RSS

Ετοιμα τα σχέδια, ακολουθούν οι άδειες

23 Sep
  • Για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου στον χώρο του παλιού Ιππόδρομου
  • Δημητρης Pηγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Παραδίδεται από ημέρα σε ημέρα η οριστική μελέτη του Ρέντσο Πιάνο για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου. Απομένουν λεπτομέρειες για το κλείσιμο ενός ακόμα κρίσιμου κεφαλαίου στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου για τη χώρα και την Αθήνα.

Τα τελικά σχέδια θα παρουσιαστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών. Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά σε ένα χρόνο από σήμερα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα με στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2015.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011 θα έχουν αρχίσει οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Κέντρου Αθλησης και Αναψυχής του Δήμου Καλλιθέας (30 στρέμματα), φυσικής συνέχειας του πάρκου, επίσης με πόρους του Ιδρύματος Νιάρχου και σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα. Θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2013.

Το πάρκο εκτείνεται σε έκταση 169 στρεμμάτων και ενσωματώνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Ρέντσο Πιάνο αξιοποιεί έναν λόφο ύψους 32 μέτρων, με ήπια κλίση και θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη που θα αποτελέσει συγχρόνως την πράσινη στέγη της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.

Αλέες από σκιερά δέντρα θα παρέχουν στους επισκέπτες ένα δροσερό καταφύγιο, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο Μεσογειακός Κήπος πρόκειται να διαθέτει ενδημικά, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά. Ενα τεράστιο φωτοβολταϊκό στέγαστρο θα υπερίπταται 46,5 μέτρα πάνω από την Αγορά, παράγοντας ενέργεια για το κτίριο και συμβάλλοντας στον στόχο των μηδενικών εκπομπών.

Ενας εμβληματικός πύργος από βιβλία θα λειτουργεί ως σύμβολο προσβάσιμης γνώσης της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη, συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ., θα αποτελέσει μια τεχνολογικά προηγμένη παρακαταθήκη της ελληνικής γραπτής και προφορικής παράδοσης, καθώς και σύγχρονο κέντρο συνδεσιμότητας, ανοιχτό σε όλους. Ο χώρος υποδοχής της Λυρικής Σκηνής θυμίζει λατομείο, όπου επιβλητικές στήλες από πέτρα, εντυπωσιακές στο φως της ημέρας, διακριτικές και μυστηριώδεις τη νύχτα, προδιαθέτουν το κοινό για τις παραστάσεις που εκτυλίσσονται πάνω στη σκηνή. Το κτίριο της Λυρικής θα διαθέτει δύο αίθουσες (η κεντρική, 1.400 θεατών, και μια μικρότερη, πειραματικού χαρακτήρα, δυναμικότητας 400 ατόμων) και θα είναι κατά 6.000 τ.μ. μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Βιβλιοθήκης.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: