RSS

Ιταλικά μουσεία δείχνουν τον δρόμο

09 Sep
  • Υποδειγματικό το ωράριο στο Κολοσσαίο

Νυχτερινές επισκέψεις και άνετη περιήγηση σε θρυλικούς αρχαιολογικούς τόπους της Ρώμης, περιλαμβανομένου του Κολοσσαίου -όπου έως τώρα η πρόσβαση ήταν δύσκολη- εξασφαλίζουν οι τουρίστες χάρη σε νέα πρωτοβουλία των ιταλικών αρχών. Την ώρα που τα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα λειτουργούν μετ’ εμποδίων με περιορισμένο ωράριο επισκέψεων, η Ρώμη προσφέρει ευρύ πακέτο ξεναγήσεων και ανοίγει τμήματα του Κολοσσαίου που δεν είχαν εκτεθεί έως τώρα.

The New York Times

Το να εξασφαλίσεις πρόσβαση στους αρχαιολογικούς τόπους της Ρώμης δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο. Στο έλεος καταρρεύσεων και φτωχών προϋπολογισμών εδώ και πολύ καιρό, οι ιστορικοί τόποι είναι συχνά κλειστοί στο κοινό – ακόμη και μέρη που αποκαταστάθηκαν πρόσφατα με μεγάλο κόστος. Φέτος το φθινόπωρο, ωστόσο, πολλά τμήματα των αρχαιοτήτων αποκαλύπτονται εκ νέου, καθώς παρατείνονται οι ώρες των επισκέψεων και σφραγισμένες περιοχές ανοίγουν ξανά για το κοινό.

H πρωτοβουλία αφορά μερικούς από τους πιο θρυλικούς αρχαιολογικούς τόπους της Ρώμης, περιλαμβανομένου του Κολοσσαίου. Το μνημείο θα είναι ανοιχτό τις νύχτες του Σαββάτου έως τα μεσάνυχτα, μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου. Στη διάρκεια των πέντε ωρών που ακολουθούν τη λήξη του κανονικού ωραρίου, αρχαιολόγοι θα ηγούνται ομάδων έως και 40 ατόμων στο πλαίσιο ξεναγήσεων, που καταλήγουν στην Gladiatores -μια εκθαμβωτική έκθεση αρχαίων όπλων από μπρούντζο και σίδηρο- και κορυφώνονται με μια επίσκεψη στο αναμορφωμένο επίπεδο της αρένας, μια ξύλινη εξέδρα που σπάνια ανοίγει για τους επισκέπτες και προσφέρει θέα κάτω από το δάπεδο του Κολοσσαίου. «Εργαστήκαμε σκληρά για να ανοίξουμε περισσότερους χώρους, να δείξουμε νέες όψεις του οικοδομήματος», δήλωσε η Ροσέλα Ρέα, διευθύντρια του Κολοσσαίου. Το φθινόπωρο, μια περιορισμένη ζώνη του υπόγειου επιπέδου, όπως και το στηθαίο του τρίτου επιπέδου θα ανοίξουν για τους επισκέπτες στη διάρκεια του κανονικού ωραρίου έως ότου ψυχράνει ο καιρός, σύμφωνα με την κ. Ρέα. Το υπόγειο λειτουργούσε ως σκηνή, κάτι σαν τα παρασκήνια ενός θεάτρου, αλλά με λίγες διαφορές. Ηταν ένα σκοτεινό και επικίνδυνο, πλην όμως άψογα οργανωμένο μέρος, όπου άγρια θηρία, μονομάχοι και καταδικασμένοι εγκληματίες περίμεναν να μεταφερθούν στην κυρίως σκηνή μέσα από πόρτες-παγίδες, ράμπες ή ανελκυστήρες. Η κ. Ρέα εγκωμίασε για την πρωτοβουλία τον Ρομπέρτο Κέτσι, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι επίτροπος αρχαιοτήτων στη Ρώμη και την Οστια. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Κέτσι είναι αρχιτέκτονας και όχι πολιτικός καριέρας και έχει αφιερώσει δεκαετίες στη συντήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η επιρροή του είναι αισθητή και σε άλλα μέρη της Ρώμης.

Λίγο πιο πέρα, στη Ρωμαϊκή Αγορά, ο Ναός του Ρωμύλου, ο οποίος συντηρήθηκε πρόσφατα, θα ανοίγει το Σάββατο το πρωί και μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Αυτό το παγανιστικό μνημείο του 4ου αιώνα, που σπάνια είναι ανοιχτό, μεταμορφώθηκε σε εκκλησία αιώνες αφότου χτίστηκε και οι τοίχοι του περιέχουν μεσαιωνικά φρέσκα και διακοσμητικά στοιχεία. Μια άλλη σειρά συντηρημένων τοιχογραφιών θα εκτίθεται στον Οίκο της Λιβίας τα πρωινά του Σαββάτου έως τις 23 Οκτωβρίου. Επαυλη χτισμένη στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας που έγινε αυτοκρατορική κατοικία, ο Οίκος της Λιβίας περιέχει τοιχογραφίες με ζωντανά χρώματα, που εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκαν τον πρώτο αιώνα προ Χριστού.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: