RSS

Ξεκινούν σε έναν χρόνο οι εργασίες κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου

20 Sep

Έτοιμο το 2015

Μακέτα του κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Μακέτα του κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • Στα τέλη του 2011 αναμένεται να ξεκινήσουν στο Δέλτα Φαλήρου οι εργασίες κατασκευής των κτηρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και της δημιουργίας του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με την ανάπλαση χώρου 169.000 τ.μ. Η ολοκλήρωση του έργου, υπό τον γενικό τίτλο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», και η παράδοσή του στο ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζονται για το 2015.

Η συνολική αξία κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ και την έχει αναλάβει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο θα φέρει την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.

Σύμφωνα με τα Νέα, στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου η πρόταση του Πιάνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός λόφου ύψους 32 μέτρων με ήπια κλίση, ο οποίος θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Στην κορυφή του λόφου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη μέσα από το Αναγνωστήριο, έναν χώρο 900 τ.μ. με γυάλινους τοίχους κατάλληλο για περισυλλογή, ανάγνωση ή διοργάνωση μικρών εκδηλώσεων. Ένα διάτρητο ηλιακό ιστίο, δηλαδή μεταλλικό στέγαστρο, με επιφάνεια 105 Χ 95 μέτρα θα υψώνεται 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου, θα εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του και θα στηρίζεται σε 40 μεταλλικούς στύλους.

Τα δύο κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής έχουν σχεδιαστεί σε ένα ενιαίο κτίσμα με γυάλινο κέλυφος που η κάλυψή του φτάνει το 15% της συνολικής έκτασης. Το γυάλινο κέλυφος, η Αγορά, είναι διαμορφωμένη ώστε να περιλαμβάνει και κοινό χώρο, ως τόπο συγκέντρωσης και ταυτόχρονα είσοδο προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Το υπερσύγχρονο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα έχει έκταση 22.000 τ.μ. και θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, τη συντήρηση των συλλογών και του αρχείου με την πληροφορία και την επικοινωνία, ώστε να εξυπηρετεί επισκέπτες όλων των ηλικιών. Έτσι η είσοδος από την Αγορά οδηγεί στον μεγάλο χώρο υποδοχής.

Το νέο κτίριο θα στεγάσει σε μία κεντρική τοποθεσία όλες τις ερευνητικές συλλογές, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τρία ξεχωριστά κτίρια. Οι συλλογές της ΕΒΕ περιλαμβάνουν περισσότερους από 4.500 χειρόγραφους κώδικες από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, καθώς και σημαντικά ιστορικά έγγραφα και αρχεία.

Μάλιστα η νέα ΕΒΕ θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος για τις συλλογές της, με επιλεγμένα χειρόγραφα να εκτίθενται εκ περιτροπής, δίνοντας στο κοινό τμήματα από τους θησαυρούς της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας. Παράλληλα, η ΕΒΕ θα συνδεθεί μέσω του Διαδικτύου με άλλες διεθνείς βιβλιοθήκες και θα δίνει στους χρήστες της παγκοσμίως πρόσβαση σε υλικό για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η δανειστική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και προσφέρει εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα που δεν θα περιορίζονται μόνο στο ευήλιο εσωτερικό της βιβλιοθήκης αλλά θα επεκτείνονται και στο φυσικό περιβάλλον του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Ο χώρος υποδοχής της Λυρικής Σκηνής παίρνει στοιχεία από τη μορφή ενός λατομείου. Οι επιβλητικές στήλες από πέτρα, εντυπωσιακές στο φως της ημέρας, μυστηριώδεις τη νύχτα, προδιαθέτουν το κοινό για τις παραστάσεις πάνω στη σκηνή. Ο πολυλειτουργικός χώρος της νέας Λυρικής Σκηνής θα έχει έκταση 28.000 τ.μ. και θα αποτελείται από το κεντρικό θέατρο των 1.400 θέσεων, τα καμαρίνια, τους χώρους για πρόβες καλλιτεχνών, τη σχολή χορού, καθώς και ένα μικρότερο πειραματικό θέατρο 400 θέσεων.

Οι σκηνές στο κτίριο της Λυρικής, εκτός από την ποιότητα της ακουστικής και τις μηχανικές δυνατότητες, μπορούν να ανταποκριθούν σε παραγωγές όπερας, μιούζικαλ, μπαλέτου, σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multi media εικαστικά προγράμματα. Οι σκάλες που αναπτύσσονται στην περίμετρο του επιβλητικού χώρου υποδοχής συνδέονται με θεωρεία σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το εντυπωσιακό σκηνικό.

Από τη βόρεια πλευρά του Πάρκου, στους δρόμους της Καλλιθέας ο ήχος και η κίνηση των σιντριβανιών υποδέχονται τους επισκέπτες. Εκεί θα διαμορφωθούν σχεδιαστικά σύγχρονες παιδικές χαρές και αλέες που θα οδηγούν στο εσωτερικό του Πάρκου. Ψηλά πεύκα και ελιές θα είναι τα χαρακτηριστικά δέντρα που θα φυτευτούν στην έκταση αυτή. Ανάμεσά τους διάσπαρτα θα υπάρχουν μικρότερα δέντρα που θα σχηματίζουν ανοιχτούς και κλειστούς χώρους φωτός και σκιάς.

Στο κέντρο του Πάρκου θα διαμορφωθεί ένας μεγάλος ανοικτός χώρος πρασίνου, ο Μεσογειακός Κήπος, που θα λειτουργεί και ως τόπος για συγκεντρώσεις, διοργανώσεις συναυλιών, φεστιβάλ και προβολής ταινιών. Ο ανοικτός ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος με τις ποικιλίες από πυξάρι, κορονίλλα, σχίνα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, δενδρολίβανο, ευφορβία και τριαντάφυλλα κάθε μήνα θα φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα δημιουργεί διαφορετικούς συνδυασμούς από άνθη και φυλλώματα. [Newsroom ΔΟΛ]

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: