RSS

Γνωριμία με τη Μύρτιδα 24 αιώνες μετά

15 Sep
  • Το ομοίωμα ενός από τα δεκάδες παιδιά, θύματα του τυφοειδούς πυρετού το 430 π.Χ., στο Αρχαιολογικό

ΕΚΘΕΣΗ. Κοκκινομάλλα, λίγο ασχημούλα, με καστανά μάτια και πεταχτά δόντια, ένα μειδίαμα ελαφρό στα χείλη είναι αναμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια της μινιόν έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 11χρονο κορίτσι που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, τώρα ζωντανεύει στο πρώτο μουσείο της χώρας έπειτα από 24 αιώνες.

Η ιστορία της είναι ξεχωριστή για μικρούς και μεγάλους. Γιατί η Μύρτις προέρχεται από την ομαδική ταφή του Κεραμεικού που ανέσκαψε το 1994 η Εφη Μπαζιωτοπούλου – Βαλαβάνη.

Το παιδικό κρανίο που βρήκε ήταν άριστα διατηρημένο και έδωσε τη δυνατότητα στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντιακής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη να προχωρήσει στην επιστημονική ανάπλαση του προσώπου της ανώνυμης Αθηναίας, η οποία υπήρξε ένα από τα δεκάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού το 430 π.Χ.

Η ανάπλαση έγινε στη Σουηδία. Φτιάχτηκε πρώτα το εκμαγείο, ύστερα μπήκαν καρφιά που λειτούργησαν ως κατευθυντήριες γραμμές, ενώ για τον καθορισμό του πάχους των μυών συνυπολογίστηκαν παράμετροι όπως η ηλικία, το φύλο, οι διατροφικές συνήθειες. Είκοσι μύες δημιουργήθηκαν, ενώ το πρόσωπο έγινε με ειδικό πηλό, μυ προς μυ. Το κοινό με το κατάλληλο υλικό παρακολουθεί όλα τα στάδια της πορείας, από την ανασκαφή, τη μελέτη του σκελετικού υλικού για τον προσδιορισμό της ασθένειας μέχρι την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος.

Τρία ακέραια δόντια από τρεις τυχαία επιλεγμένους νεκρούς του ομαδικού τάφου έδειξε το μικρόβιο του τυφοειδούς πυρετού (salmonella enterica serovar Typhi). Οπως, μάλιστα, τόνισε χθες ο κ. Παπαγρηγοράκης, σήμερα πεθαίνουν ετησίως 500.000 – 700.000 άτομα. Μάλιστα, το 96% της αρχαίας σαλμονέλας είναι ίδια με τη σύγχρονη.

Εχει σημασία ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας διεπιστημονικής συνεργασίας. Η Μύρτις «πέρα από σύμβολο των αιώνιων και άφθαρτων αξιών του κλασικού πολιτισμού γίνεται σήμερα “Φίλος της χιλιετίας” του ΟΗΕ φέρνοντας επιπλέον το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας στην προσπάθεια της καταπολέμησης των θανατηφόρων ασθενειών που ακόμη μαστίζουν την ανθρωπότητα», επισημαίνει ο κ. Παπαγρηγοράκης.

Εχει ενδιαφέρον ότι η έκθεση συνδυάζεται με την παρουσίαση οκτώ επιτάφιων γλυπτών και αναγλύφων που αποτελούν όλα μια σύγχρονη «Δεξίωση». Τη συνάντηση της Μύρτιδος με άλλα παιδιά της εποχής της που είχαν επίσης άδοξο τέλος. Του Νικάνδρου, της Σελινούς που αποχαιρετά μια όρθια κόρη τη Νικώ η οποία κρατάει ένα μωρό, τη στήλη της Φιλουμένης.

Τα «Μάγια, ξόρκια και φυλαχτά: η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» είναι μια ακόμη δράση του μουσείου όπως προβολές ντοκιμαντέρ, έκθεση ζωγραφικής του Χάρη Ξένου, δράσεις για τους τυφλούς (ψηλάφηση ειδωλίων), εκπαιδευτικά προγράμματα ακόμη και για νήπια. Η κρίση θέλει ιδέες. [Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, 14-09-10]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: