RSS

ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Υπό την «προστασία» των «χορηγών»

16 Sep
Η μακέτα της μελέτης

Μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα, το Λύκειο του Αριστοτέλη στην οδό Ρηγίλλης, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού «κατάφεραν» να την κάνουν ένα ακόμη «ανέκδοτο», για το πώς αντιλαμβάνεται την «προστασία» της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαχείριση του ελεύθερου χώρου το αστικό κράτος. Προχτές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη ανάδειξης του χώρου, αλλά αυτό το έχει ξανακάνει κάμποσες φορές στο παρελθόν. Αυτή τη φορά υπάρχουν και 4 εκατομμύρια ευρώ «χορηγία» της ΟΠΑΠ ΑΕ (από την άνοιξη του 2009 ακόμα) και ίσως γίνει πραγματικότητα η προστασία των αρχαιοτήτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κάπως έτσι, «αθώα» ξεκινά η αμεσότερη εμπλοκή του κεφαλαίου στην υποχρέωση του κράτους για προστασία της κληρονομιάς του λαού.Ο ελεύθερος χώρος των 36 στρεμμάτων μεταξύ των οδών Ρηγίλλης και Βασ. Σοφίας εκλαμβανόταν ανέκαθεν ως «φιλέτο» για το κεφάλαιο (βλ. πρόθεση κατασκευής Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή…πάνω στα αποκαλυφθέντα αρχαία). Ο αγώνας για τη διάσωση αυτού του εναπομείναντος ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης ξεκινά από κατοίκους και φορείς. Το 1996, και στο πλαίσιο των σωστικών ανασκαφών με αφορμή την προωθούμενη τσιμεντοποίηση, η αρχαιολογική σκαπάνη «πέφτει» πάνω σε αρχαία παλαίστρα, εγκαταστάσεις λουτρών, δωμάτια και άλλα κατάλοιπα τα οποία ταυτίζονται με την περίφημη Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη το 335 π.Χ. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την «πάπια»: Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε μόλις το Γενάρη του 1997 την αποκάλυψη του αρχαίου Λυκείου, αν και το γνώριζε πολύ καλά, όπως προκύπτει από απάντηση που είχε δώσει σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, από το Νοέμβρη του 1996. Μάλιστα, η κυβέρνηση θεωρούσε ότι …«όλα μπορούν να γίνουν (σ.σ. δηλαδή το ιδιωτικό Μουσείο) με τρόπο που να είναι λειτουργικά και αρχαιολογικά ανεπίληπτος»! Οι αγώνες συνεχίζονται και τελικά η κυβέρνηση αναγκάζεται να υπαναχωρήσει το 1997, ανακοινώνοντας τη ματαίωση της κατασκευής του μουσείου.

Από τότε και για την επόμενη δεκαετία, το ΚΑΣ… εγκρίνει στέγαστρα τα οποία ουδέποτε κατασκευάστηκαν, με τις εκτεθειμένες αρχαιότητες να κινδυνεύουν. Το 2009 (κυβέρνηση ΝΔ, υπουργός Πολιτισμού, Α. Σαμαράς) εμφανίζεται ο «σωτήρας» ΟΠΑΠ με τη «χορηγία» του. Μάλιστα, ο Α. Σαμαράς, σε ένα «κρεσέντο» επιχειρηματικής «κοινωνικής ευαισθησίας» (σ.σ. ούτε «διαφήμιση» να έκανε) είπε τα εξής καταπληκτικά: «Το πρόγραμμα αυτό δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χορηγία και την προσφορά της τάξης των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ της ΟΠΑΠ. Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ, κ. Χατζηεμμανουήλ, υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το όραμα που διαπνέει τον Οργανισμό»!

Τα έργα ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα. Περιλαμβάνουν διαμορφώσεις που θα επιτρέψουν ανάκτηση του περιγράμματος της παλαίστρας, του περιστυλίου, της υπαίθριας αυλής, όπως και των δαπέδων. Μικρά στέγαστρα θα προστατεύουν τα ευπαθή σημεία, κυρίως τις αίθουσες των υποκαύστων (όπου θερμαινόταν το νερό για τα λουτρά). Πινακίδες και άλλο πληροφοριακό υλικό θα επιτρέπουν την άντληση πληροφοριών. Θα προστεθούν παγκάκια για ξεκούραση των επισκεπτών. Η είσοδος θα γίνεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Advertisements
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: