RSS

287 ευρήματα από τα νεολιθικά Βαλκάνια

09 Sep
Μία από τις 87 αρχαιότητες που θα παρουσιαστούν στην παράλληλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Μία από τις 87 αρχαιότητες που θα παρουσιαστούν στην παράλληλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη
  • Εβδομη χιλιετία π.Χ. Ανθρωποι που ζούσαν στη σημερινή Ελλάδα, κατευθύνονται βορειοανατολικά. Μαζί τους φέρνουν σημαντικές γνώσεις, καθώς γνωρίζουν την καλλιέργεια του σιταριού και του κριθαριού αλλά και την εξημέρωση ζώων.

Δεν υπάρχουν αναλύσεις DNA και δεν γνωρίζουμε σε ποια φύλα ανήκαν. Επίσης, δεν είχαν γραφή. Οι επιστήμονες λένε, όμως, πως πήραν μαζί τους ως ανάμνηση της προέλευσής τους κοχύλια του Αιγαίου. Με αυτά στολίζονταν και έκαναν εμπόριο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.

Εδώ είναι Βαλκάνια, κατά το γνωστό τραγούδι, δεν είναι παίξε γέλασε. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές, όπως θα δούμε τον ερχόμενο μήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με μια έκθεση που θα έχει τίτλο «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη 5000-3500 π.Χ.».

Μέχρι τώρα μια έκθεση παρουσίαζε τα επιτεύγματα όσων κατευθύνθηκαν και έζησαν στις παραδουνάβιες περιοχές (Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης παρουσιάστηκαν 200 εκθέματα με τη συμμετοχή 22 μουσείων από τις τρεις χώρες. Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αποφάσισε να προεκτείνει το σκεπτικό. Ετσι η έκθεση στην Αθήνα θα συνοδεύεται με άλλη, η οποία θα έχει αποκλειστικά ελληνικά αντικείμενα. Αυτά που δείχνουν τις ομοιότητες ή τις διαφορές μας.

Ογδόντα επτά αρχαιότητες από ελληνικά κρατικά μουσεία, από το Μουσείο Μπενάκη και από τις συλλογές της Βρετανικής Σχολής, θα παρουσιαστούν εντελώς παράλληλα με την έκθεση από το εξωτερικό. Περίαπτα, ειδώλια, αγγεία, εργαλεία.

Ο Ν. Σταμπολίδης λέει στο «Εθνος» πως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πριν από 20 χρόνια είχε διοργανώσει μια πολύ μεγάλη έκθεση για τον Νεολιθικό Πολιτισμό. Δεν την επαναλαμβάνει, καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατον από πολλές απόψεις. Στηρίζεται, όμως, στις εν τω μεταξύ αποκαλύψεις στον τομέα της αρχαιολογίας και δείχνει τις συγγένειες, όπως και τις διαφορές των πολιτισμών. Επί παραδείγματι: τα χρυσά περίαπτα που κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων, έχουν «ξαδέρφια» στη Βουλγαρία.

Οι διαφορές στη φινέτσα και την ποιότητα είναι αποκαλυπτικές, δείχνουν ολοφάνερα τη διαφορά φινέτσας και ιδιοσυγκρασίας και προλέγουν το «σχίσμα» που θα ακολουθήσει ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς κατά την επόμενη περίοδο, της Χαλκοκρατίας.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης αρχαίων από τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Τα έξοδα φωτογράφησης, που ανέρχονται σε 8.700 ευρώ, θα δοθούν ως χορηγία. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, θα εγκαινιαστεί στις 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

  • Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 09/09/2010
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on September 9, 2010 in Αρχαιότητες

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: