινθιακή κιονοστοιχία, γύρω-τριγύρω, που έκανε 40 χρόνια να κατασκευαστεί λόγω οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων τον 4ο αι. π.Χ., υπήρξε λόγω της θέσης του, δίπλα στο Αβατο, σημαντικότατο μνημείο για τη λατρεία του Ασκληπιού. Μέχρι προ ολίγων ετών, βλέπαμε κάποιους λίθους σε κυκλική διάταξη. Τώρα έχει αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η τρίτη του διάσταση με αρκετή χρήση νέου υλικού, είναι αλήθεια.

Το συνολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μερική αποκατάσταση της ανωδομής του ναού, της δωρικής και κορινθιακής κιονοστοιχίας του, του σηκού και του δαπέδου του. «Ετσι ο επισκέπτης θα αισθάνεται την υπόγεια διάσταση που είχε το μνημείο εσωτερικά», υπόσχεται ο κ. Λαμπρινουδάκης.

Οσο για τον ναό του Ασκληπιού, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δούμε την τρίτη του διάσταση. Σώζονται μεν κάποια κομμάτια από τον θριγκό (στο μουσείο), αλλά τίποτα από τα ενδιάμεσα μέρη. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τοποθετηθεί ο πρώτος αναβαθμός της κρηπίδας, για να είναι καθαρό το περίγραμμά του. Τις σχετικές μελέτες υπογράφουν οι αρχιτέκτονες: Ε. Μαστέλλος, Ιωάννης Μαυρομματίδης και Γιούλη Αναστασιάδου. * [Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: